Sari direct la conținut

Steag secuiesc de mari dimensiuni, ridicat in centrul municipiului Miercurea Ciuc. Cunoasterea limbii maghiare e obligatorie pentru toti cei care traiesc din impozitele secuilor

HotNews.ro

Un steag secuiesc, avand dimensiunea de 4,8 m x 3 m, a fost ridicat pe un catarg, luni seara, in centrul municipiului Miercurea Ciuc, in cadrul unui eveniment la care au participat aproximativ 400 de persoane.

Chiar daca actiunea a fost organizata de Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), unul dintre cei care s-au adresat asistentei a fost primarul UDMR din Miercurea Ciuc, Raduly Robert, care a spus ca limba maghiara trebuie sa fie obligatorie pentru toti cei care traiesc in asa zisul Tinut Secuiesc, inclusiv pentru corespondentii de stiri. Raduly a criticat si faptul ca a fost amendat pentru discriminare, intrucat a impus cunoasterea limbii maghiare ca si conditie pentru ocuparea unui post la primarie.

„Ziua de azi este importanta pentru noi (…) este ziua in care trebuie sa spunem clar ca cunoasterea limbii maghiare este obligatorie, nu discriminativa, ci obligatorie. Incepand de la prefect, corespondentii televiziunilor si ai radiourilor romanesti, toata lumea care traieste din impozite, din impozitele secuilor, trebuie sa ne cunoasca limba, limba noastra materna„, a declarat Raduly Robert.

La randul sau, presedintele PPMT Miercurea Ciuc, Toke Erwin, a afirmat intr-o declaratie de presa, ca steagul secuiesc si autonomia nu sunt impotriva nimanui, iar romanii trebuie sa inteleaga acest lucru.

„Vrem sa demonstram ca steagul secuiesc ne reprezinta pe toti cei care locuiesc aici, in tinutul secuiesc, pe toti secuii si nu putem sa lasam ca cineva sa spuna ca nu avem voie sa-l punem unde vrem noi. Acest steag nu e impotriva nimanui, e pentru secui. Stiu ca odata si romanii vor intelege ca acest steag si autonomia tinutului secuiesc nu e contra nimanui. E pentru secuime, e pentru toti locuitorii care locuiesc in acest tinut”, a spus Toke Erwin.

La randul sau, presedintele Consiliului Secuiesc din Sfantu Gheorghe, Gazda Zoltan, a spus ca drapelul le da secuilor forta si speranta pentru autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc, iar romanii trebuie sa tina cont de idealurile lor.

Si alte persoane prezente la manifestare au sustinut ca steagul secuiesc este un simbol al comunitatii si este un lucru firesc sa fie arborat.

„Eu nu inteleg de ce ar deranja pe cineva. Acum vrem sa demonstram ca noi am dori sa avem acest simbol ca sa-l putem folosi oricand. (…) Ceva in sufletul meu imi spune sa fac orice pentru acest simbol, ca sa port cu demnitate si darzenie”, a afirmat Szilagy Arpad, care face parte din Asociatia Detinutilor Politici din Harghita.

Steagul respectiv, de culoare albastra, pe care se afla o dunga aurie, alaturi de soarele si luna, a fost ridicat in acordurile imnului secuiesc. Mai multi husari au dat onorul, in momentul arborarii. Steagul flutura acum pe un catarg de 7,5 m, amplasat pe domeniul public, in fata Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc. Organizatorii spun ca au autorizatie de la Primarie pentru trei luni, dar spera sa o poata prelungi.

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert, si Agentia Nationala a Functionarilor Publici au primit o amenda de cate 600 de lei de la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), intrucat au impus cunoasterea limbii maghiare pentru ocuparea functiei de arhitect-sef al orasului.

Sesizarea a fost facut in toamna anului trecut de Forumul Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures (FCRCHM), iar CNCD a stabilit ca este vorba de o masura discriminatorie.

Potrivit unui comunicat al Forumului, aspectele prezentate in petitie se confirma, iar CNCD a hotarat sanctionarea primarului Raduly Robert cu 600 de lei, pentru ca a impus cunoasterea limbii maghiare ca cerinta obligatorie pentru ocuparea postului de arhitect sef si sanctionarea cu 600 de lei a Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, pentru ca a aprobat aceste conditii de concurs.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro