Soluția pentru o mare problemă a Kievului pe front: Germania ia în calcul să antreneze și mai mulți soldați ucraineni
„Am primit mai multe cereri de instrucție pe măsură ce Ucraina continuă să se mobilizeze, în special pentru instruirea de bază, care este asigurată în principal de Marea Britanie”, a declarat joi, într-un interviu, general-locotenentul Andreas Marlow, șeful comandamentului UE pentru instruire specială de lângă Berlin.
Acest pas ar afecta probabil instruirea colectivă – care implică companii sau batalioane întregi – desfășurată până în prezent în Germania și care urmează antrenamentului de bază, a spus el.
Ucraina este supusă presiunii de a chema mai multe trupe acasă, pe măsură ce războiul care durează deja de 27 de luni continuă, iar în armată se înscriu tot mai puțini voluntari.
Kievul intenționează să se ocupe el însuși de o mai mare parte a pregătirii pentru a simplifica logistica și a permite trupelor să fie disponibile pe câmpul de luptă într-un termen mai scurt, a adăugat comandantul Marlow. Spania, la fel ca și Polonia, desfășoară unele activități de pregătire pentru trupele ucrainene.
Comandamentul de instruire specială (STC) al lui Marlow face parte dintr-o misiune militară a Uniunii Europene înființată în 2022 pentru a instrui aproximativ 60.000 de soldați ucraineni în diverse competențe până la jumătatea lunii noiembrie 2024, cu scopul de a ajuta Kievul să se opună invaziei ruse.
În Germania, instructori din 14 națiuni au învățat trupele ucrainene să opereze tancuri sau sisteme de apărare antiaeriană precum Patriot și IRIS-T, în timp ce lunetiștii, inginerii, paramedicii și operatorii de drone sunt instruiți, iar experții IT sunt învățați cum să-i blocheze pe hackeri.
Nevoia de infrastructuri
Marlow a mai declarat că nu se așteaptă ca o astfel de pregătire specializată să se mute în Ucraina, deoarece este nevoie de arme și de anumite infrastructuri, precum simulatoarele, care ar trebui să fie deja existente.
Kievul speră să mute pregătirea colectivă înapoi acasă, în parte pentru că predarea doctrinei operaționale era mai ușor de făcut de către ucraineni și pentru a accelera desfășurarea trupelor proaspete, a adăugat el.
„Kievul ar avea la dispoziție mult mai rapid trupe gata de utilizare decât dacă acestea participă la instruire în Germania sau Spania”, a explicat comandantul.
Antrenamentul de bază în Germania durează în mod normal trei luni, dar a fost sintetizată pentru ucraineni la șase săptămâni din cauza războiului.
Demersul Kievului de a transfera desfășurarea antrenamentelor înapoi în Ucraina ar putea stimula discuțiile dintre aliații NATO, precum Franța și Lituania, pentru a trimite acolo instructori militari, notează Reuters.
Urmărește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro