Sari direct la conținut

Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara a schimbat tabloul electric după 60 de ani. Manager: Nu este însă suficient

HotNews.ro
Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara a schimbat tabloul electric după 60 de ani. Manager: Nu este însă suficient

Tabloul electric principal al Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” din Timişoara, care asigură funcţionarea sistemului electric din întreaga unitate medicală, a fost schimbat după 60 de ani, în plină criză COVID-19, în care unitatea medicală este în linia întâi. Reprezentanții spitalului spun încă că nu este suficient pentru că va trebui modernizat întreg circuitul electric din spital, care nu doar că este foarte vechi, dar în aceste zile este şi suprasolicitat.

Pentru înlocuirea tabloului electric, care a durat 15 ore, a fost necesară amplasarea unui generator de mare putere de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Banat, care a preluat, practic, alimentarea electrică a unităţii sanitare pe timpul operaţiunii.

Managerul unităţii medicale, medicul Cristian Oancea, afirmă, într-un comunicat de presă transmis luni, că înlocuirea tabloului electric principal era esenţială, pentru că exista riscul în orice moment să se producă un scurt circuit şi instalaţia să ia foc.

El afirmă că înlocuirea acestui tablou a fost una dintre soluţiile propuse de specialiştii Universităţii Politehnica Timişoara, care au realizat în urmă cu câteva săptămâni un bilanţ energetic, o evaluare a sistemului electric şi au apreciat că este necesară schimbarea acestuia.

  • Nu este însă totul. Va trebui, în cele din urmă, modernizat întreg circuitul electric din spital, care nu doar că este foarte vechi, dar în aceste zile este şi suprasolicitat.
  • Practic, în fiecare salon avem pacienţi care au nevoie de oxigen suplimentar, iar aparatele de high-flow şi de ventilaţie noninvazivă duc la o suprasarcină asupra sistemului electric”, a declarat medicul Cristian Oancea.

El spune că, atât timp cât sunt pacienţi internaţi în număr mare care nu pot fi mutaţi, o lucrare de reabilitare completă a reţelei de alimentare cu energie electrică a spitalului este imposibil de realizat. Mai mult, există un proiect de modernizare a Secţiei de Terapie Intensivă care nu poate fi început din cauza pandemiei.

Noul tablou electric a costat 12.000 de euro și include diferenţiale de tensiune, un întrerupător general de 1.000 de amperi, 10 întrerupătoare de tip diferenţial care au o siguranţă şi o sensibilitate mărite la fluctuaţiile de curent şi mai multe siguranţe cu un amperaj cuprins între 40A şi 100A.

Banii au fost obţinuţi cu ajutorul fundaţiei Spitalului Victor Babeş, prin donațiile populației.

Săptămâna trecută, medicul Cristian Oancea a cerut Prefecturii și ISU Timiş să fie dislocată permanent în curtea spitalului o autospecială de pompieri, pentru a interveni rapid în cazul unui incendiu care ar izbucni în secţia ATI, a cărei reţea electrică este suprasolicitată. ISU Timiş a adus o autospecială, dar a retras-o după câteva ore, întrucât avea nevoie de ea la alte intervenţii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro