Sari direct la conținut

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, propune oficial conducerii Universitatii de Medicina din Bucuresti sa preia Institutul Cantacuzino

HotNews.ro
Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, Foto: Agerpres
Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, Foto: Agerpres

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, anunta printr-un comunicat de presa ca propune conducerii Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti „sa analizeze posibilitatea de a prelua Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie ‘Cantacuzino'”. Ministrul precizeaza ca i-a trimis saptamana trecuta o scrisoare rectorului Universitatii, Ioanel Sinescu, in care l-a „rugat” sa preia coordonarea institutului. „Urmare a gestionarii deficitare a resurselor, anul 2015 a gasit Institutul ‘Cantacuzino’ cu datorii de 5 milioane de euro, 500 de angajati din cei 1.600 cati erau in 1989 si niciun vaccin pe linia de fabricatie”, informeaza Ministerul Educatiei, care are in coordonare acest institut din 2014.

Ministrul Educatiei sustine ca a facut aceasta propunere avand in vedere, printre altele, „interesul manifestat in ultima perioada de catre reprezentantii Universitatii de Medicina si Farmacie ‘Carol Davila’ din Bucuresti, fata de situatia Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie ‘Cantacuzino'”, precum si faptul ca UMF „Carol Davila” „beneficiaza de cei mai buni specialisti in domeniul de activitate al institutului”.

  • UPDATE Victor Ponta a preluat pe contul sau de Facebook stirea HotNews.ro referitoare la preluarea Institutului de catre UMF „Carol Davila” si a scris: „Am fost informat si sustin aceasta propunere. Poate fi o solutie reala si pe termen lung!”

Ioanel Sinescu, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti: Vom analiza propunerea ministrului in sedinta Senatului universitar, saptamana viitoare

Ioanel Sinescu

Ioanel Sinescu

Foto: Agerpres

Contactat de HotNews.ro, Ioanel Sinescu, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, a declarat: „nu am dat deocamdata un raspuns. Vom analiza in sedinta Senatului universitar propunerea, cand vom lua in calcul starea actuala a institutului in ce priveste cercetarea, starea de rentabilitate, de management, in afara de chestiuni care tin de procesul de invatamant care se deruleaza acolo, si vom vedea daca Universitatea poate lua decizia si, in acelasi timp, responsabilitatea de a administra un astfel de institut. Pentru ca acest institut trebuie sa fie rentabilizat si sa fie la fel de prestigios cum a fost candva„.

Rectorul Universitatii de Medicina din Bucuresti a precizat pentru HotNews.ro ca „vom face ca saptamana viitoare” sa fie sedinta Senatului universitar in care se va discuta propunerea Ministerului Educatiei de preluare a Institutului Cantacuzino. „Nu putem sa raspundem deocamdata, pentru ca e o propunere extrem de responsabila si trebuie analizate toate aspectele„, a afirmat Ioanel Sinescu.

Citeste comunicatul integral remis HotNews.ro de catre Ministerul Educatiei:

Ministrul Sorin Mihai Cimpeanu propune conducerii Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti sa analizeze posibilitatea de a prelua Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie „Cantacuzino”

Ministrul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Sorin Mihai Cimpeanu, a transmis saptamana trecuta o scrisoare domnului Ioanel Sinescu, academician si rector al Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, in care-si exprima disponibilitatea de a identifica impreuna solutii in vederea deblocarii situatiei existente la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie „Cantacuzino”.

In acest sens, ministrul Educatiei si Cercetarii Stiintifice propune rectorului Ioanel Sinescu analizarea posibilitatii de a prelua coordonarea acestui institut. „Avand in vedere competenta, expertiza precum si interesul manifestat in ultima perioada de catre reprezentantii Universitatii de Medicina si Farmacie ‘Carol Davila’ din Bucuresti, fata de situatia Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie ‘Cantacuzino’, va rugam sa aveti amabilitatea de a analiza posibilitatea ca universitatea pe care o conduceti sa preia coordonarea acestui institut„, se precizeaza in documentul remis conducerii UMF „Carol Davila”.

Propunerea ministrului Educatiei tine cont de faptul general recunoscut ca UMF „Carol Davila” „beneficiaza de cei mai buni specialisti in domeniul de activitate al institutului, cadre didactice universitare cu recunoastere internationala, dar si de persoane cu experienta si rezultate remarcabile in ceea ce priveste managementul unitatilor si institutiilor din domeniul medical”. Aceasta, dar si interesul manifestat de reprezentantii universitatii fata de viitorul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie „Cantacuzino”, fac din UMF „Carol Davila” „cea mai potrivita institutie pentru a prelua si eficientiza activitatea Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie ‘Cantacuzino'”.

Pentru o cat mai clara imagine asupra situatiei, va prezentam un scurt istoric al acestui institut.De la infiintare si pana in prezent, formele de organizare au fost urmatoarele:

  • Institutul de Seruri si Vaccinuri „Dr. Ion Cantacuzino„, infiintat prin legea publicata in MO in 1921 si promulgata de regele Ferdinand la 13 iulie 1922 cu Decretul No. 3068.
  • Regia autonoma „Institutul Cantacuzino”, fondata prin Decizia Guvernului Nr. 1247  din 4 decembrie 1990, bazata pe Legea Nr. 15/1990 privitoare la reorganizarea intreprinderilor de stat in regii autonome si societati comerciale.
  • Institutul Cantacuzino, reorganizat in institut public in regim extrabugetar, prin HG 133 din 30/03/1994.
  • Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie „Cantacuzino”/ I.N.C.D.M.I. Cantacuzino„, in coordonarea Ministerului Sanatatii si Familiei prin HG 1563/2008 si trecut in coordonarea Ministerului Educatiei Nationale prin HG 844/2014.

Obiectul de activitate al I.N.C.D.M.I. „Cantacuzino” cuprinde activitati de cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica in materie de infectii bacteriene, virale si parazitare si in domeniile biologiei celulare si moleculare, imunologiei, biotehnologiei si geneticii microbiene, activitati de asistenta tehnico-metodologica, activitati de sanatate publica, precum si acordarea de servicii specializate, activitati de formare, specializare, perfectionare profesionala si pregatire postuniversitara de specialitate, dar si activitati de productie de preparate biologice profilactice si terapeutice, reactivi biologici de diagnostic, reactivi imunochimici, medii bacteriologice si pentru culturi celulare, dispozitive medicale, hrana granulata standardizata pentru animale de laborator etc. si comercializarea acestora in tara si strainatate.

Prin intermediul programelor publice de cercetare-dezvoltare si inovare coordonate de Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica si Inovare, Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice MECS a sustinut finantarea activitatilor de cercetare-dezvoltare desfasurate de Institutul „Cantacuzino”, in perioada 2009-2014, astfel:

Urmare a gestionarii deficitare a resurselor, anul 2015 a gasit Institutul „Cantacuzino” cu datorii de 5 milioane de euro, 500 de angajati din cei 1.600 cati erau in 1989 si niciun vaccin pe linia de fabricatie. Inventarul produselor pe care Institutul „Cantacuzino” nu le mai fabrica din cauza licentelor pierdute in 2011 cuprinde 9 vaccinuri, 6 seruri terapeutice, 7 seruri imunomodulatoare (ex. Polidin, Cantastim) si un ser antigen pentru IDR.

In acest context, demersul ministrului Sorin Mihai Cimpeanu se pliaza pe eforturile pe care Guvernul Romaniei le intreprinde in privinta datoriilor institutului catre bugetul de stat si a datoriilor istorice acumulate.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro