Șoigu susține că forțele NATO din Europa, inclusiv cele din România, vor ataca aliații Rusiei
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că forțele NATO vor ataca aliații Moscovei, cum ar fi Belarusul, după ce numărul grupărilor tactice de batalioane multinaționale din Europa Centrală și de Est a crescut de 2,5 ori de la începutul războiului, transmite agenția rusă de stat TASS.
Numărul grupurilor tactice de luptă NATO în Europa Centrală și de Est a crescut de 2,5 ori, ajungând acum la peste 30.000 de soldați și ar putea crește în viitorul apropiat, a declarat ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, la o reuniune cu autoritatea militară a Republicii Belarus.
„Formațiuni de forțe armate ale statelor NATO extraregionale au fost desfășurate în Europa Centrală și de Est, precum și în statele baltice. Noi grupuri tactice multinaționale de batalioane sunt în curs de înființare în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia. Numărul grupării a crescut de 2,5 ori din februarie 2022 și acum se ridică la peste 30.000 de persoane, iar în viitorul apropiat poate crește”, a declarat Șoigu.
Ministrul rus al apărării subliniază că, în urma măririi grupării NATO, „aliații Rusiei, în primul rând Republica Belarus, vor fi atacați”.
Șoigu a declarat că, în aceste condiții, Ministerul Apărării al Federației Ruse consideră că asigurarea securității militare a statului este o prioritate.
Citește și:
Rusia va ține cont de desfășurarea de forțe americane în România atunci când își va asigura propria securitate
Declarațiile vin la scurt timp după ce Moscova a venit săptămâna trecută cu noi pretexte și amenințări, de data aceasta fiind invocată și România, plasată pe lista „țărilor neprietenoase cu Rusia” încă din luna martie, la scurt timp de la invazia în Ucraina.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susținut că desfășurarea forțelor americane în România ar crește pericolul pentru Rusia, iar Moscova îl va lua în considerare atunci când își va asigura propria securitate, scrie agenția de presă rusă de stat Tass. Aceasta, deși trupele americane dislocate în România au un rol strict defensiv.
„Cu cât forțele americane sunt mai aproape de granițele noastre, cu atât pericolul este mai mare pentru noi. Desigur, cu atât mai mult contracarăm și vom continua să contracarăm atunci când ne asigurăm propria securitate”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, referindu-se la desfășurarea forțelor americane.
În orice caz, o astfel de desfășurare a trupelor americane în apropierea granițelor ruse „nu duce la creșterea predictibilității și stabilității” în regiune, a mai susținut Peskov.
Divizia 101 Aeropurtată a Armatei SUA, desfășurată în Europa pentru prima dată în ultimele opt decenii
TASS scrie, citând postul american CBS, care a realizat un reportaj în România, că Divizia 101 Aeropurtată a Statelor Unite, dislocată în Europa, este pregătită să intre pe teritoriul ucrainean în cazul unei escaladări între Moscova și Kiev sau al unui atac asupra unui stat membru NATO.
Washingtonul a anunțat această relocare – prima în aproape 80 de ani – în timpul consolidării flancului estic al NATO vara trecută. Potrivit CBS, acesta include 4.700 de militari.
Aflată la baza militară de la Mihail Kogălniceanu, o echipă a postului american de televiziune CBS a realizat un reportaj despre Divizia 101 aeropurtată, unitate de elită a armatei SUA, trimisă în România pentru a sprijini flancul estic al NATO.
Divizia 101 Aeropurtată a Armatei SUA a fost desfășurată în Europa pentru prima dată în ultimii 78 de ani, pe fondul tensiunilor crescânde dintre Rusia și alianța militară NATO, notează CBS News.
Urmărește ultimele evoluții din a 252-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.