Sari direct la conținut

Sondaj: Interesul pentru alegerile europarlamentare din acest an, mai crescut decât la precedentele

HotNews.ro
Alegeri europarlamentare, Foto: Vedran Vukoja / Panthermedia / Profimedia
Alegeri europarlamentare, Foto: Vedran Vukoja / Panthermedia / Profimedia

​Circa 60% dintre cei care au răspuns unui Eurobarometru au precizat că sunt într-o anumită măsură interesați de votul privind alegerea viitoarei compenențe a Parlamentului European, în creștere de la 49% înainte de alegerile din 2019, relatează Reuters.

Sărăcia, sănătatea, locurile de muncă și apărarea au fost menționate drept principalele teme de campanie de care sunt interesați.

Majoritatea cetățenilor din cele 27 de state membre ale blocului, în procent de 81%, intervievați în februarie și martie, au declarat că actualul context internațional marcat de conflicte armate din Ucraina și Orientul Mijlociu fac votul și mai important.

„Europenii sunt conștienți că miza este mare”, a spus președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, într-un mesaj video.

Singura țară care nu a manifestat o creștere a interesului a fost Franța. Doar 27% dintre respondenții de acolo au spus că au o imagine pozitivă despre Parlamentul European, cel mai mic scor înregistrat în vreo țară.

UE desfășoară periodic sondaje Eurobarometru pentru a urmări opinia publică din întreaga Uniune Europeană, dar nu sondajează sprijinul pentru partidele politice.

Alte sondaje recente sugerează că partidele eurosceptice și naționaliste, în mare parte din extrema dreaptă, vor obține câștiguri în alegerile de la începutul lunii iunie.

În sondajul Eurobarometru, 33% dintre respondenți au ales sărăcia drept principala problemă a campaniei, în timp ce 32% au ales sănătatea publică. Urmează economia și crearea de locuri de muncă, alături de apărare și securitate – ambele selectate de 31% dintre respondenți.

Abordarea schimbărilor climatice a scăzut de la locul trei în sondajul de la sfârșitul anului 2023 pe locul cinci. A fost selectat de 27% dintre respondenți.

Aproximativ 71% dintre europeni au declarat că ar putea vota, în creștere față de 61% în primăvara lui 2019.

Sondajele anterioare au arătat că mai puțini oameni votează decât spun că intenționează. Prezența la vot la ultimele alegeri pentru Parlamentul European a fost de 50,66% – cea mai mare din 1994.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro