Sari direct la conținut

Statele membre ale ESA convin asupra „sprijinului financiar” pentru rachetele Ariane 6 și Vega-C

HotNews.ro
Racheta Ariane 6, Foto: Agentia Spatiala Europeana
Racheta Ariane 6, Foto: Agentia Spatiala Europeana

Cele 22 de state membre ale Agenției Spațiale Europene (ESA) au convenit să ofere „sprijin financiar” pentru a asigura viabilitatea economică și competitivitatea rachetelor Ariane 6 și Vega-C, care sunt strategice pentru accesul autonom al Europei în spațiu, a anunțat luni directorul general al ESA, Joseph Aschbacher, citat de AFP.

Acordul, încheiat în cadrul unui summit spațial la Sevilla (Spania), include o subvenție anuală de până la 340 de milioane de euro pentru a finanța echilibrul economic al rachetei Ariane 6 de la al 16-lea până la al 42-lea zbor.

Aceasta corespunde lansărilor planificate între 2026 și 2030. Echilibrul financiar al primelor 15 zboruri a fost deja asigurat printr-un acord anterior.

Pentru mica rachetă italiană Vega-C, ținută la sol după un accident în decembrie 2022, subvenția de stat ar putea ajunge la 21 de milioane de euro pe an de la al 26-lea până la al 42-lea zbor, potrivit lui Aschbacher.

Aceste subvenții ar trebui să garanteze că cele două rachete pot face față concurenței internaționale acerbe, în special din partea companiei americane Space X, care, singură, lansează aproape două rachete pe săptămână.

În plus față de subvenție, ESA s-a angajat să cumpere patru zboruri „instituționale” pe an de la Ariane 6 și trei de la Vega-C pentru a pune pe orbită sateliți europeni.

Ariane 6 ar trebui să efectueze primul zbor în 2024, cu patru ani întârziere. Această întârziere, combinată cu inflația, a fost o sursă de „costuri suplimentare considerabile”, potrivit unei surse apropiate de acest subiect.

Acordul este „o mare ușurare”, a declarat Aschbacher în cadrul unei conferințe de presă, având în vedere pozițiile opuse ale principalelor țări contribuitoare.

Parisul a pledat pentru un astfel de sprijin pentru Ariane 6 și Roma pentru un sprijin similar pentru Vega-C, în timp ce Berlinul a denunțat „falimentul sistemului” și a cerut punerea în concurență a lansatoarelor europene.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro