Sari direct la conținut

Statul în care accesul la social media este restricționat de mai bine de un an

HotNews.ro
Statul în care accesul la social media este restricționat de mai bine de un an

Activiștii din Ciad solicită guvernului să restabilească accesul la social media după ce a fost interzis mai bine de un an. Restricțiile au fost introduse pe 28 martie 2018, la scurt timp după încheierea unei conferințe naționale care s-a încheiat cu modificarea constituției pentru a permite președintelui Idriss Deby să rămână la putere până în 2033, scrie BBC.

Accesul la social media a fost restricționat din cauza faptului că activiștii și cetățenii deopotrivă foloseau social media pentru a se mobiliza și a organiza proteste antiguvernamentale, astfel internetul a devenit o adevărată amenințare pentru guvern. Accesul la Facebook, Twitter și WhatsApp a fost de asemenea restricționat și de când interdicția a fost pusă în aplicare, numărul demonstrațiilor a scăzut, iar cei care au continuat au început să scadă considerabil ca număr.

Restricția i-a afectat în mod special pe activiști și pe proprietarii micilor întreprinderi care se bazează pe social media pentru publicitate și pentru a-și găsi clienți. Unii locuitori au reușit să treacă de interdicție prin utilizarea rețelelor private de tipul VPN, deși nu este cea mai bună variantă pentru că durează mai mult timp încărcarea paginilor și consumă mai multe date.

Cu toate acestea, interdicția afectează doar un număr mic de persoane din Ciad pentru că doar 4,9% din populație accesează regulat internetul, potrivit datelor colectate de Internet World Statistics.

Deși activiștii și-au îndreptat acuzațiile către guvern, majoritatea ministerelor au refuzat să își asume responsabilitatea iar autoritățile responsabile în domeniul comunicațiilor au spus că ordinul a venit din partea ministerului de interne.

Miercuri, purtătorul de cuvânt al guvernului, Oumar Yaya Hissein, a declarat că interdicția a fost impusă din „motive de securitate”. Cu toate acestea restabilirea accesului este foarte puțin probabilă.

Un grup de avocați din Ciad a chemat în instanță în august 2018 companiile de telecomunicații dar a pierdut procesul. Avocații au făcut recurs însă curtea de apel a respins joi cererea invocând motive de securitate pentru restricționarea accesului la social media și internet. Grupul de avocați, condus de Daïnoné Frédéric și Frédéric Nanadjingué, a declarat că va încerca în continuare să elimine interdicția apelând la autoritățile internaționale.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro