Sari direct la conținut

Soarta pieței petrolului, decisă astăzi/ Producția de petrol ar putea fi redusă drastic

HotNews.ro
Sonda petrol, Foto: Flickr
Sonda petrol, Foto: Flickr

​Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și alte state mari producătoare care nu fac parte din organizație vor dicuta joi, într-o conferință excepțională despre posibilitatea reducerii semnificative a producției, pentru a evita prăbușirea totală a prețurilor. Reuniunea este organizată la cererea preşedintelui american Donald Trump, care a vorbit săptămâna trecută de o reducere a producţiei cu 10 milioane de barili pe zi.

„Singura speranţă a pieţei petroliere, pentru a evita o prăbuşire totală a preţurilor, este o oprire a producţiei la unele instalaţii” şi de aceea conferinţa excepţională care este prevăzută să aibă loc joi la ora 14:00 GMT se anunţă a fi una crucială, susţine Bjornar Tonhaugen de la Rystad Energy, citat de AFP, potrivit Agerpres.

Reuniunea ar trebui să deschidă calea pentru „un acord echitabil care va restabili echilibrul pe piaţa petrolieră”, susţin autorităţile din Arabia Saudită.

Reducerea producţiei ar fi principalul instrument pentru a răspunde la căderea cererii mondiale de ţiţei.

O reducere fără precedent a producţiei cu 10 milioane de barili pe zi, evocată săptămâna trecută de Donald Trump, pare să se bucure de consensul general însă modul cum va fi împărţită această reducere între ţările producătoare va fi dificil de stabilit.

Arabia Saudită şi Rusia „au fost extrem de clare asupra faptului că nu îşi vor reduce producţia decât dacă şi alţi mari producători li se vor alătura”, subliniază Bjarne Schieldrop, analist la Seb.

SUA susţin un acord care să dea un impuls industriei petrolului de şist, care traversează o perioadă dificilă la preţurile actuale. Până nu demult, companiile americane extrăgeau cantităţi record de ţiţei, însă prăbuşirea cotaţiei petrolului a început să le diminueze producţia care a ajuns la 12,4 milioane barili pe zi săptămâna trecută, de la 13 milioane barili pe zi în urmă cu câteva săptămâni, conform celor mai recente estimări ale Agenţiei americane pentru informaţii în domeniul energiei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro