Sari direct la conținut

Spitalele vor avea propriul compartiment sau sectie de boli infectioase – proiect

HotNews.ro

Spitalele isi vor crea propriile compartimente sau sectii de boli infectioase cu capacitate de izolare a pacientilor infectati/colonizati cu germeni cu rezistenta la antibiotice, pentru limitarea circulatiei germenilor si a transferurilor intre diverse unitati sanitare, se arata intr-un proiect de Ordin al ministrului Sanatatii. Ordinul pentru aprobarea infiintarii sectiilor/compartimentelor de boli infectioase in cadrul tuturor spitalelor in vederea izolarii bolnavilor infectati cu germeni multirezistenti la tratamentul antibiotic a fost pus in dezbatere publica marti de catre Ministerul Sanatatii (MS), potrivit News.

Potrivit referatului de aprobare a Ordinului, este nevoie de aceste compartimente intrucat rezistenta bacteriana la antibiotice a devenit una dintre cele mai grave amenintari la adresa sanatatii publice la nivel mondial, fiind determinata de doi factori principali: utilizarea antibioticelor in exces si eronat si trecerea germenilor rezistenti de la o persoana infectata sau colonizata cu acestia la o alta persoana, in lipsa aplicarii unor masuri de limitare a circulatiei acestor germeni.

„In tara noastra aceasta problema este amplificata de consumul de antibiotice extrem de ridicat, Romania fiind pe locul doi in Europa in cea ce priveste consumul de antibiotice raportat la numarul de locuitori. Acest consum, corelat cu masuri insuficiente de prevenire a infectiilor asociate ingrijirilor medicale, a generat niveluri ridicate ale rezistentei bacteriene la antibiotice, cel putin in spitalele pentru care exista date privind rezistenta bacteriana.

Alaturi de rezistenta la antibiotice si aparitia infectiilor cu Clostridium difficile, acest consum crescut cu antibiotice determina consecinte financiare, reprezentate de costuri ridicate legate de excesul de antibiotice si de necesitatea de a trata efectele acestuia”, se mai arata in referat. Potrivit proiectului de Ordin al ministrului Sanatatii, compartimentele/sectiile de boli infectioase vor fi localizate in incinta principala a spitalelor, de regula la capatul unui etaj.

„In spitale se recomanda sa existe un numar suficient de saloane cu unul, maxim doua paturi disponibile pentru izolarea pacientilor cu infectie suspectata/confirmata. Capacitatea acestui compartiment va fi de regula 1-3 la suta din totalul de paturi ale spitalului, cu un minim de sase paturi”, se arata in normele de aplicare a Ordinului. In situatia in care spatiul nu permite organizarea separata a acestor structuri sau capacitatea acestora este depasita, sectiile din spital vor asigura fiecare minim o rezerva/un salon cu grup sanitar propriu, pentru izolarea acestor cazuri, se precizeaza in proiect.

„Pacientii vor fi grupati in acelasi salon daca sunt infectati/colonizati cu acelasi microorganism multirezistent si vor fi ingrijiti de medic de boli infectioase, de medicii curanti din sectiile de unde provin si de personal mediu si auxiliar special dedicat acestor structuri. In aceste saloane vor fi izolati si pacienti recent internati/transferati din alte unitati si care sunt suspectati de colonizare/infectie cu germeni multirezistenti pana la infirmarea suspiciunii.

Daca aceasta se confirma, se continua internarea in compartimentul de izolare”, potrivit Ministerului Sanatatii. Proiectul de Ordin mai prevede ca sectia/compartimentul de boli infectioase va cuprinde: saloane cu 1-2 paturi, cu grup sanitar propriu, baie/dus propriu, chiuveta proprie cu distribuitor de sapun lichid si de prosop de hartie, distribuitoare de dezinfectant la intrarea in salon si la fiecare pat si ca aceste saloane nu vor putea fi folosite in scopul spitalizarii VIP sau pentru internari cu coplata.

Potrivit normelor de aplicare a Ordinului, fiecare salon va avea un spatiu la intrare, bine delimitat, pentru echiparea personalului in vederea respectarii precautiilor necesare si spalarea pe maini. De asemenea, in salon vor fi pastrate ori de cate ori este posibil echipamente medicale dedicate pacientilor internati in acel loc. Normarea cu medici de specialitate boli infectioase, asistente medicale, infirmiere, ingrijitoare va tine cont de necesitatea asigurarii continuitatii ingrijirii pacientilor internati in aceste structuri si de recomandarile legale, se mai arata in proiect.

Personalul isi va desfasura activitatea doar in cadrul acestei structuri, cu respectarea principiului ca fiecare sa aiba in ingrijire doar pacienti infectati/colonizati cu acelasi microorganism, potrivit MS. La nivelul sectiei/compartimentului de boli infectioase se pot derula activitati de invatamant si cercetare in domeniu, de educatie medicala continua (module de rezidentiat, formare medicala continua, alte forme de invatamant).

In situatia in care starea pacientului impune ingrijiri de terapie intensiva, el va fi internat/transferat in sectii/compartimente de terapie intensiva, chiar daca ar necesita internare in sectii/compartimente/saloane de izolare, potrivit proiectului de Ordin. In aceste situatii trebuie respectate toate masurile necesare pentru limitarea riscului de transmitere a germenilor, inclusiv izolarea pacientilor si ingrijirea de catre personal dedicat.

In cazul evolutiei unui focar epidemic intraspitalicesc de infectii cu germeni multirezistenti la antibiotice, conducerea unitatii sanitare, la recomandarea serviciilor/compartimentelor de prevenire a infectiilor asociate asistentei medicale, va putea decide schimbarea destinatiei unei alte zone din spital, in vederea izolarii pacientilor infectati/colonizati cu microorganismul cauzator al acelui focar, se mai arata in proiect.

Spitalul va asigura necesarul de echipament de protectie individual pentru vizitatori, accesul vizitatorilor la facilitatile necesare pentru igiena mainilor si informarea lor in acest sens, mai prevede proiectul de Ordin.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro