Sari direct la conținut

Soloviov, propagandistul Kremlinului, furios că Marea Britanie a impus sancțiuni împotriva patriarhului Kirill: „Creștinii sunt persecutați de acea incultă, acea creatură de nimic care se crede ministră de externe”

HotNews.ro
Vladimir Soloviov, propagandist al Kremlinului, în emisiunea sa de la Rossiya-1, Foto: WillWest News / Profimedia Images
Vladimir Soloviov, propagandist al Kremlinului, în emisiunea sa de la Rossiya-1, Foto: WillWest News / Profimedia Images

​Vladimir Soloviov, unul dintre cei mai notorii prezentatori tv ruși și considerat propagandistul favorit al președintelui Vladimir Putin, s-a lansat într-o tiradă, în emisiunea sa de la Rossiya-1, la adresa ministrului britanic de externe Liz Truss, după ce Regatul Unit l-a inclus pe patriarhul Kirill pe lista oficialilor ruși sancționați.

Marea Britanie a devenit joi prima țară europeană care a impus sancțiuni împotriva patriarhului Kirill al Rusiei, un aliat apropiat al președintelui Vladimir Putin și susținător vocal al războiului din Ucraina.

Ulterior, în emisiunea pe care o găzduiește la televiziunea publică Rossiya-1, propagandistul Vladimir Soloviov s-a arătat furios de decizia Marii Britanii față de „Patriarhul nostru preasfânt”, luând-o în vizor îndeosebi pe Liz Truss, șefa diplomației britanice, la adresa căreia a folosit cuvinte precum „incultă”, „creatură de nimic” sau „femeie needucată”.

Soloviov: „Declară Liz Truss un război religios împotriva Rusiei și întregii Ortodoxii? E un loc pentru oameni ca ea în Iad!”

Fragmentul video cu monologul lui Soloviov pe acest subiect a fost postat pe Twitter de jurnalistul Francis Scarr de la BBC:

  • Ei bine, astăzi, ceva la care ne așteptam de multă vreme în sfârșit s-a întâmplat. Pentru că, vedeți, „rahaturile englezoaicei” (expresie colocvială rusească ce datează de pe vremea reginei Victoria – n.r.) are de-acum un înțeles clasic”.
  • „Anglia nu mai e doar un dușman al Rusiei… și nu mă refer la poporul englez, la cultura engleză, nici la William Shakespeare, nici la Lord Byron – care a fost supărat când a aflat că a devenit un englez, nu, nu, nu, nu. Ci la o anume Liz Truss, care e mândră de faptul că l-a sancționat pe Patriarhul nostru”.
  • „Ei bine, ce înseamnă acest lucru? Asta înseamnă că creștinii sunt persecutați de acea incultă, creatură de nimic care se crede ministră de externe a ce? A unei țări care și-a trădat credința din cauza desfrâului regelui, iar ca rezultat a apărut Anglicanismul? Ce o mai fi și asta?”
  • „Iar acum ea, care-i atât de plină de sine, încearcă să-l persecute pe Patriarhul nostru preasfânt? Adică, declară Liz Truss un război religios împotriva Rusiei și întregii Ortodoxii?”
  • „Și, cel mai important, ce soi de megalomanie poate să aibă acea femeie needucată care cu toate acestea a absolvit o instituție respectabilă?”
  • De la tătari la mongoli, n-a mai existat așa obrăznicie fantasmagorică! Cine se crede ea? Cine măcar e ea? Care e singurul lucru pentru care ar putea să rămână în istorie? Pentru persecutarea Patriarhului nostru preasfânt? E un loc pentru oameni ca ea în Iad!”

Guvernul de la Londra a făcut anunțul joi, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse urmând să fie adăugat pe lunga listă de oficiali și oligarhi ruși împotriva cărora Marea Britanie a impus sancțiuni.

Patriarhul Kirill s-a remarcat prin numeroasele sale declarații pro-război de la declanșarea „operațiunii militare speciale” de către președintele rus Vladimir Putin pe 24 februarie, fiind criticat dur inclusiv de patriarhul ecumenic Bartolomeu, liderul creștinătății ortodoxe din cauza poziției față de invadarea Ucrainei.

În unele cazuri declarațiile belicoase ale liderului ortodocșilor ruși au părut trase la indigo cu cele ale altor oficiali de la Moscova, precum ale purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, și ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov.

Patriarhul Kirill, salvat de Ungaria de sancțiunile UE

La începutul lunii mai liderul Bisericii Ortodoxe Ruse a fost inclus pe lista oficialilor ruși împotriva cărora Uniunea Europeană urma să impună sancțiuni, ca parte a celui de-al șaselea pachet de măsuri îndreptate împotriva Rusiei.

Însă câteva zile mai târziu premierul ungar Viktor Orban a anunțat că guvernul său nu va susține sancționarea patriarhului Rusiei, afirmând că problema libertății religioase este „sacră și inviolabilă” în Ungaria.

Deși țările membre UE au părut să ajungă în cele din urmă la un acord asupra noului pachet de sancțiuni ce viza în principal un embargo asupra importurilor de petrol din Rusia, Ungaria a blocat pe 1 iunie adoptarea sa, justificându-și gestul prin faptul că patriarhul Kirill nu a fost exclus de pe lista oficialilor penalizați.

Al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei a fost în cele din urmă adoptat de către UE a doua zi, după ce Ungaria și-a retras vetoul ca urmare a scoaterii lui Kirill de pe listă.

Citește și:

___

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro