S&P: Dupa aderarea la UE, Romania a turnat gaz pe focul fiscal
„Prin adoptarea unui regim de schimb flotant, Romania si-a asigurat o anumita flexibilitate fiscala. Exista totusi pericolul supraaprecierii situatiei.
De la aderarea la UE, Romania a turnat gaz peste focul fiscal. Cresteri importante ale salariilor si pensiilor vor incepe din 2007-2008. Ca urmare, datoria sectorului public, ca procent in PIB, desi moderata, va reincepe sa creasca, dupa ce a ajuns la un nivel minim in 2006.
Reformele structurale au fost oprite, ca urmare a agitatiei din mediul politic”, se arata intr-un studiu al S&P care include Romania, Bulgaria si Croatia.
Analistii reamintesc si posibilitatea organizarii de alegeri anticipate, ceea ce ar conduce la cresterea cheltuielilor. In analiza publicata, S&P ia in calcul mai multi indicatori macroeconomici.
Astfel, in ceea ce priveste deficitul de cont curent, desi ponderea indicatorului in PIB este mai redusa in Romania decat in cazul Bulgariei, analistii atrag atentia ca Romania nu este la fel de bine pozitionata pentru a-si rezolva situatia prin exporturi.
„Romania pare sa fie cea mai vulnerabila la riscurile potentiale globale”, se arata in analiza S&P.
De asemenea, analistii sunt de parere ca in 2007 si 2008 tara noastra va avea cel mai redus grad de acoperire a deficitului de cont curent prin investitii, dintre cele trei state incluse in studiu.
„In tandem cu cresterea disponibilitatii creditelor de consum, aprecierea rapida nominala a leului, a creat stimulente majore pentru gospodariile romanesti pentru a-si creste datoriile in valuta (…)