Spitale din Olanda au oprit chimioterapia și transplanturile din cauza cazurilor de COVID-19
Unele spitale din Olanda au oprit tratamentele de chimioterapie şi transplanturile de organe pentru a elibera paturile de la unităţile de terapie intensivă ca urmare a creşterii numărului de pacienţi cu COVID-19, a anunţat joi un oficial din această țară, citat de Reuters și Agerpres.
Asociaţia olandeză a spitalelor pentru pacienţii în stare critică a declarat că i-a cerut ministrului Sănătăţii, Hugo de Jonge, să modifice planul naţional privind răspunsul la pandemia de COVID-19 pentru a ajunge la faza în care îngrijirile obişnuite care necesită internare pe timp de noapte să fie anulate.
Numărul bolnavilor de coronavirus din spitale a înregistrat niveluri record după luna mai, iar experţii au avertizat că spitalele vor atinge capacitatea maximă în mai puţin de o săptămână dacă virusul nu este ţinut sub control.
Mai mulţi pacienţi cu COVID-19 au fost transferaţi în spitale germane săptămâna aceasta. Ca urmare a ratelor record de infectare, echipa guvernamentală însărcinată cu gestionarea pandemiei de COVID-19 a convocat o reuniune de urgenţă miercuri seara şi noi măsuri de izolare sunt de aşteptate să fie anunţate vineri.
Probleme în mai multe regiuni olandeze
Deşi circa 85% din populaţia adultă a Olandei a fost complet vaccinată împotriva COVID-19, numărul de noi cazuri a atins miercuri un nivel record de 23.709 în 24 de ore şi a crescut cu aproape 40% într-o săptămână.
„Există spitale în mai multe regiuni care reduc îngrijirile medicale”, a spus un purtător de cuvânt al asociaţiei spitalelor.
„Vorbim despre îngrijiri care necesită un pat. Asta înseamnă că o mulţime de programări sunt anulate”, a mai spus el.
În următoarea fază a planului de răspuns la criză, spitalele ar putea solicita şi asistenţa cadrelor militare şi a studenţilor pentru a ajuta la îngrijirea pacienţilor.
Olanda înregistrat peste 2,5 milioane de cazuri de coronavirus şi peste 19.000 de decese asociate COVID de la izbucnirea pandemiei.
Autoritățile au impus o carantină parțială pe 12 noiembrie pentru a preveni răspândirea coronavirusului, aceasta urmând să expire la finalul lunii.
Weekendul acesta au avut loc noi proteste violente împotriva restricțiilor anti-Covid, polițiștii deschizând focul asupra manifestanților scăpați de sub control.