Sorin Cimpeanu: Caietul de sarcini pentru licitatia de manuale digitale clasa a III-a se afla in validare la ANRMAP, am prevazut maximum 3 variante de manual si 2 etape de licitatie
Licitatia pentru manualele scolare de clasa a III-a (format tiparit si digital) va fi deschisa in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) „intr-o saptamana cel tarziu”, a declarat pentru HotNews.ro ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu. Acesta a anuntat ca, acum, caietul de sarcini pentru licitatie este finalizat si se afla spre validare la Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice. Noutatile, fata de anul trecut: vor fi maximum 3 variante de manual declarate castigatoare, pe fiecare disciplina (fata de 6 variante, anul trecut), iar licitatia se va desfasura in doua etape.
Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a declarat pentru HotNews.ro ca situatia licitatiei de manuale pentru clasa a III-a este urmatoarea: “Caietul de sarcini pentru licitatia de manuale pentru clasa a III-a este finalizat si se afla spre validare la Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP)”.
“Am fost deosebit de atenti, pentru a elimina orice aspect care are putea sa genereze posibilitatea aparitiilor constatiilor. In acest sens, am prevazut un numar de maximum 3 variante de manual[fata de 6 variante de manual care puteau castiga licitatia pe fiecare materie in parte, la licitatia de anul trecut – n.red.], pentru a selectiona doar manualele care la evaluarea calitatii obtin cel mai mare punctaj si am solicitat – asta este in discutie acum si sper sa inteleaga si cei de la ANRMAP – ca licitatia sa se desfasoare in 2 etape:
- Prima etapa: o preselectie care sa lase in competitie doar propunerile ce depasesc pragul minim de calitate
- A doua etapa: sa se faca selectia conform tuturor prevederilor OUG 34, calitate/pret. Dar sa nu introducem in etapa 2 decat manualele de foarte buna calitate”, a declarat pentru HotNews.ro ministrul.
Sorin Cimpeanu a explicat ca la aceasta licitatie va putea participa, ca si anul trecut, orice firma, editura sau asociere editura-firma care sa faca manualul atat in varianta clasica (tiparita), cat si in varianta digitala.
Ministrul Educatiei a declarat ca manualele digitale si print pentru clasa a III-a “trebuie sa fie gata pentru septembrie 2015, in masura celor care depind de noi. Daca vor exista contestatii, atunci acestea nu depind de Ministerul Educatiei. Insa, spre deosebire de manualele de clasa I care nu sunt transmisibile, cele de clasa a III-a sunt transmisibile si oricum vom avea un backup, deci elevii de clasa a III-a vor avea manuale, in orice varianta”.
Intrebat de ce a intarziat atat de mult cu lansarea acestei licitatii, avand in vedere ca la preluarea mandatului de ministru, in decembrie 2014, a spus ca licitatia pentru noile manuale de clasele a III-a, a IV-a este o prioritate (detalii aici), Sorin Cimpeanu a declarat pentru HotNews.ro ca, “de cand am preluat mandatul, am solicitat intocmirea caietului de sarcini, in ianuarie a fost finalizata curricula si am intreprins verificari amanuntite pentru a elimina orice posibilitate generatoare de contestatii”.
Ministrul Educatiei a explicat pentru HotNews.ro ca “ANRMAP are 15 zile la dispozitie sa se pronunte [pe caietul de sarcini transmis de Minister – n.red,], este deja de o saptamana in analiza, e posibil ca intr-o saptamana cel tarziu documentatia sa fie pe SEAP”.
„Licitatia pe care o lansam acum este doar pentru manuale de clasa a III-a si la finalul lunii august-septembrie 2015 vom lansa licitatia si pentru clasa a IV-a„, a anuntat ministrul Cimpeanu.
In ceea ce priveste varianta ca toate manualele sa fie facute de Editura Didactica si Pedagogica – idee lansata la nivel declarativ de ministru in urma cu aproximativ o luna -, Sorin Cimpeanu a afirmat acum pentru HotNews.ro ca “pentru licitatia de anul acesta nu mai e timp fizic si nu vrem sa o punem in pericol. Dar mergem si pe aceasta linie, cu speranta ca vom identifica solutiile ca sa putem sa nu mai avem emotii. Adica Editura Didactica si Pedagogica sa realizeze manualele pe suport clasic si digital, dat fiind ca editura are actionar unic statul roman, deci sa facem manualele fara licitatie. Dar analizam aceasta idee, pentru ca nu am reusit sa ne edificam daca nu sunt impedimente de ordin legal”.
Informatii de background
Elevii au in prezent manuale noi (adica facute respectand noul curriculum scolar), in varianta print si digital, la clasele I si a II-a. Aceste manuale scolare au venit insa in scoli in urma unei licitatii pline de scandaluri si de contestatii.
Prima licitatie pentru manuale digitale si print lansata de Ministerul Educatiei a durat 10 luni (licitatia a fost lansata pe 19 aprilie 2014 si s-a incheiat pe 20 ianuarie 2015, cand Ministerul Educatiei a incheiat contractele cadru cu editorii pentru manualele de Comunicare in limba romana – clasa I, unde firmele au depus cele mai multe contestatii). Din cauza intarzierii cu care Ministerul Educatiei a lansat licitatia si din cauza faptului ca nu a dat comanda de vechile manuale inainte de inceperea scolii, anul scolar 2014-2015 este primul in care elevii de clasele I si a II-a nu au avut niciun manual la inceperea cursurilor.
Citeste si: