Spania incepe sa primeasca refugiati, dupa luni de tergiversari
Spania a inceput, saptamana aceasta, sa primeasca refugiati provenind din taberele din Europa, Turcia si Liban, angajandu-se sa accepte 586 pana la mijlocul lui iunie, dupa luni de dezbateri cu privire la inactiunea guvernului conservator in acest domeniu, informeaza AFP.
Douazeci si sapte de refugiati, aproape toti eritreeni, urmeaza sa ajunga din Italia pe aeroportul din Madrid, miercuri. In jur de douazeci de sirieni si irakieni provenind din Grecia au fost primiti marti, primii din noiembrie 2015, scrie Agerpres.
Ministerul de Interne de la Madrid prevede ca Spania sa primeasca 586 de refugiati, majoritatea sirieni si irakieni, pana la mijlocul lui iunie, a precizat ministerul intr-un comunicat. Dintre acestia, 285 ar trebui sa provina din Liban, 150 din Grecia, 101 din Turcia si 50 din Italia.
Aproape 1,3 milioane de refugiati provenind in principal din tari aflate in razboi, precum Siria si Irak, au cerut azil in Uniunea Europeana (UE) in 2015 si mai mult de o treime dintre ei au inaintat o asemenea cerere in Germania. Sute de mii de refugiati au ajuns in UE pe cale maritima, in Grecia si in Italia.
In septembrie, tarile din UE au pus in aplicare un program menit sa redistribuie in cele 28 de tari membre un prim grup de 140.000 de persoane, cazate in tabere in si din afara UE.
Spania s-a angajat sa primeasca mai mult de 17.000, insa doar 17 au fost de atunci admisi, autoritatile atribuind aceasta intarziere incetinelii demersurilor administrative necesare in Grecia si in Italia.
Numerosi responsabili politici, in special de stanga, si asociatii i-au reprosat guvernului conservator condus de Mariano Rajoy inactiunea sa. Iar la sfarsitul lui aprilie, patru deputati, dintre care doi din partidul stangii radicale Podemos, s-au aflat timp de o saptamana in greva foamei, pentru a atrage atentia asupra dramei refugiatilor.
Liderul Partidului Socialist, Pedro Sanchez, a acuzat la randul sau guvernul lui Rajoy ca este „rusinea intregii Spanii”.
Potrivit Organizatiei Internationale pentru Migratie (OIM), de la inceputul acestui an peste 191.000 de migranti au traversat Marea Mediterana pentru a ajunge in Europa, iar 1.370 dintre acestia au murit.