Sari direct la conținut

VIDEO Cum arată Muzeul Copiilor pentru care Primăria Capitalei a plătit 1,3 milioane de euro și câți vizitatori a avut în primele 10 zile

HotNews.ro
Muzeul Copiilor 1, Foto: Hotnews
Muzeul Copiilor 1, Foto: Hotnews

​Muzeul Copiilor, deschis în urmă cu 10 zile de Primăria Capitalei, a primit de la inaugurare peste 5.000 de vizitatori, potrivit datelor transmise de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro. Cei mici pot învăța într-un mod interactiv despre corpul uman, viața subacvatică, muzică, fizică, artă, geografie, pot ”călători în spațiu” cu racheta, pot vedea cum funcționează o imprimantă 3D sau ce înseamnă realitatea virtuală și hologramele. Intrarea este gratuită până la finalul anului, dar se face numai pe bază de programare online, în cadrul unor tururi ghidate. Deja locurile pentru luna septembrie s-au epuizat. Dacă cei înscriși nu se prezintă la ora stabilită nu mai pot intra.

Primăria Capitalei a amenajat muzeul în această vară, în circa o lună, și a plătit circa 1,3 milioane de euro. Contractele pentru amenajarea muzeului au ajuns la mai multe firme printre care una înființată de fostul deputat PSD Sebastian Ghiță – 360 Revoluțion. Acesta s-a retras din acționariat în 2011.

Muzeul Copiilor se află pe bulevardul Decebal nr. 11 și are 110 încăperi care adăpostesc 25 de expoziții permanente. Inițial, primarul Gabriela Firea a anunțat că vor fi primite maxim 100 de persoane simultan în muzeu din cauza epidemiei, dar în septembrie numărul a fost crescut.

”Începând cu 1 septembrie Muzeul primește vizitatori la capacitatea maximă de 540 de persoane pe zi, pe toate cele 4 circuite propuse. În continuare suntem pregătiți să primimim peste 16.000 de vizitatori până la finalul lunii septembrie, rezervările fiind efectuate în proporție de 95%. Aici includem și grupuri organizate de centrele speciale, centrele de zi și copii cu dizabilități. Ne pregătim că începând cu 15 septembrie să primim grupurile organizate de școlile bucureste. Acestea vor beneficia de programare și tururi speciale”, a transmis Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

Spațiul muzeal a fost dotat cu peste 40 de lămpi de sterilizare, purificare și ozonificare a aerului, care funcționează periodic și care sunt amplasate în zonele de vizitare.

Ce vedem la Muzeul Copiilor

Programul de vizitare al muzeului este: marți – duminică, între orele 10:00-18:00. Înscrierile se pot realiza online pe platforma www.pmb.ro sau site-ul www.proedus.ro.

Muzeul este împărțit astfel:

– Secțiunea științe: expoziții digitale sau instalații interactive de explorare a mediului înconjurător; mini-laborator de experimente ale unor fenomene chimice si fizice;

– Secțiunea geografie: Harta interactivă a României – Spațiu de jocuri de cultură generală, Dezvoltare Sustenabila, planetariu si astronomie.

– Secțiunea istoria orașului: Expoziție fotografica si interactivă – Bucureștiul de ieri și de azi.

– Secțiunea tehnologie si inovație: Instalații luminoase interactive pentru copii, Realitate Virtuala si Robotica.

– Secțiunea gastronomie: Spațiu gastronomic creat ca o bucătărie a copiilor, complet utilata – unde se pot organiza ateliere de gatit sau nutritie pentru parinti si copii si unde cei mici pot invata despre alimente si despre mancatul sanatos.

– Sectiunea arta si cultura, cu expozitii de costume de teatru, istoria filmului si a fotografiei, creatie grafica, ateliere de desen, teatru, scriere creativa si chiar un mini-studio de radio-tv pentru inregistrari si transmisiuni live.

Cele patru circuite sunt:

Circuitul 1: o călătorie în lumea viitorului unde copiii fac cunoștință cu roboți, holograme, imprimantă 3D, iar apoi descoperă Universul. Secțiunea conține Hărți interactive, Planetariu, informații despre Sistemul Solar și o rachetă gata pregătită de lansare (simulator). Mai departe, copiii merg în sala de expoziții și fac cunoștință cu artele spectacolului. Găsim aici o scenă, secrete din culise și multe alte activități interactive. Durata de vizitare: 2 ore.

Circuitul 2 – Artele Spectacolului, Secretele Domeniului Culinar și Arta Gastronomiei, deschid turul doi. După ce învăță despre alimentație sănătoasă, copiii parcurge împreună drumul alimentelor în corpul uman, vizitând secțiunea Anatomia Corpului Uman. Aici se pot juca împreună în blocul operator, sala de prim ajutor și la aparatul cu Raze X. Laboratoarele de Fizică și Chimie îi așteaptă pentru a experiementa câteva reacții, iar spre final interacționează cu hărțile care descoperă resursele țării noastre și află ce este Dezvoltarea Durabilă. Durata de vizitare: 2 ore.

Circuitul 3 – Studioul Multimedia de Televiziune, Studioul de Radio, Studioul de Creație-Montaj, Istoria Filmului și a Radioului, Realitatea Virtuală și Mediile de Viață sunt principalele obiective ale Turului 3. Turul este recomandat adolescenților. Aceștia au acces la aparate tehnice, fotografii în chroma (fundalul verde), ochelari VR și zona de gaming. Durata de vizitare: 2 ore.

Circuitul 4 – Turul este dedicat în mod exclusiv copiilor cu vârsta până la 7 ani și rece prin secțiunile: Mediile de viață, Racheta, Submarinul simulator, zona de jocuri interactive și lumea poveștilor. Durata de vizitare: 2 ore.

Cât a costat Muzeul Copiilor și la cine au ajuns banii

Lucrările de amenajare au costat în total 1,3 milioane de euro.

Potrivit datelor din sistemul electronic de achiziții publice, cele mai mari contracte au fost încheiate de PROEDUS, instituție din subordinea Primăriei Capitalei, cu următoarele firme:

– firma Promax Print – contract în valoare de circa 943.000 lei, încheiat pe 28 iulie pentru ”Servicii organizare proiect Muzeul Copiilor, lot 4”. Potrivit datelor de pe platforma de verificare a firmelor confidas.ro, societatea îi are acționari pe Piloff Cătălin și Piloff Sonia Antoaneta.

– firma 360 Revolution – contract în valoare de circa 835.000 lei, încheiat pe 27 iulie pentru ”Servicii de organizare proiect „Muzeul Copiilor”, Lot 2”. Firma 360 Revolution SRL a fost înființată în 2007 de fostul deputat PSD Sebastian Ghiță, dar în 2011 acesta și-a cedat acțiunile către asociatul său Buduluș Ioan Daniel, acesta fiind acționar și în prezent. Potrivit datelor de pe platforma de verificare a firmelor confidas.ro, firma 360 Revolution are următorul acționariat: Buduluș Daniel Iulian (88%), Gheorghiu Ioan Silviu (8%) și Pochișcan Ioan Adrian (4%). În 2019 a avut o cifra de afaceri de peste 18 milioane lei și profit net de 3,1 milioane lei.

– firma Multimedia Film – contract de circa 598.000 lei, încheiat pe 30 iulie 2020 pentru ”Servicii organizare proiect Muzeul Copiilor, lot 3”. Potrivit datelor de pe platforma de verificare a firmelor confidas.ro, societatea îl are asociat unic pe Mainescu Andrei.

– firma Trima Events – contract în valoare de circa 597.000 lei încheiat pe 27 iulie pentru ”Servicii organizare proiect ” Muzeul Copiilor”, Lot 1. Potrivit datelor de pe platforma de verificare a firmelor confidas.ro, societatea o are acționar unic pe Bugean Alina Georgeta Andreea.

– firma Temple Rentals&Events Production – contract de circa 497.000 lei, încheiat pe 30 iulie 2020 pentru ”Servicii organizare proiect Muzeul Copiilor, lot 5”. Potrivit datelor de pe platforma de verificare a firmelor confidas.ro, societatea îi are acționari pe Chiorcioiu Danieș și Chiorcioiu Elena.

– firma Act Construct Management – contract în valoare de circa 444.000 lei încheiat pe 21 iulie pentru ”Lucrari de reparatii generale si renovareMuzeul Copiilor”. Potrivit datelor de pe platforma de verificare a firmelor confidas.ro, societatea are acționar unic pe Tănase Magdalena.

– firma Ioannina Impex – contract în valoare de cira 117.000 lei încheiat pe 23 iulie pentru servicii de climatizare. Potrivit datelor de pe platforma de verificare a firmelor confidas.ro, societarea îl are asociat unic pe Zisis Ilias.

FOTOGALERIE Cum arată Muzeul Copiilor / Sursa foto: HotNews.ro și Proedus/Facebook

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro