Sari direct la conținut

Criza gunoiului din Sectorul 1. Primăria publică facturile achitate către Romprest / Clotilde Armand: Sper să fie declarată starea de alertă ca să pot să pregătesc eu alternativa

HotNews.ro
facturi plata Romprest, Foto: Facebook Primaria Sectorului 1
facturi plata Romprest, Foto: Facebook Primaria Sectorului 1

Primăria Sectorului 1 a publicat luni seară facturile achitate către Romprest Service – 13 facturi emise în perioada noiembrie 2020 – mai 2021, în valoare de 23,7 de milioane de lei. Primarul Clotilde Armand cere în continuare declararea stării de alertă sanitară în sector și spune că speră că prefectul își va da acordul pentru o astfel de măsură.

Primăria Sectorului 1 a publicat pe Facebook facturile achitate de actuala administrație către compania Romprest Service, în baza contractului de delegare a gestiunii prestării serviciilor de salubritate.

  • Este vorba despre 13 facturi emise în perioada 16 noiembrie 2020- 25 mai 2021 pentru servicii de colectare, transport și sortare/ tratare/depozitare deșeuri de la popuație și instituțiile publice din subordinea Primăriei Sectorului 1. Valoarea totală a acestora facturi este de 23,7 de milioane de lei.
  • „Sunt facturi pe care noi le-am achitat de când mi-am preluat mandatul de primar ales al Sectorului 1 și până în prezent. Cine spune altceva este clar că minte. Este pentru prima dată, în ultimii 20 de ani, când primarul decide publicarea acestor documente, privind plata gunoiului menajer. Nu avem nimic de ascuns, cetățenii trebuie să știe unde se duc banii publici,” a declarat primarul Clotilde Armand, citată într-un comunicat al Primăriei Sectorului 1.

„Sper că starea de alertă va fi declarată ca să pot să pregătesc eu alternativa”

Clotilde Armand cere în continuare declararea stării de alertă sanitară în sector și spune că speră că prefectul își va da acordul pentru o astfel de măsură.

  • ”Dacă nu pot să-şi respecte obligaţia trebuie pur şi simplu să renunţe la contract. Eu sper că starea de alertă va fi declarată ca să pot să pregătesc eu alternativa.
  • Eu sunt de acord să plătesc direct facturile sortatorilor, nu prin Rmprest, dar pentru asta trebuie ca operatorul să fie de acord cu cesiunea de creanţe”, a declarat Clotilde Armand, luni seară.

Ea a mai spus că este nevoie de o procedură urgentă de achiziţie publică, aceasta fiind posibilă dacă este declarată starea de alertă.

Vineri, primarul Sectorului 1 a cerut Prefecturii Capitalei să fie declarată stare de alertă din cauza situației sanitare, în contextul în care sectorul a început din nou să se umple de gunoaie, pentru că firma Romprest a oprit din nou colectarea acestuia. O eventuală decizie de declarare a stării de alertă poate fi luată de către Comitetul Local pentru Situații de Urgență, la solicitarea prefectului.

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunțat luni că amână o decizie privind instituirea stării de alertă, așteptând în acest sens un raport al Gărzii de Mediu.

Romprest Service SA a anunțat, marţea trecută, că operatorii staţiilor de sortare/tratare a deşeurilor colectate şi transportate de către companie au limitat activitatea din 22 mai, iar începând cu 1 iunie au suspendat-o integral, din cauza neachitării serviciilor prestate în beneficiul Sectorului 1. Totodată, depozitului ecologic Iridex nu i s-a prelungit contractul de către Primăria Municipiului Bucureşti, iar autoritatea contractantă, căreia îi revine această obligaţie legală, nu a dispus o soluţie alternativă, deşi a fost notificată în mod repetat în acest sens încă din 9 aprilie, a susţinut Romprest.

Romprest a anunţat sâmbătă seară că reia activitatea de ridicare a gunoiului din Sectorul 1 al Capitalei, după ce trei firme au pus la dispoziţie staţiile lor de sortare. „Romprest va mobiliza imediat toate resursele alocate serviciului pentru ca, pe măsură ce autospecialele se vor descărca la staţia de sortare, să intre în program de colectare a deşeurilor care s-au acumulat în sector începând cu data de 1 iunie 2021, dată la care accesul la staţiile de sortare agreate a fost interzis”, a transmis Romprest într-un comunicat.

Reamintim că și la finalul lunii noiembrie 2020, timp de câteva săptămâni, firma Romprest nu a mai ridicat depozitele necontrolate de deșeuri din Sectorul 1, din cauză că Primăria avea la vremea respectivă facturi neplătite de 94 milioane lei. Primarul Clotilde Armand acuza și atunci că facturile ar fi umflate și din această cauză nu le plătește. În plus, Primăria Sectorului 1 spunea că nu are banii necesari să le plătească, deoarece vechea administrație a lăsat în buget o gaură de 800 milioane lei.

CITEȘTE ȘI:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro