Sari direct la conținut

Statul român a încasat la buget din creșterea prețului la energie 67,7 miliarde de lei, dublu față de cât a plătit pentru compensarea facturilor

HotNews.ro
Statul român decontează facturile la energie, Foto: Golib Tolibov | Dreamstime.com
Statul român decontează facturile la energie, Foto: Golib Tolibov | Dreamstime.com

Bugetul de stat a câștigat 67,7 miliarde de lei în perioada 2022-2023 din creșterea prețului la energie, în timp ce suma decontată către furnizori în baza mecanismului de plafonare/compensare a facturilor a fost de 25 miliarde de lei, conform estimărilor Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER). Statul încă mai are restanțe de plată de 2,5 miliarde de lei.

Astfel, în 2022, la bugetul de stat au venit 46,3 miliarde de lei, în urma creșterii prețurilor la energie, din următoarele surse:

  • 11,4 miliarde de lei din diferența TVA aplicată la o bază mai mare de calcul
  • 8,6 miliarde de lei din dividendele plătite de companiile unde statul este acționar
  • 26,3 miliarde de lei din supraimpozitarea producției și a activității de trading, precum și din contribuția de solidaritate datorată de unele companii

Pentru anul 2023, totalul încasărilor la bugetul de stat din creșterea prețului energiei este estimat la 21,3 miliarde de lei din:

  • 7,4 miliarde de lei din diferența TVA aplicată la o bază mai mare de calcul
  • 6,4 miliarde de lei din dividende
  • 7,4 miliarde de lei din supraimpozitarea producție și tradingului, precum și din contribuția de solidaritate

„În schimb, ANRE a aprobat plăți către furnizori în baza schemei de plafonare/compensare a facturilor de 25 miliarde de lei în perioada 2021, 2022, 2023 și parțial 2024. Iar totalul încasărilor la buget doar pe doi ani ar fi undeva la 67 de miliarde de lei, adică mai mult de dublu”, a spus Laurențiu Urluescu, președintele AFEER, în conferința Focus Energetic, care a avut loc la finalul săptămânii trecute.

El a precizat că încă există facturi nedecontate, iar întârzierile sunt chiar și de 11 luni.

„Din informațiile noastre restanțele pe care le are statul de plată sunt de aproximativ 2,5 miliarde de lei în total”, a adăugat reprezentantul furnizorilor.

Facturile consumatorilor finali la electricitate și gaze sunt plafonate încă de la finalul anului 2021, până la 31 martie 2025, iar diferența față de prețul real este suportată de la bugetul de stat.

Citiți și „Mă obligă să-mi spăl hainele la 3 dimineața” / Cum și-au redus spaniolii facturile la energie

Sursa foto: Dreamstime

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro