Sari direct la conținut

„SNLE 3G”: Franța începe construcția unui submarin de nouă generație cu rachete balistice / Strategia nucleară de descurajare a Parisului

HotNews.ro
Emmanuel Macron și șeful Naval Group , Foto: Gaillard Eric/Pool/ABACA / Profimedia Images
Emmanuel Macron și șeful Naval Group , Foto: Gaillard Eric/Pool/ABACA / Profimedia Images

Construcția primului din cele patru submarine balistice cu propulsie nucleară (SNLE) din a treia generație, care, începând cu 2035, vor întruchipa componenta oceanică a forței de descurajare nucleară a Franței, a început miercuri cu tăierea simbolică a primei foi de metal la Cherbourg, potrivit Ministerului Apărării, citat de AFP.

Obiectivul este de a înlocui submarinele balistice cu propulsie nucleară (SNLE) din clasa Le Triomphant, aflate în serviciu și lansate între 1994 și 2008, de unde și numele lor „SNLE 3G”, pentru a treia generație de la prima lansată de Franța în 1967.

Un contract în valoare de „câteva miliarde de euro” a fost atribuit în februarie 2021 pentru faza de „proiectare generală” a acestor submersibile, potrivit ministerului.

Potrivit Naval Group, contractul acoperă „studiile de dezvoltare până la sfârșitul anului 2025, achizițiile pe termen lung, producția primelor componente ale corpului navei și ale sălii cazanelor pentru primul SNLE 3G și adaptarea resurselor de producție industrială ale Naval Group la cerințele specifice ale SNLE 3G”.

Numai în 2024 sunt alocate aproximativ 634 de milioane de euro pentru acest program. Potrivit Naval Group, acesta implică peste 400 de companii, reprezentând 3.000 de locuri de muncă directe.

Franța consideră descurajarea ca fiind asigurarea sa împotriva amenințărilor la adresa intereselor sale existențiale.

SNLE-urile franceze – care sunt în număr de patru, astfel încât unul dintre ele să fie mereu în patrulare – reprezintă coloana vertebrală a strategiei sale nucleare, alături de două escadrile de avioane de luptă Rafale capabile să transporte racheta nucleară ASMP-A.

SNLE-urile 3G vor transporta „viitoarele versiuni ale rachetei strategice M51”, potrivit ministerului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro