Sari direct la conținut

Sorin Cimpeanu: Lucrarile scrise de la acest Bacalaureat – corectate in alt judet decat cel in care elevii sustin examenul. Nu exista nicio reglementare care sa interzica acest lucru

HotNews.ro
Sorin Campeanu, Foto: Agerpres
Sorin Campeanu, Foto: Agerpres

​Ministerul Educatiei pregateste astazi un ordin prin care sa modifice metodologia de organizare a Bacalaureatului, pentru ca lucrarile scrise ale elevilor de la BAC-ul care a inceput deja sa fie corectate in alt judet decat cel in care tinerii dau examenele. Anuntul a fost facut de ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, care a sustinut ca „nu exista nicio reglementare care sa interzica acest lucru”.

  • Amintim ca secretarul de stat pe preuniversitar din Ministerul Educatiei, Vasile Salaru, a declarat duminica, la Iasi, ca tezele de la Bacalaureat ale elevilor ar putea fi corectate in alte judete. Detalii aici
  • O zi mai tarziu, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) a anuntat ca sustine propunerea Ministerului. Detalii aici

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a declarat astazi, 23 iunie: “este in derulare si examenul de Bacalaureat. Intr-adevar, pentru lucrarile scrise, ne gandim la un sistem, pentru a inlatura orice fel de suspiciuni, ne gandim sa fie corectate lucrarile dintr-un judet intr-un alt judet. Iar aceasta alegere a judetului in care se corecteaza lucrarile sa fie facuta intr-un proces de selectare transparent, pe de o parte, aleator, pe de alta parte. Asta nu este, insa, foarte usor din punct de vedere tehnic. In cursul zilei de astazi perfectam procedura, care va trebui sa faca obiectul unui ordin de ministru. Exista aceasta intentie, intr-adevar, fara a insemna ca acest lucru inseamna o lipsa de incredere in sistem”.

Ministrul a precizat ca aceasta procedura “se va aplica in acest bacalaureat”. “Incercam sa finalizam procedura astazi si in masura in care reusim sa o finalizam, pentru ca tehnic nu este deloc usor, sunt foarte multe detalii, vom promova un ordin de ministru astazi cu completarea metodologiei pentru examenele scrise de la Bacalaureat”, a continua Cimpeanu.

Intrebat de ce modifica regulile bacalaureatului in timp ce examenul se desfasoara, ministrul a raspuns: “Dar probele scrise nu au inceput. Se refera doar la probele scrise. Examenul de Bacalaureat a inceput, probele scrise nu au inceput, iar eventuala completare se refera la probele scrise, care nu au inceput inca. Nu exista nicio reglementare care sa interzica acest lucru”.

Modificarea nu se va aplica si la Evaluarea Nationala, care este formata numai din examene scrise si care a inceput ieri.

Informatii de background

Amintim ca sesiunea iunie-iulie a bacalaureatului a inceput deja in urma cu doua saptamani, pe 8 iunie 2015, cu examenul oral de Limba romana. S-a terminat deja si examenul oral de Limba materna, precum si Evaluarea competentelor digitale, iar saptamana aceasta absolventii de liceu sustin proba de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba straina.

Examenele scrise la Bacalaureatului 2015 incep saptamana viitoare, pe 29 iunie, cu proba la Limba si literatura romana.

Potrivit metodologiei care se aplica in prezent, lucrarile scrise de catre absolventii de liceu la examenele Bacalaureatului sunt corectate in centre zonale de evaluare. Fiecare lucrare este evaluata de catre doi profesori care lucreaza obligatoriu in sali separate. Presedintele comisiei calculeaza media finala, ca medie aritmetica cu doua zecimale a notelor acordate de evaluatori, fara rotunjire.

Dar daca diferenta intre cele doua note este mai mare de 1 punct, presedintele repartizeaza lucrarea spre reevaluare unui alt profesor de specialitate, care, in prezenta profesorilor evaluatori initiali, stabileste nota finala a lucrarii, se arata in metodologie. Sursa si detalii

Descarca de mai jos toate documentele ce reglementeaza organizarea Bacalaureatului 2015:

Calendarul examenului de Bacalaureat 2015Sesiunea iunie-iulie 2015

8 – 10 iunie 2015Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana – proba A

10 – 12 iunie 2015 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna – proba B

15 – 19 iunie 2015 Evaluarea competentelor digitale – proba D

22 – 26 iunie 2015Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala – proba C

29 iunie 2015 Limba si literatura romana – proba E)a) – proba scrisa

30 iunie 2015 Limba si literatura materna proba E)b) – proba scrisa

1 iulie 2015 Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – proba scrisa

3 iulie 2015 Proba la alegere a profilului si specializarii – proba E)d) – proba scrisa

6 iulie 2015Afisarea rezultatelor (pana la ora 12:00)

6 iulie 2015 Depunerea contestatiilor (orele 12:00 – 16:00)

7 – 9 iulie 2015 Rezolvarea contestatiilor

10 iulie2015 Afisarea rezultatelor finale

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro