Sari direct la conținut

Știai că și copiii și chiar și bebelușii pot suferi de reumatism? „Avem tendința să credem că reumatismul e asociat cu procesul de îmbătrânire”

HotNews.ro
Reumatism la copii, Foto: Chernetskaya | Dreamstime.com
Reumatism la copii, Foto: Chernetskaya | Dreamstime.com

​Bolile reumatice afectează persoane de toate vârstele și chiar și copiii pot fi afectați. În România trăiesc cel puțin 6.000 de copii cu artrită idiopatică juvenilă, cea mai frecventă boală cronică reumatică care se întâlnește în copilărie și în adolescență. Semnele unei boli reumatice pot apărea inclusiv la nou-născuți și bebeluși. Cum le recunoaștem și ce este de făcut? Căutăm răspunsurile la aceste întrebări împreună cu prof. dr. Cătălin Codreanu, medic primar reumatolog și managerul Centrului de Boli Reumatismale „Dr. Ion Stoia” din Bucureşti.

Asociate adesea în mentalul popular cu procesul de îmbătrânire, bolile din familia reumatismului afectează masiv persoane tinere, active și chiar și copii și adolescenți. În toate aceste cazuri, prezența la medic și începerea cât mai rapidă a tratamentului este vitală, pentru a evita apariția unor transformări ireversibile la nivelul articulațiilor.

„Ar trebui instituită o amendă pentru recomandarea legată de vârsta din buletin atunci când vorbim despre reumatism”

„Există un mit: avem tendința să credem că bolile reumatice sunt asociate cu procesul de îmbătrânire. Nu există nimic mai eronat decât acest mit. Aceste boli afectează persoane tinere, persoane active, copii, adolescenți, cu consecințe care ulterior se transmit pe o perioadă foarte lungă de timp”, explică prof. dr. Cătălin Codreanu, medic primar reumatolog și managerul celui mai important centru de tratare a bolilor reumatismale din București.

„E foarte ușor să expediezi pe cineva recomandându-i să verifce vârsta din buletin. Dar această este o recomandare care trebuie amendată, în opinia mea. Trebuie instituită o amendă pentru cei care folosesc acest argument. De fapt, bolile reumatismale afectează toate grupele de vârstă, pornind de la copilăria cea mai mică până la vârstele cele mai înaintate. Afectează un număr important de tineri”, adaugă dr. Cătălin Codreanu.

Prof. dr. Cătălin Codreanu, medic primar reumatolog și managerul Centrului de Boli Reumatismale „Dr. Ion Stoia” din Bucureşti

Medicul atrage atenția că „gestiunea corectă a cazurilor pediatrice de boli reumatismale este esențială, pentru că orice se întâmplă în această vârstă, în această perioadă de dezvoltare, va continua să se manifeste și în viața adultă. Ca atare, orice eroare, orice întârziere de diagnostic sau tratament, are consecințe foarte mari.”

6.000 de copii români suferă de artrita idiopatică juvenilă, cea mai frecventă boală cronică reumatică ce se instalează în copilărie și în adolescență. Cum recunoaștem semnele bolii

Artrita idiopatică juvenilă este cea mai frecventă boală cronică reumatică întâlnită la copii și adolescenți. În România, cel puțin 6.000 de copii suferă de această boală.

„Problema este că avem un deficit major de recunoaștere și de diagnosticare a acestei boli, deficit care este și o consecință a deficitului de specialiști. Specialiștii care au competență în reumo-pediatrie se pot număra pe degetele de la ambele mâini”, explică dr. Cătălin Codreanu.

Potrivit acestuia, în România există doar 11 medici specializați în reumo-pediatrie.

Reumatismul la copii / Foto: Chernetskaya | Dreamstime.com

Cum recunoaștem semnele acestei boli? „Din păcate, această boală nu este una unitară. Are cel puțin cinci forme diversificate de manifestare, iar în cadrul fiecărei forme există semne și simptome diferite. În mare, durerile articulare sistematice, adică localizate cu repetiție în aceeași zonă, uneori asociate cu umflături, cu tunefacții ale articulațiilor – dar nu întotdeauna, uneori sunt doar dureri – afectarea stării generale, apariția unei sindrom febril, posibil și a unei erupții cutanate, sunt toate semne care atrag atenția asupra unei probleme. În toate aceste situații este important ca părinții să se adreseze medicului de familie și dacă acesta nu îi lămurește, medicului pediatru. În general, pediatrul va ști să îndrume mai departe către un specialist care este focusat pe afecțiunile reumatice”, spune dr. Cătălin Codreanu.

Directorul Centrului Ion Stoia mai spune că, în cazul copiilor, adresarea la medic trebuie făcută cât mai curând este posibil, după apariția unor simptome care ne dau de gândit: „Lipsa tratamentului la această vârstă are consecință pe termen lung sau foarte lung”, este avertismentul medicului.

La ce vârstă se instalează cel mai frecvent reumatismul la copii?

Potrivit medicului Cătălin Codreanu, „între diversele forme de manifestare din artrita juvenilă, există unele care sunt asociate unui sprectru de vârstă care începe în copilăria mică, de la câteva luni de viață – un an, iar acestea sunt formele sistemice. Iar un al doilea vârf de manifestare este către perioada adolescenței.”

Există și alte subtipuri de boală juvenilă, „de exemplu formele poli-articulare, în care mai curând copilul de 2-3-4-5-6 ani este afectat și există și forme care debutează mai curând către vârsta adolescenței, cele care ulterior, la vârsta dultului, vor evolua către spondiloartrite”.

Așadar, „există un spectru destul de larg. Important de reținut este că nicio vârstă nu este scutită de acest risc și aceste boli pot apărea foarte devreme. Când apar foarte devreme, din păcate, au și forme foarte dramatice, spectaculoase de manifestare, inclusiv cu o alterare majoră a stării generale a copilului, cu febră importantă, care atrag atenția”, explică medicul.

Reumatism / Foto: Puwadol Jaturawutthichai | Dreamstime.com

Reumatismul nu e o singură boală, ci o familie de peste 200 de boli. E principala cauză de pensionare anticipată în lume și ține departe de muncă un milion de europeni

Bolile reumatice şi musculo-scheletice afectează persoane de toate vârstele şi includ peste 200 de afecțiuni, printre care poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, artropatia psoriazică, artroza, fibromialgia şi guta.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aceste afecțiuni sunt principala cauză de dizabilitate la nivel mondial şi țin departe de muncă aproximativ 1 milion de europeni.

În România, peste 600.000 de persoane (3% din populație) suferă de boli reumatice de tip inflamator, acestea afectând într-o măsură importantă populația activă, tineri şi chiar copii.

Foto: Dreamstime.com.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro