Sari direct la conținut

Standard lies and poor excuses (de Miron Damian)

Inventarul stricaciunilor politice

Minciuna e deja clasica, tot ce se intampla rau in tara asta este, fara putinta de tagada, din vina lui Basescu. Consilierii de imagine le-au spus probabil sa repete chestia asta in orice context si din orice pozitie. Imi amintesc (cu ironie) disperarea trustului de presa al lui Voiculescu (si a altora), in 2005, dupa ce premierul anuntase demisia irevocabila, si inainte sa si-o revoce.

Vehementa de partid fusese dusa atat de departe, incat mai era putin si ziceau pe fata ca guvernul Aliantei e vinovat pentru ploile torentiale. Ce vremuri… Daca, Doamne fereste!, ar reincepe azi potopul sunt toate sansele ca de data asta sa fie pus exclusiv pe seama locatarului de la Cotroceni.

De data asta pretextul a fost oferit de o decizie negativa la adresa Romaniei adoptata de “Standard and Poor’s”.

Comunicatul ministerului condus de Varujan Vosganian a venit foarte prompt.

Reviziurea in sens negativ a ratingului Romaniei este rezultatul disputelor politice sterile generate de catre presedintele Basescu, este parere ministrul finantelor si economiei, Varujan Vosganian, ca reactie la decizia Standard & Poor’s de a modifica ratingul de la pozitiv la stabil. (Cotidianul)

Sigur ca da, analistii economici de la Standard and Poor’s au decis ca dezvaluirea (si zadarnicirea) tentativelor de interventie ale premierului in actul de justitie afecteaza grav climatul de afaceri. Stie doar toata lumea ca daca inaltii demnitari nu mai pun in secret vorbe la Parchet pentru prieteni lor de afaceri atunci economia nationala se duce pe rapa.

Agentia internationala a urmarit cu atentie disputa dintre dnii Basescu si Tariceanu, si a decis sa-l sanctioneze pe primul prin scaderea unui rating de tara, asa, ca sa se invete minte scandalagiul. Cam asta ar fi o posibila argumentatie a comunicatului demnitarului penelist. Banuiesc ca electoratul tinta pentru acest partid a devenit acela care ar crede-o.

Insa avem aici un caz special, o exemplificare a dictonului ca atacul e cea mai buna aparare. Un indiciu catre explicatia reala a deciziei sta chiar in acest comunicat laconic, pentru cine il citeste cu atentie. Stim care e vulgata politica a actualei puteri (si a opozitiei. Sau poate invers, sau altfel. Ma rog, a PNL si a PSD, stabiliti voi care ce e).

De cand a venit la Cotroceni Basescu a creat criza dupa criza in guvernare, a aruncat tara in haos, a timorat premierul, a incercat sa-si subjuge guvernul samd.

(Cineva sa poate intreba aici, cum se face ca in perioada aceasta de “haos”, “criza” etc., ratingurile noastre, adica subiectul acestui articol, de fapt au crescut! Ma rog, trecem peste asta.) Sa acceptam ca asa stau lucrurile, sa acceptam ca presedintele e responsabil pentru aceasta criza, sa acceptam declaratia dlui Geoana, care se felicita pentru ca tocmai “a

deblocat criza grava in care se afla tara”, sa acceptam discursul convergent al premierului care se lauda ca acest cabinet e menit sa asigure stabilitatea politica si sa scoata pe viitor tara din zodia biletelelor si perioada scandalurilor, intr-o perspectiva de eficienta si progres economic. Sa acceptam toate astea.

Problema e ca Standard and Poor’s n-a scazut ratingurile curente. Standard and Poor’s a scazut perspectiva de rating.

Ups!

Cititi comunicatul! Cu alte cuvinte analistii lor economici nu considera ca acum situatia economica este mai proasta decat a fost in trecut. Considera in schimb ca ratingurile nu au un viitor atat de pozitiv pe cat il aveau pana astazi. Adica pe timpul scandalurilor si crizelor provocate de tartorul cotrocenist ratingurile au stat bine si au avut o perspectiva pozitiva.

Tocmai dupa “iesirea din criza” si “stabilitatea” laudata de putere (si opozitie, sau ce-or fi partidele astea doua) ratingurile acestea au incetat sa mai aiba un viitor atat de roz.

De altfel, chiar daca nu stiu intreaga explicatie oferita de analisti, doar comunicatul, nu e greu de speculat de ce sunt sceptici cu privire la viitorul economic al Romaniei. Avem un guvern minoritar; si inca un guvern care nu are nici un fel de acord transparent incheiat cu opozitia privind un minim de masuri pe care le poate trece prin parlament.

Nu vad cum poate rezista o perspectiva pozitiva in aceste conditii; de vreme ce efectiv nu se poate estima ce va urma din punct de vedere politic.

COMPLETARE: Citesc din comentariile de la articolul de pe Hotnews este citat un analist de la S&P declarand (nu stiu care e sursa, dar n-am motive sa cred ca e o inventie) :

Desi aceasta casatorie din interes poate reduce posibilitatea unor schimbari politice pentru moment, probabilitatea implementarii unor reforme structurale viguroase si a unui raspuns al Guvernului la riscuri macroeconomice sunt reduse in urmatoarele luni.

Q.E.D.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro