Sari direct la conținut

Statele bogate, vinovate de raspandirea coruptiei in tarile sarace

HotNews.ro

Companiile multinationale si institutiile financiare care tolereaza cazurile de luare de mita sunt vinovate de raspandirea coruptiei si in tarile sarace, arata un raport al Transparency International (TI) dat publicitatii miercuri si citat de Reuters.

Ultimul raport al TI privind perceptia coruptiei arata ca, in timp ce tarile sarace sunt indemnate sa anihileze acest fenomen, statele bogate ale lumii sunt deseori responsabile de raspandirea lui in aceste tari.

„Oferirea de bani ca mita in companiile multinationale a ajuns o metoda intens folosita. Este inacceptabil pentru aceste companii sa mai priveasca mita ca o strategie de a patrunde pe pietele unde vor sa investeasca”, spun cei care au alcatuit clasamentul.

Afganistan, Irak, Myanmar, Somalia si Sudan sunt percepute drept cele mai corupte tari, arata cifrele raportului. Populatia din aceste state considera ca institutiile publice nu sunt capabile sa impiedice coruptia. Situatia politica face ca aceste state sa fie vulnerabile, considera autorii studiului.

Cele mai putin corupte tari ar fi, potrivit raportului TI, Danemarca, Finlanda si Noua Zeelanda.

In plus, multe tari din Africa au facut eforturi semnificative pentru starpirea fenomenului.

Studiul a cuprins 180 de tari si a urmarit nivelul de percepere a coruptiei in randul populatiei si politicienilor.

Aderarea la UE a fost foarte importanta pentru unele tari, inclusiv Romania, de a porni lupta impotriva coruptiei, mai arata raportul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro