Spania ridica restrictiile la libera circulatie a fortei de munca din Romania
Consiliul de Ministri al Regatului Spaniei a decis vineri sa ridice restrictiile la libera circulatie a fortei de munca din Romania si Bulgaria, se arata intr-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe remis HotNews.ro.
In acest mod, incepand de la 1 ianuarie 2009, formalitatile pe care trebuie sa le indeplineasca un roman pentru a ocupa un loc de munca in Spania vor fi aceleasi ca pentru un cetatean spaniol, fara a mai fi nevoie de obtinerea unui permis de munca.
„Guvernul a decis astazi (n.r. vineri) sa nu prelungeasca moratoriul care impune restrictii pe piata muncii pentru cetatenii din Romania si Bulgaria, pe motiv ca situatia economica din Spania, cat si cea din Romania si Bulgaria, ar putea schimba directia fluxurilor de migratie. Guvernul a considerat ca ne-reinnoirea moratoriului, incepand cu 31 decembrie, nu va avea un efect negativ asupra situatiei fortei de munca din Spania, a declarat ministrul spaniol al Muncii si Imigratiei, Celestino Corbacho, potrivit publicatiei spaniole Finanzaz.com.
Astfel, Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei a anuntat vineri ca „saluta cu deosebita satisfactie” decizia autoritatilor spaniole. „Aceasta decizie arata atasamentul deplin al Spaniei fata de principiile fundamentale ale constructiei comunitare, intre care cel al liberei circulatii a persoanelor si scoate in evidenta inca o data calitatea exceptionala a relatiilor bilaterale romano-spaniole”, se arata in comunicatul MAE.
Mai mult, Ministerul Afacerilor Externe si-a exprimat increderea ca decizia Spaniei constituie un argument in plus pentru statele europene care nu au ridicat deocamdata restrictiile la circulatia fortei de munca din Romania si Bulgaria, sa adopte o masura similara. Mobilitatea fortei de munca la nivel comunitar reprezinta o componenta importanta a cresterii economice si a competitivitatii pietei interne.
In prezent, 15 tari au impus restrictii totale sau partiale cetatenilor romani si bulgari. Este vorba despre Austria, Belgia, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Spania si Ungaria.