Sorin Ovidiu Vintu vrea sa mai lucreze o data pentru tine
Deocamdata, a reusit sa intre pe Pilonul II – pensii obligatorii administrate in sistem privat – sub umbrela companiei MKB Romexterra Fond de Pensii, dar intentioneaza sa patrunda si pe Pilonul III, cel de pensii private facultative.
MKB Romexterra Fond de Pensii s-a infiintat special pentru Pilonul II si s-a nascut prin alianta incheiata de banca ungureasca MKB Romexterra (care detine 60% din noua societate) si compania Delta Asigurari (40%).
Labirintul off-shore
Anul trecut, EVZ a dezvaluit in exclusivitate ca in spatele Delta Asigurari se afla Sorin Ovidiu Vintu, poreclit „Parintele FNI”.
Profilata pe vanzarea politelor de viata si de sanatate, Delta Asigurari a fost controlata, pana de curand, de Tabor Project Limited, o societate anonima din Londra, care detinea 82,8% din actiuni.
La randul sau, firma britanica este controlata total de un off-shore din Cipru (Ranhold Limited), inregistrat la aceeasi adresa cu alta casuta postala, din aria de interes a lui Vintu: Elbahold Ltd (actionar principal in Petromservice).
Cercul s-a inchis la Elbahold Ltd din momentul in care compania Petromservice a preluat, recent, peste 92% din Delta Asigurari SA. Atunci, reprezentantii Petromservice au motivat ca pot sa intre pe piata de pensii private cu un off-shore cu proprietari necunoscuti in actionariat.
Ei au declarat pentru „Ziarul Financiar”: „Cipru este tara membra a UE, iar Elbahold este o companie ce a fost creata si functioneaza respectand normele si reglementarile UE”.
Fostul actionariat off-shore (Anglia via Cipru) al Delta Asigurari era reprezentat in Romania de Octavian Turcan – un cetatean moldovean cu domiciliul in Chisinau. Interpus fidel al lui SOV, Turcan a administrat Banca Romana de Scont si detine un procent in firma pe care Vintu si-a grupat proprietatile imobiliare.
Elbahold Ltd, noul actionar indirect al Delta Asigurari, este reprezentat la noi de Dan Stratan, fost presedinte al grupului Gelsor, detinut pe vremuri de SOV.
Chestionat de EVZ, Sorin Ovidiu Vintu s-a eschivat sa-si asume controlul asupra firmei de asigurari: „De unde stiti dumneavoastra ca Delta Asigurari e a mea?”. Apoi a inchis telefonul. Actionar minoritar al firmei de asigurari este Asociatia Salariatior din Petrom, controlata de sindicalistul Liviu Luca, cel caruia Vintu i-a fost consilier financiar.
Misterioasa si incalcita, provenienta capitalului social al Delta Asigurari se loveste de Legea 411/2004 (privind fondurile de pensii administrate privat). Printre altele, aceasta interzice constituirea capitalului social al societatii de pensii cu fonduri ce provin din jurisdictii care permit pastrarea anonimatului actionarilor/asociatilor si administratorilor.
Intrebata de ce a ales parteneriatul cu MKB Romexterra, Maria Pasa, presedintele Delta Asigurari, a raspuns sec: „Asa am ales”. Cat despre faptul ca in spatele companiei pe care o conduce se afla un off-shore, ceea ce ar putea sa nu convina potentialilor clienti ai fondului de pensii amintit, Pasa se face ca ploua: „Delta Asigurari nu are actionari off-shore”.
„Familia Romexterra”
Initial, Romexterra era controlata de sindicalistii din Petrom. Ulterior, acestia au vandut banca grupului german Bayerische Landesbank, care controleaza banca ungara MKB. EVZ a aflat, in 2006, ca Vintu insusi le-a recomandat sindicalistilor sa negocieze vanzarea Romexterra cu Bayerische Landesbank.
„Parintele FNI” a avut interese directe in tranzactie: compania Delta Asigurari detinea, atunci, 8,7% din actiunile Romexterra Bank. Mai mult, potrivit informatiilor din piata, Vintu insusi cumparase, prin intermediari, actiuni Romexterra. Procentele sale au fost vandute in bloc grupului german.
Noul fond de pensii obligatorii al MKB se numeste FIDUCIA, iar societatea care-l administreaza a fost autorizata de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) pe 14 septembrie.
MKB Romexterra Fond de Pensii are un capital social de 5,5 milioane de euro si vizeaza sa atinga 5% din piata pensiilor private obligatorii, ceea ce ar insemna in jur de 185.000 de platitori dintre cei 3,7 milioane de romani salariati cu varsta sub 45 de ani. Ceea ce e putin probabil sa se realizeze.
Un articol de Tatiana Dabija, Mihai Munteanu