Soldații ruși au jefuit casele abandonate de conaționalii lor din Kursk, pe fondul luptelor din zonă, admite fostul guvernator al regiunii
Există informații conform cărora prada este trimisă prin intermediul serviciilor de livrare până în alte zone ale Rusiei, a mai spus fostul guvernator, citat de publicația independentă rusească Meduza.
Fostul guvernator al regiunii Kursk, Roman Starovoit (în prezent ministru rus al Transporturilor), a recunoscut că militarii ruși au jefuit casele din satele districtului Glușkovski, care fuseseră abandonate de localnici din cauza luptelor în desfășurare în regiune.
„În ceea ce privește jafurile. Acest lucru a fost discutat ieri la o întâlnire cu organele de aplicare a legii. Există fapte de jaf atât în rândul civililor, cât și al militarilor”, a declarat Starovoit la o întâlnire cu locuitorii din districtul Glușkovski.
Un clip filmat la întâlnire a fost publicat de canalul Telegram Kursk Now, scrie publicația Meduza, care notează că după intervenția lui Starovoit, publicul a început să aplaude.
Oficialul a menționat că autoritățile au fost deja însărcinate cu consolidarea securității în zonele populate. „Există informații conform cărora prada este trimisă prin intermediul serviciilor de livrare (adânc în Rusia)”, a adăugat Starovoit.
Soldații ruși au fost acuzați în repetate rânduri că au jefuit casele din zonele ucrainene prin care au trecut și că au trimis prada acasă.
O știre editată de Tass
Actualul guvernator al regiunii Kursk, Alexei Smirnov, a publicat pe canalul său Telegram un raport privind o întâlnire cu locuitorii districtului Glușkovski, dar nu a menționat problema jafurilor.
El a spus că autoritățile continuă să elibereze certificate pentru locuințe persoanelor care au rămas fără adăpost și, de asemenea, a promis despăgubiri celor care și-au pierdut autoturismele și animalele.
„Există încă întrebări cu privire la despăgubirile pentru pierderea mașinilor. Persoanele care și-au lăsat mașinile în zona de frontieră vor primi plăți de asigurare. Au existat întrebări din partea celor care au pierdut animale și păsări de curte. În prezent, lucrăm la mecanismele de compensare a pagubelor. Problema anulării datoriilor ipotecare pentru locuințele distruse este discutată cu agențiile federale”, a spus oficialul.
Pe 11 noiembrie, agenția publică de știri TASS a scris că soldații ucraineni ar fi jefuit casele din satul Glușkovo. „Corespondenții de război” au notat însă că satul nu a intrat niciodată sub controlul forțelor armate ucrainene. După aceea, TASS a editat articolul.
Cazurile de jaf au fost reclamate nu numai în Glușkovski, ci și în districtul vecin Korenevski din regiunea Kursk, care s-a aflat, de asemenea, în zona de luptă începând cu luna august în urma ofensivei forțelor ucrainene în regiune. Armata ucraineană nu a intrat însă în Korenevo și nici în Glușkovo.
Apelul localnicilor către Putin se transformă în protest
Localnicii ruși strămutați de luptele din Kursk au devenit din ce în ce mai vocali cu privire la eșecurile guvernului de a le asigura siguranța și de a le oferi compensațiile promise pentru proprietățile distruse, un grup de persoane dintr-un sat din apropierea confruntărilor în curs cerându-i președintelui Vladimir Putin să pună capăt războiului din Ucraina, scrie The Moscow Times.
„Vă cerem să puneți capăt acestui război blestemat, care a curmat viețile multor oameni nevinovați”, a declarat un bărbat în vârstă citind o scrisoare colectivă a locuitorilor din Olgovka adresată lui Putin.
„Am rămas fără adăpost. Am trăit în iad în ultimele trei luni”, spune apelul.
Săptămâna trecută, locuitorii strămutați din districtele Sudjanski și Bolșesoldațki au organizat proteste în capitala regiunii Kursk, acuzând autoritățile locale că nu i-au despăgubit pentru proprietățile distruse și că nu le-au oferit locuințe temporare adecvate.
Guvernatorul regiunii Kursk, Alexei Smirnov, a demis între timp doi șefi de district, în vreme ce autoritățile locale au acuzat locuitorii strămutați de organizarea unor manifestații neautorizate.
Peste 150.000 de persoane care locuiesc în orașele și satele din regiunea Kursk din apropierea frontierei cu Ucraina au fost forțate să își evacueze locuințele după ce Kievul a lansat o incursiune surpriză la 6 august. Locuitorii strămutați din Olgovka și din alte sate au declarat că au fugit fără niciun ajutor din partea autorităților.
Lupte intense în Kursk
O bătălie-cheie are loc în aceste momente în regiunea Kursk, din Rusia, unde Ucraina a reușit o incursiune surpriză în august, capturând sute de kilometri pătrați.
Rusia a lansat o contraofensivă în care sunt implicați, potrivit estimărilor, 50.000 de soldați, inclusiv aproximativ 10.000 de militari din Coreea de Nord, într-o nouă încercare de a-i împinge pe ucraineni înapoi. Pentru ambele părți, miza luptei este foarte mare.
Dar dacă Ucraina ar reuși să oprească ofensiva Rusiei și să preia inițiativa până la preluarea mandatului de către Trump, pe 20 ianuarie, înalții oficiali ucraineni cred că ar putea dovedi că sunt „luptători” și „învingători”, un lucru care ar contribui la îmbunarea lui Trump, spun analiștii.
De cealaltă parte, Rusia se grăbește să recucerească cel puțin orașul Sudja, unde Ucraina a înființat un comandament militar, dacă nu întregul teritoriu controlat de ucraineni înainte ca Trump să depună jurământul în ianuarie, potrivit Centrului pentru Strategii de Apărare (CDS), un think-tank de securitate cu sediul la Kiev.
Pierderea regiunii Kursk, scrie Financial Times, l-ar priva pe Volodimir Zelenski de o posibilă monedă de schimb valoroasă în orice potențiale negocieri cu Moscova, pe care a declarat că le va iniția numai dacă Rusia se va retrage complet din Ucraina.