Sari direct la conținut

Statele baltice vor o brigada NATO pe teritoriul lor

Trupe NATO, Foto: Captura YouTube
Trupe NATO, Foto: Captura YouTube

​Criza din Ucraina ingrijoreaza Estonia, Letonia si Lituania din ce in ce mai mult. Urmatorul pas pentru asigurarea securitatii lor il va reprezenta o cerere oficiala adresata NATO pentru stationarea permanenta a unei brigazi (circa 3.000 de soldati) pe teritoriul acestor tari.

Sefii de Stat Major din Estonia, Letonia si Lituania vor scrie si semna o scrisoare comuna adresata sefului fortelor NATO din Europa, generalul american Philip Breedlove. Informatia a fost comunicata oficial de conducerea armatei lituaniene, citata de Sueddeutsche Zeitung. Concret, cele trei state baltice vor „o unitate de marimea unei brigade (circa 3.000 de militari) pentru a putea avea in orice moment minimum un batalion NATO in fiecare dintre tarile noastre”. Declaratia ii apartine purtatorului de cuvant al armatei lituaniene.

Scopul declarat oficial este cresterea capacitatii de „reactie si amenintare” in contextul „situatiei de securitate din regiune”. Purtatorul de cuvant, citat de SZ, nu a facut precizari concrete apropo de numarul exact al militarilor pe care statele baltice ii vor stationati permanent in regiune. Cererea formala va fi inaintata, cel mai probabil, saptamana viitoare.

Amintim ca NATO si-a sporit efectivele din spatiul baltic si Polonia prin intermediul unui mecanism de rotatie care asigura prezenta a 150 de militari americani in cele patru state.

Unele state NATO, precum Germania, nu vad cu ochi buni aceste cereri si afirma ca stationarea permanenta de trupe in Europa de Est este interzisa printr-un tratat cu Rusia din 1997. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de Die Zeit, a declarat ca stie de existenta acestei scrisori „care se afla in pregatire”. „Daca ea va fi trimisa, o vom analiza cu mare atentie, dar prioritatea NATO este implementarea masurilor deja decise”.

Stoltenberg a subliniat ca NATO „deja si-a sporit prezenta in Estul Europei” si a enumerat mecanismul de rotatie a militarilor americani, patrulele de surpaveghere a spatiului aerian si maritim, precum si Forta de Interventie Rapida, care acum se afla in teste.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro