Sari direct la conținut

Situatie fara precedent in Parlament. Cum se ocupa locul vacantat in urma decesului Lianei Dumitrescu

HotNews.ro

In cazul vacantarii unui mandat al minoritatilor, legea electorala nu stipuleaza pasii care trebuie urmati, au declarat pentru HotNews.ro surse din cadrul Autoritatii Electorale Permanente. „Este o situatie fara precedent si nu este prevazuta in legea electorala. Pentru ocuparea mandatului ramas vacant ar fi necesara organizarea de alegeri la nivel national si reinfiintarea celor 18.0000 de sectii de votare. Implica un efort bugetar masiv pentru un singur candidat. Este foarte complicat”, au explicat sursele Hotnews.ro. Liana Dumitrescu, reprezentanta in Parlament a minoritatii macedonene din Romania, a incetat din viata joi dimineata la Spitalul Elias.

Conform Legii electorale 35/2008, deputatii minoritatilor nationale altele decat cea maghiara sunt alesi la nivel national cu cel putin 15% din voturile minoritatii pe care o reprezinta. In cazul in care un mandat ramane vacant in urma decesului parlamentarului, legea spune ca trebuie organizate alegeri pentru ocuparea acestuia.

In cazul minoritatilor nationale situatie se complica, avand in vedere ca reprezentantii minoritatile nu candideaza intr-un colegiu, ci la nivel national. Cu alte cuvinte, in urma vacantarii unui mandat de deputat minoritar ar trebui sa se organizeze alegeri la nivel national, si sa se infiinteze cele 18.000 de sectii de votare. In legea electorala nu exista o prevedere in cazul vacantarii mandatelor reprezentantiilor minoritatilor.

Surse din cadrul Autoritatii Electorale Permanente au declarat pentru Hotnews.ro ca in cazul vacantarii unui mandat al minoritatilor, legea electorala nu stipuleaza pasii care trebuie urmati.

  • Nu este prevazuta in lege o astfel de situatie. Cel mai probabil se va merge fara un mandat de la minoritati pana la alegerile din 2012. Potrivit legii 35/2008 spre deosebire de candidatii partidelor politice, candidatii minoritatilor  participa la scrutinul electoral in toate colegiile din tara fiind votati de catre cetateni din etnia respectiva din toata tara. Este o situatie fara precedent si nu este prevazuta in legea electorala. Pentru ocuparea mandatului ramas vacant ar fi necesara organizarea de alegeri la nivel national si reinfiintarea celor 18.0000 de sectii de votare. Implica un efort bugetar masiv pentru un singur candidat, este foarte complicat„, au explicat sursele Hotnews.ro.

Liderul grupului minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian a declarat pentru Hotnews.ro ca Asociatia Macedonenilor va decide daca va nominaliza sau nu un candidat pentru postul vacant. „Nu este cazul acum sa ne ocupam de chestiuni politice. Nu stiu ce se va intampla. Probabil vom avea o sedinta la grup saptamana viitoare si vom discuta atunci pe acest subiect. Asociatia Macedonenilor va fi cea care va decide daca nominalizeaza sau nu un candidat. In ceea ce priveste procedura, este una destul de complicata. Din punct de vedere financiar este foarte greu sa organizezi alegeri la nivel national. Ar fi o solutie sa se organizeze alegeri doar in colegiul Neamt unde Liana Dumitrescu a obtinut cele mai multe voturi in 2008. Nu stiu deocamdata”, a declarat Pambuccian.

Liana Dumitrescu se afla la cel de-al doilea mandat în Parlamentul României, fiind aleasă, la nivel national, din partea Asociatiei Macedonenilor din România, la 30 noiembrie 2008. Liana Dumitrescu a fost deputat şi în legislatura 2004-2008. In urma alegerilor din 2008, Dumitrescu a obtinut cele mai mult voturi in judetul Neamt.

Asociatia Macedonenilor din Romania ar trebui sa nominalizeze o alta persoana pentru un nou mandat. Reprezentantii Asociatiei nu au putut fi contactati pana la ora difuzarii materialului.

In cazul in care Asociatia Macedonenilor din Romania decide sa nominalizeze un nou candidat pentru postul de deputat ramas vacant, Guvernul trebuie sa decida daca va organiza alegeri la nivel national sau doar in colegiul in care deputatul a obtinut cele mai multe voturi. Surse din cadrul Autoritatii Electorale Permanente sustin ca se pot gasi solutii. O solutie in acest sens ar putea fi ca, dupa consultari cu reprezentantii minoritatilor din Romania, Executivul sa corecteze legea printr-o ordonanta de ugenta.

O alta varianta ar fi sesizarea Curtii Constitutionale, asfel incat judecatorii indice ce masuri pot fi luate in acest caz.

Ce spune legea

Potrivit Constitutiei si legii electorale reprezentantii minoritatilor , altele decat cea maghiara au un regim special fata de ceilalti parlamentari in ceea ce priveste obtinerea mandatelor.

  • In Constitutie la articolul 62 aliniatul 2 este specificat ca „Organizatiile cetătenilor apartinând minoritătilor nationale, care nu întrunesc în alegeri numărul de voturi pentru a fi reprezentate în Parlament, au dreptul la câte un loc de deputat, în conditiile legii electorale.” 
  • Legea electorala 35/2008, articolul 9 aliniatul 3: „Pot depune candidaturi şi alte organizatii ale cetătenilor apartinând minoritătilor nationale definite potrivit art. 2 lit. cc), legal constituite, care sunt de utilitate publică şi care prezintă Biroului Electoral Central o listă de membri cuprinzând un număr de cel putin 15% din numărul total al cetătenilor care, la ultimul recensământ, s-au declarat ca apartinând minoritătii respective”.
  • Tot in legea electorala este specificat ca „organizatiile cetatenilor apartinând minoritătilor nationale pot depune aceeaşi candidatură pentru Camera Deputatilor în mai multe colegii uninominale. O organizatie a unei minorităti nationale poate propune acelaşi candidat pentru mai multe colegii uninominale apartinând diferitelor circumscriptii electorale, numai în conditiile în care propune un singur candidat la nivel national şi doar pentru alegerea Camerei Deputatilor”(Art 9. legea 35/2008).
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro