Sari direct la conținut

SRI se zbate sa nu i se taie urechile

Autoritatea Nationala de Interceptare va reprezenta „un nou serviciu de informatii”. In acest moment, in Romania, autoritatea nationala abilitata pentru a realiza interceptari telefonice este SRI, care desfasoara aceste activitati si pentru alte institutii din domeniul securitatii nationale.

Din cauza suspiciunilor privind controlul prea mare al presedintelui Basescu asupra SRI (si, pe cale de consecinta, si asupra interceptarilor telefonice), acum cateva luni, Partidul National Liberal a elaborat un proiect de lege prin care ar urma sa se infiinteze o noua institutie: Autoritatea Nationala de Interceptare.

Daca proiectul va fi aprobat de Parlament, SRI va pierde dreptul de a realiza interceptari telefonice, in favoarea Autoritatii Nationale, care va fi singura structura abilitata in acest domeniu.

Autoritatea Nationala de Interceptare va avea un Consiliu de coordonare, format din presedinte, vicepresedinte si patru membri, acestia din urma reprezentand Comu?nitatea Nationala de Informatii, Guvernul, Prese?dintia si Ministerul Public.

Conform proiectului de lege, presedintele si vicepresedintele Autoritatii vor fi numiti de Parlament. Proiectul de lege mai prevede ca presedintele Autoritatii nu trebuie sa fi colaborat cu Securitatea, iar serviciile secrete trebuie sa garanteze ca persoana propusa pentru functia de presedinte al Autoritatii nu a fost si nu este unul dintre angajatii lor – nici macar ca ofiter acoperit.

Personalul Autoritatii va proveni initial din serviciile secrete, urmand ca dupa sase luni angajatii sa opteze intre serviciul din care provin si Autoritatea de Interceptare. In aceasta institutie, angajatii vor fi incadrati ca functionari publici cu statut special.

Conform proiectului de lege, toate interceptarile vor fi facute cu mandat judecatoresc, iar Autoritatea va trebui sa prezinte Parlamentului un raport de activitate de doua ori pe an.

Ieri, in fata senatorilor din Comisia Juridica, reprezentantul SRI a atras atentia si asupra unui alt subiect, foarte discutat in ultimul timp – acela al interceptarilor telefonice ilegale. Autorii acestora ar fi angajatii unor firme private de paza sau de detectivi particulari.

Subiectul a fost analizat, la sfarsitul lunii iunie, si intr-o sedinta a CSAT, cand insusi directorul SRI, George Cristian Maior, a prezentat un raport pe aceasta tema. Oficialii romani considera ca interceptarile ilegale pun in pericol siguranta nationala si afecteaza viata privata a cetatenilor.

Potrivit unui comunicat al Presedintiei Romaniei, in tara noastra „se constata amplificarea si diversificarea activitatilor de achizitionare si utilizare ilegala a aparaturii tehnice de interceptare a comunicatiilor”, activitati favorizate si de „absenta unui cadru legislativ unitar si coerent”.

Reprezentantul SRI, colonelul Iorga, a declarat ieri ca firmele care fac interceptari telefonice ilegale „recurg apoi la activitati de santaj, inclusiv la adresa unor personalitati publice, din viata publica”.

Potrivit colonelului Iorga, SRI are si „structurile specializate”, si „posibilitatile tehnice” pentru a combate interceptarile telefonice ilegale, dar mai are nevoie si de o abilitare legala in acest sens.

Toate „serviciile” – impotriva

Serviciile Secrete nu vor sa accepte infiintarea unei Autoritati unice de interceptare a comunicatiilor, asa cum prevede pachetul de legi privind siguranta nationala, intocmit de liberali. In fata comisiei juridice a Senatului, reprezentantii SRI si SIE au sustinut ca aparitia unei asemenea institutii este neconstitutionala, si nefezabila din punct de vedere tehnic.

De asemenea, trimisii serviciilor la Parlament au sustinut ca SPP si STS sa ramana autonome si sa se renunte la ideea transformarii lor in directii in cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA).

SRI: „Nu se poate”

Reprezentantul SRI la comisie, colonelul Eugen Iorga, a tunat si fulgerat impotriva infiintarii Autoritatii Nationale de Interceptare a Comunicatiilor.

Iorga a explicat ca un impediment pentru crearea Autoritatii Unice este legat de infrastructura care, in opinia colonelului, „nu se poate realiza”: „Aceasta Autoritate Nationala nu se poate disloca datorita unor conditii tehnice intr-un sediu si intr-o alta institutie distincta de structura Serviciului Roman de Informatii.

Ar presupune sa functioneze reprezentanti ai doua institutii in sediile si judetene, si centrale ale SRI, ceea ce este imposibil si nu se practica”, a spus Iorga, adaugand ca Serviciul a facut pana acum „investitii enorme” pentru a fi in pas cu tehnica in materie de interceptari.

Integral in Gandul

de Doroteea Voicu, Mihai Diac

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro