Sari direct la conținut

Situație delicată la bordul Stației Spațiale Internaționale

HotNews.ro
stația spațială internațională, Foto: Dimazzzel | Dreamstime.com
stația spațială internațională, Foto: Dimazzzel | Dreamstime.com

​În timpul pregătirii unei activități extravehiculare rusești care urma să aibă loc în această dimineață, imaginile furnizate de camerele plasate în afara stației au detectat o scurgere din capsula Soiuz MS-22, andocată la portul Rassvet la Stației Spațiale Internaționale. Este cel mai probabil vorba despre scurgerea unui lichid de răcire, însă acest incident ar putea face ca Soyuz MS-22 să nu mai poată fi folosită pentru a transporta astronauții de la bordul stației înapoi pe Pământ.

Serghei Prokopiev și Dimitri Petelin se pregăteau în această dimineață să iasă în afara Stației Spațiale Internaționale (ISS) pentru o activitate extravehiculară de rutină, în care ar fi continuat operațiunile de cuplare a modulului Nauka cu restul stației, însă camerele video din afara stației au detectat o scurgere masivă a ceea ce pare să fie un lichid de răcire din capsula Soiuz MS-22, andocată la segmentul rusesc la ISS. Scurgerea a continuat timp de cel puțin 3 ore și a fost vizibilă în timpul transmisiunii în direct a canalului de YouTube NASA TV.

Brațul robotic european (ERA) al modulului rusesc Nauka, operat de Anna Kikina, a fost folosit pentru a obține imagini în detaliu cu locul de unde a pornit această scurgere. Imaginile au fost trimise la sol folosind canalele de comunicație americane, pentru că sistemul rusesc de comunicații Luch nu funcționează.

Activitatea extravehiculară a fost anulată, cei doi nu au mai părăsit modulul Poisk (care fusese deja depresurizat în vederea deschiderii sasului exterior. În aceste momente se evaluează sursa scurgerii și impactul acesteia asupra exteriorului Stației Spațiale Internaționale, dar și asupra capsulei Soiuz MS-22.

Lichidul de răcire ar fi putut contamina costumele celor doi cosmonauți și astfel substanțe toxice ar fi putut ajunge în interiorul stației. În plus, având în vedere natura scurgerii, fiind oarecum o situație serioasă aflată în desfășurare, resursele de la centrul de comandă nu puteau fi folosite pentru activitatea extravehiculară, pentru că trebuiau direcționate spre rezolvarea problemei nou apărute.

Mai grav este faptul că, cel mai probabil, capsula Soiuz MS-22 nu va mai putea fi folosită pentru revenirea astronauților înapoi pe Pământ și trei dintre aceștia s-ar putea să rămână la bordul ISS până va fi trimisă o nouă capsulă Soiuz pentru a-i prelua. Din fericire, capsula Soiuz are posibilitatea de andocare autonomă cu ISS, fără ca un echipaj să fie neapărat prezent la bord, însă va mai dura cel puțin câteva săptămâni până când o astfel de capsulă să poată fi pregătită pentru zbor.

Din motive de siguranță, la stația spațială există andocate vehicule care să poată prelua echipajul și să-l aducă pe Pământ în cazul unei situații de urgență, însă acum Soiuz MS-22 s-ar putea să fie inutilizabilă pentru acest rol și să existe un interval de timp, până la sosirea noii capsule, în care echipajul să nu poată fi evacuat în întregime în cazul unei situații de urgență.

Agenția spațială rusă a declarat doar că “activitatea extravehiculară a fost întreruptă din motive tehnice”, fără a oferi mai multe detalii și fără a menționa incidentul de la bordul capsulei Soiuz MS-22.

Posibile cauze ale acestei scurgeri ar putea fi o defecțiune a unui subsistem al capsulei Soiuz sau un impact cu un micrometeroid sau un fragment de deșeu orbital care a fost prea mic pentru a putea fi detectat.

Soiuz MS-22 a fost lansată în 21 septembrie 2022, avându-i la bord pe rușii Serghei Prokopiev și Dimitri Petelin, dar și pe americanul Francisco Rubio. Revenirea pe Pământ era programată să aibă loc la finalul lunii martie, cu aceiași 3 astronauți. În prezent, la ISS sunt cuplate trei capsule pentru echipaj (două capsule Dragon și capsula Soiuz MS-22) și la bord se află 7 astronauți (3 americani, 3 ruși și 1 japonez).

Sursa foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro