Sari direct la conținut

Spioni peste noapte

Observator de Constanta

Inainte de Revolutie, violarea intimitatii era o treaba clara. Stiai ca nea Icsulescu, vecinul de pe scara, e turnator pe la Securitate si prin peretii „de celuloza“ ai blocului aude totul. Ti se mai asculta si telefonul, iar pe plicurile primite prin posta, mai vedeai cite o stampila pe care scria „Deteriorat la transport“.

Atunci taceai din gura, constient ca nu traiesti intr-o tara libera si incercai sa te integrezi sistemului, injurind (numai in gind) Securitatea si eventual pe vecinul Icsulescu, turnatorul.

Acum se face mare tam-tam pe dreptul persoanei la viata privata, la secretul corespondentei. Romanul, stiind ca are aceste drepturi, are incredere in discutile purtate pe telefonul lui de acasa, pe cel mobil, este sigur ca poate sa se deplaseze, sa-si manifeste opiniile… sa fie liber.

Conform articolului 26 din Constitutie, nimeni nu poate sa se amestece in viata intima, familiala si privata a persoanei. Exercitarea acestor drepturi este protejata prin norme de drept penal, iar autoritatile publice au obligatia constitutionala atat de a le ocroti, cit si de a le respecta.

Se apreciaza ca este un atentat la viata intima a persoanei ascultarea, inregistrarea sau transmiterea printr-un aparat oarecare a imaginilor sau a vorbelor pronuntate de o persoana fara consimtamantul acesteia.

Prin articolul 49 din Constitutie, se stabilesc exceptiile de la aceste norme: ”numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea sigurantei nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si libertatilor cetatenilor“.

Pe de-o parte, problema violarii dreptului la viata privata si confidentialitatea corespondentei este privita ca o activitate pentru copiii teribilisti care se dau mari la scoala. De cealalta parte, privind problema la un nivel mai ridicat, ne putem da seama ca in sectorul de afaceri, „spionii peste noapte“ pot face ravagii.

Imaginati-va cum ar fi ca o firma sa afle la ce preturi isi achizitioneaza o alta firma concurenta materia prima si ce procedeu de productie este folosit pentru punerea in fapt a unei inventii. Nu vorbim de santaje si alte activitati murdare.

Inca o ureche la telefon

Conform unui raport al Serviciului Roman de Informatii, „specialistii care au in raspundere sistemele de telecomunicatii interioare nu sint cunoscuti, nu prezinta garantii de loialitate sau nu au pregatirea profesionala corespunzatoare, iar activitatea si atributiile lor nu sint strict precizate, reglementate si controlate“. Altfel spus, S.R.I.

este constient de faptul ca din cauza lipsei de pregatire a multora dintre angajatii firmelor de telefonie, foarte usor se pot receptiona apelurile si informatiile considerate clasificate.

Evident ca, in felul asta, se poate aduce atingere chiar sigurantei statului, nu numai persoanei, in individualitatea ei.

Exemplul dat in rapoartele Serviciului Roman de Informatii este unul pe cit de simplu, pe atit de periculos pentru intimitatea cetateanului. Practic, se pune pur si simplu un „bug“ – circuit suplimentar peste circuitul abonatului – care este supravegheat prin utilizarea unui sistem de ascultare sau inregistrare.

Conectarea circuitului suplimentar este posibila in orice punct in care este permis sau se poate obtine accesul la circuitul telefonic al abonatului. Altfel spus, se monteaza acel circuit, dupa care, utilizind reteaua de telefonie fixa, urechelnita se conecteaza la telefonul capcana.

Telefonul mobil – moft, accesoriu, necesitate si un mare spion

Telefoanele mobile de tip GSM sau CDMA (tip Zapp) sint cele mai accesibile sisteme de comunicatie mobila. Si asta atit din punctul de vedere al pretului, cit si al usurintei cu care pot fi interceptate.

Spre deosebire de telefoanele fixe, unde trebuie montat un circuit „bug“ pe fir, sau sa se mearga la centrala telefonica, telefoanele mobile pot fi ascultate foarte usor, fara ca operatorul si persoana interceptata sa stie aceste lucruri.

Iar asta se datoreaza faptului ca telefoanele mobile au functie activa, adica pot fi ascultate nu numai convorbirile purtate la telefon, ci si discutiile cu doi oameni fata in fata care se poarta in apropierea telefonului mobil.

ELKAT–C sau G este un laptop care are capacitatea de a scana frecventele de telefonie mobila si de a le decodifica dupa ultimele trepte ale codarii undelor. Pentru a putea intercepta un telefon mobil de tip GSM sau CDMA trebuie sa fiti la o distanta maxima de 5 kilometri de antena care emite si cel mult 3 kilometri de telefonul interceptat.

Pentru a utiliza softul laptopului nu este nevoie de prea multe cunostinte in domeniu. Este de ajuns sa tastati numarul telefonului mobil de interceptat si sa asteptati citeva minute pina cind este gasit.

Cu noul serviciu de la Connex – busola Connex, in care fiecare antena a primit adrese, telefonul mobil poate fi localizat si dupa zona inscrisa pe ecran. Sistemele ELKAT C (pentru CDMA) si ELKAT G (pentru GSM) costa 3.850 de dolari cu T.V.A. si transport inclus.

De asemenea, exista si alte modalitati mai ieftine de interceptare a unei persoane. Un telefon mobil poate fi un cadou foarte frumos. Dar, atentie din partea cui il primiti. Sistemele MP 160, MP 170 si MP 180 sint telefoane mobile, ca oricare altele, diferenta fiind ca toate convorbirile din jurul telefonului „bug“ sint transmise curiosului.

Cel mai interesant este ca nu are importanta unde se afla curiosul si unde se afla interceptatul. Altfel spus, puteti fi ascultat de o persoana care se afla oriunde in lume.

Telefoanele fixe sint sfinte

Telefoanele fixe sint cele mai greu de ascultat. Pentru a asculta un telefon fix trebuie montat un circuit intre telefonul fix si casuta de telefoane. Un astfel de aparat este RTR 200. Circuitul montat pe firul de la telefon emite toate convorbirile telefonice (nu si discutiile din incapere) intr-un aparat care arata ca un banal casetofon de bazar.

Acesta prinde tot ce se vorbeste la telefon daca este tinut la o distanta maxima de 500 de metri de locul unde s-a montat circuitul „bug“. Costul unei asemenea inventii este de 450 dolari.

Camere video in orice

Camerele video pot fi montate in orice fel de obiect. Pe internet, am avut ocazia sa gasim la 1.450 de dolari o camera video cu transmitator la distanta montata in stilou. La 2.800 dolari, camera video poate fi montata in ochelari atit de discret, incit nici la o privire in amanunt a perechii de ochelari nu va fi observata.

De asemenea, la 1.750 de dolari poate fi achizitionata o pereche de nasturi. Cam scumpi, nu? Dar acesti nasturi sint un pic mai deosebiti, pentru ca vad totul si transmit informatiile unui aparat miniatural de inregistrat.

Toate aceste camere video descrise emit semnalul intr-un receptor aflat la o distanta relativ mica de camera video. Receptorul amplifica semnalul si il retransmite unui aparat de inregistrat. Exista posibilitatea ca receptorul sa fie chiar un aparat de inregistrat miniatural, de marimea unui pachet de tigari.

Aparatura de spionaj descoperita de „Observator“

Toate aparatele pe care le-am descris mai devreme pot fi gasite pe internet, unde sint oferite detalii tehnice, precum si pretul orientativ.

Reporterii de investigatie de la cotidianul „Observator“ au luat legatura cu una dintre firmele care comercializeaza sisteme ultrasofisticate de interceptarea telefoanelor fixe si mobile de tip GSM (Orange si Connex) si CDMA (Zapp).

Reporterii au folosit numele si codul fiscal al unei firme deja existente, au conceput un antet si au trimis cererea de oferta firmei „Sibad Electronic” din Bucuresti, care se ocupa de importarea si comercializarea aparatelor de interceptat.

In cererea de oferta, reporterii solicitau si datele tehnice ale produselor, precum si „conditiile de achizitionare“ – autorizatii si licente.

A treia zi de la trimiterea cererii de oferta, timp in care s-au scuzat ca prelucreaza lista de preturi si… verifica ce autorizatii sint necesare pentru comercializare, firma „Sibad Electronic” trimite un fax de cinci rinduri, prin care anunta ca oferta lor poate fi gasita pe internet si ca pentru achizitionare trebuie achitat un avans si sa avem autorizatii.

„In vederea incheierii unei tranzactii, credem ca o discutie pe aceasta tema este binevenita, fapt pentru care va invitam la firma noastra pe strada(…), Bucuresti“

Surse oficiale din Serviciul Roman de Informatii spun ca nu exista nici o autorizatie pentru ascultarea telefoanelor mobile, de exemplu, care sa se elibereze persoanelor fizice sau judidice din sectorul comercial, indiferent de obiectul de activitate. Asta inseamna ca si comercializarea de aparatura de ascultare este interzisa cu desavirsire de legile in vigoare.

Aceleasi surse din S.R.I. precizeaza ca pot fi achizitionate camere de supraveghere fara nici un fel de problema, dar prin folosirea lor sa se respecte legea. Adica utilizatorul sa nu se ocupe de santaje si alte actiuni oculte.

Mai mult, conform legii 51/1991 privind siguranta statului, detinerea, confectionarea si achizitionarea aparatelor de interceptare constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.

Atentie deci ce cumparati si mai ales in ce scop folositi aparatura de ascultare si interceptare, pentru ca puteti fi descoperiti si, in acest caz, pedeapsa este inchisoarea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro