Sari direct la conținut

Spectacol lectura la Teatrul National Craiova – "Masa puterilor noastre" de Petre Barbu

HotNews.ro
Masa puterilor noastre, de Petre Barbu - Spectacol lectura, Foto: Afis
Masa puterilor noastre, de Petre Barbu - Spectacol lectura, Foto: Afis

Proiectul „Autorii sunt în sală”, dedicat spectacolelor lectură în interpretarea actorilor Teatrului Național Marin Sorescu, continuă cu cel de-al doilea eveniment de acest gen programat în 2017: „Masa puterilor noastre”, de Petre Barbu. Spectacolul pune în scenă piesa care a câștigat premiul de dramaturgie UNITER „Cea mai bună piesă a anului 2016”.

Spectacolul, în regia lui Vlad Drăgulescu, va fi prezentat marți, 12 decembrie, de la ora 21, la sala „Atelier” a TNC. Din distribuție fac parte Gabriela Baciu, Adrian Andone, Ana Floriganță (debut), Eugen Titu. Proiecții video: Emi Chirea&Florin Chirea.

Petre Barbu

Petre Barbu

Foto: Arhiva personala

Petre Barbu este scriitor și jurnalist. S-a născut la Galaţi (20 iulie, 1962). A absolvit Facultatea de Mecanică Galaţi (1988). A fost redactor la revista Capital (1992 – 2007), redactor la ziarul Adevărul (2007 – 2012), iar în prezet este senior-editor Forbes România.

A debutat editorial cu volumul de povestiri „Tricoul portocaliu fără număr de concurs”, Editura Cartea Românească, 1993.

A publicat romanele: „Dumnezeu binecuvântează America”, Editura Nemira, 1995; „Ultima tresărire a submarinului legionar”, Editura Nemira, 1998; „Blazare”, Editura Polirom, 2005, „Marea petrecere”, Editura Cartea Românească, 2014.

Cărți de proză: „Până la capătul liniei”, Editura Cartea Românească, 2012; „Primul an de publicitate” – publicistică, Editura Tandem Media, 2013; „Cățărarea în cer”, Editura Cartea Românească, 2017.

Piese de teatru: „Dumnezeu binecuvântează America”, dramatizarea romanului cu acelaşi nume, „La stânga tatălui”, „Duelistul”, „Tatăl nostru care eşti în supermarket” (apărute în volumul „TEATRU” la Editura UNITEXT, 2003). A mai publicat: „Ridică-ți patul și umblă, surioară!”, „Închideți ziare, vin aligatorii”, „Raluca pune punct”, „Masa puterilor noastre”.

Premii: Bursă literară SOROS pentru a scrie romanul „Dumnezeu binecuvântează America”; Concursul de debut (secţiunea roman) al Editurii Nemira cu romanul „Dumnezeu binecuvântează America”, 1995; Premiul I la concursul de dramaturgie „Camil Petrescu”, organizat de Ministerul Culturii, ediţia 1997, pentru piesa „Dumnezeu binecuvântează America”; Piesa „La stânga tatălui” este nominalizată la concursul de dramaturgie UNITER, „Cea mai bună piesă a anului 1998”; Piesa „Duelistul” este nominalizată la concursul de dramaturgie UNITER – „Cea mai bună piesă a anului 2000”; Piesa „Tatăl nostru care eşti în supermarket” câştigă premiul de dramaturgie UNITER „Cea mai bună piesă a anului 2002”; Premiul liceenilor la ediția 2015 a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere de la Iași pentru romanul „Marea petrecere” – 2014; Piesa „Masa puterilor noastre” câştigă premiul de dramaturgie UNITER „Cea mai bună piesă a anului 2016”.

Montări: Piesa „Dumnezeu binecuvântează America”, montată la Theatrum Mundi, Bucureşti, 1999; spectacolul radiofonic „Dumnezeu binecuvântează America” produs la Societatea Română de Radiodifuziune; piesa „Duelistul” montată la Teatrul Naţional din Târgu-Mureş, iunie 2002; piesa „Duelistul” montată la Teatrul Dramatic din Galaţi, februarie 2006, spectacolul radiofonic „Tatăl nostru care eşti în supermarket” produs la Societatea Română de Radiodifuziune; un fragment al piesei „Tatăl nostru care eşti în supermarket” este preluat în spectacolul „89.89… fierbinte după 89”, regia Ana Mărgineanu, Teatrul Foarte Mic, 2004, „Patru povestiri de Petre Barbu”, spectacole radiofonice în regia lui Attila Vizauer – Radiodifuziunea Română (2013), „Călăuza”, spectacol radiofonic în regia lui Mihnea Chelaru – Radiodifuziunea Română (2017).

Autorii sunt în sală este un proiect menit să încurajeze dramaturgia contemporană românească, din dorința de a sensibiliza regizorii aflați în căutare de texte valoroase, precum și de a atrage publicul către creația dramatică autohtonă. Proiectul este destinat prezentării unor texte din dramaturgia originală românească a ultimilor ani.

Până în prezent la Teatrul Național „Marin Sorescu” au fost puse în scenă spectacole din dramaturgia unor autori precum Cornel Mihai Ungureanu, Daniel Bănulescu, Valentin Nicolau, Cornel Udrea, Gheorghe Truță, Mircea M. Ionescu, Sergiu Vâlcu, Bogdan Cristian Drăgan, Andrei Ursu.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro