Sari direct la conținut

Socialist francez: Romania ar fi castigatoare daca ar avea un Guvern mai deschis suferintelor populatiei

RFI Romania

Dezbaterea interna de la PSD are ecouri si peste hotarele Romaniei. Maurice Braud, membru al secretariatului international al Partidului Socialist Francez si fost secretar general administrativ al principalului partid de Opozitie din Franta, comenteaza la RFI Romania apropiatul congres al PSD si principalele personalitati aflate in cursa.

Intrebat cum e privita de colegii de partid de la Paris lupta interna din PSD, Maurice Braud a declarat:

  • „Din moment ce exista un scrutin deschis, franc si cat se poate de onest in interiorul unui partid politic, atunci acest lucru e un semn bun, e un semn de democratie interna. Duelul trebuie deci privit ca un lucru pozitiv si nu trebuie prezentat ca o simpla disputa de persoane, ci ca o dezbatere de orientare, care permite majoritatii partidului sa-si aleaga orientarile finale, linie generala, pe care apoi o adopta toti ceilalti”.

In Franta, scrutinul prezidential din 2007, pierdut de Ségolène Royal, reprezentanta socialistilor a fost urmat de o dezbatere interna foarte apriga, care a dus in cele din urma la schimbarea directiei miscarii socialiste. Si in Romania, in decembrie, social-democratii au fost invinsi. Credeti ca e nevoie si acolo de o schimbare de directie, de o reorientare a partidului?

  • „Cred ca oricum, intrebarea trebuie pusa militantilor. Dupa aceasta dezbatere democratica, ce duce deci la Congres, ea trebuie sa fie transata. E insa evident ca dupa un test electoral dificil, precum cel de la ultimele alegeri prezidentiale din Romania, PSD-ul nu poate sa nu-si puna problema conducerii sale, a modului sau de organizare si a manierei in care trebuie sa-si continue drumul in urmatoarea perioada”.

In cursa pentru sefia PSD se afla mai multe personalitati, printre care Adrian Nastase si Mircea Geoana. In calitatea dvs. de „animator” al departamentului international al socialistilor francezi, i-ati cunoscut si pe unul si pe celalalt.

  • „Intr-adevar, i-am cunoscut pe ambii. Adrian Nastase, in calitate de fost premier a condus Guvernul tarii sale intr-o perioada foarte speciala, intrucat scopul era aderarea cat mai rapida a Romaniei la Uniunea Europeana. Nastase a contribuit astfel din plin la evolutia care a permis ulterior intrarea tarii in UE, in 2007. Adrian Nastase e o personalitate cunoscuta nu numai in interiorul partidelor social-democrate europene, ci si de mai toti liderii europeni. Prietenul nostru, Mircea Geoana a fost de partea sa ministru de Externe al Romaniei, deci are si el o notorietate pe plan international. In plus, in ultima perioada a fost seful PSD si in aceasta calitate s-a intalnit cu ceilalti lideri socialisti europeni”.

Cum este privita Romania de un socialist francez, cum vi se pare evolutia tarii?

  • „Mi se pare ca Romania – sa nu uitam, intrata in UE de abia acum trei ani – e o tara pe deplin respectata in sanul familiei celor 27. Acum, din punctul meu de vedere, al unui om de stanga deci, cred ca tara ar avea de castigat mai mult daca ar fi reprezentata de mai multi social-democrati. Regretul meu este ca in ultimul timp nu a fost posibil sa ajunga in fruntea Romaniei un reprezentant al unui partid infratit cu al nostru. Romania ar fi castigatoare daca ar avea un Guvern mai deschis realitatilor sociale si suferintelor populatiei. Cetatenii ar fi avut de castigat daca economia s-ar fi orientat intr-o directie mai sociala decat cea promovata de presedintele Traian Basescu”.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro