Sari direct la conținut

UPDATE Protocolul semnat de Clotilde Armand cu Romprest nu a fost votat de consilierii liberali / Armand: Iresponsabilitatea PNL Sector 1 să fie discutată în coaliție / Ce spun liberalii

HotNews.ro
​​Clotilde Armand, Foto: Facebook - Clotilde Armand
​​Clotilde Armand, Foto: Facebook - Clotilde Armand

Protocolul semnat în 27 august de către primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, și Romprest, compania de salubrizare cu care a fost în război deschis în ultimele luni, nu a fost votat de consilierii PNL în ședința de miercuri a Consiliului Local, iar proiectul nu a trecut de Consiliul Local. Consilierii PSD s-au abținut de la vot. Clotilde Armand spune că „iresponsabilitatea conducerii PNL Sector 1 trebuie să fie discutată în coaliție” și îi cere liderului PNL București „să dea explicații bucureștenilor pentru modul în care filiala sabotează partenerii de guvernare și cetățenii”.

  • Care vor fi consecințele respingerii în CL a protocolului semnat de Clotilde Armand cu Romprest? Viceprimar: Compania și-ar putea suspenda serviciile de salubrizare
  • „Consilierii PNL Sector 1 nu au votat în ședința Consiliului Local de astăzi protocolul dintre Primăria Sectorului 1 cu Compania Romprest, protocol prin care operatorul de salubritate a acceptat toate condițiile noastre pentru care ne-am luptat în ultimele 10 luni și s-a angajat să avem un sector curat fără întreruperi, fără frecvențe fictive și fără facturi supraevaluate. Acest protocol a fost agreat de părți în urma discuțiilor de la Prefectură.
  • Cu alte cuvinte, compania Romprest acceptă să reducem costurile de la 240 de milioane de lei la 125 milioane dar PNL Sector 1 nu. Iresponsabilitatea conducerii PNL Sector 1 trebuie să fie discutată în coaliție și îi solicit public președintelui PNL București să ofere explicații bucureștenilor pentru felul în care filiala PNL Sector 1 sabotează partenerii de guvernare și cetățenii.
  • Nu este prima dată. Reamintesc că am vrut să preluăm parcurile Herăstrău și Cișmigiu să le restaurăm și PNL Sector 1 s-a opus fără nici un motiv. Vrem să modernizăm Calea Griviței și bd. Ion Mihalache și PNL Sector 1 s-a opus. Ce vedem în schimb? Atacuri și linșaje demne de PSD și zero proiecte, zero inițiative și soluții. Piedici pentru investiții de prost gust și infantilism politic”, a scris Clotilde Armand, pe Facebook.

Proiectul a picat în Consiliul Local cu 11 voturi „pentru” și 14 abțineri, conform reprezentanților Primăriei Sectorului 1.

Protocolul a fost semnat în 27 august, după ce Sectorul 1 a ieșit din starea de alertă, măsură instituită în plină criză a gunoiului.

„Operatorul de salubritate a acceptat toate condițiile noastre pentru care ne-am luptat în ultimele 10 luni. Fără frecvențe fictive, fără facturi supraevaluate! Vom avem un Sector curat. Am redus frecvențele inexistente, banii economisiți se vor duce în investiții. Suma pe care ne-am angajat să o plătim este de 13.5 milioane lei + 10.5 milioane lei + 25 milioane lei, adică 49 milioane lei pentru cinci luni. Cu această sumă ne vom încadra fără probleme în bugetul stabilit și votat de Consiliul Local pentru salubrizare, inclusiv cu cheltuielile făcute în starea de alertă cu societatea Rebu”, a scris atunci pe Facebook Clotilde Armand.

Replica PNL

În replică, PNL Sector 1 susține că amendamentele consilierilor liberali la proiectul de hotărâre privind salubrizarea din sector au fost respinse, în bloc, de USR-PLUS şi PSD.

  • „Amendamentele aveau rostul de a pune în legalitate proiectul de HCL, asigurând respectarea legii şi a HCGMB 345/2020 privind regulamentul salubrizării la nivelul Bucureştiului.
  • Dacă de la PSD-işti nu aveam nicio aşteptare, după cum au administrat sectorul ani de zile, nu înţelegem poziţia partenerilor de la USR-PLUS. După cum nu înţelegem cum cineva a putut fi de acord cu un protocol care lasă zone întregi din sectorul 1, cu trafic intens, cu zero treceri pentru curăţenie.
  • Înţelegem că operatorul e bucuros să nu asigure curăţenia, cu binecuvântarea primarului, dar de ce face primarul Sectorului 1 asta?! Rămâne întrebarea: de ce ANEXA cu frecvenţele a fost ascunsă publicului? Inclusiv consilierii locali PNL au primit abia azi, cu doua ore înainte de şedinţa convocată ieri, anexa cu pricina. Cine se teme de transparenţă?”, acuză PNL Sector 1.

Înțelegerea dintre Romprest și Primăria Sector 1

HotNews.ro a scris pe 26 august despre înțelegerea dintre Primăria Sectorului 1 și Romprest, potrivit căreia însă valoarea tarifelor pentru prestațiile companiei rămâne nemodificată.

Primăria Sectorului 1 garantează o plată lunară în valoare de 10,5 milioane lei până la sfârşitul lunii octombrie 2021, iar reprezentanții Romprest spun că frecvențele propuse asigură un program eficient pentru lunile septembrie şi octombrie 2021, prin care se garantează starea de curățenie, program ce necesită o plată lunară de minim 12,5 milioane lei.

”Sub condiția executării obligaţiei de plată a plăţilor asumate de către Primăria Sectorului 1 prin prezenta minută, Compania Romprest Service îsi asumă obligația respectării continuităţii serviciului de salubritate prestat în aria teritorială a Sectorului 1 Bucuresti şi nu va întrerupe serviciul de ridicare a gunoiului menajer şi a curăţeniei stradale. Primăria Sectorului 1 garantează o plată uno ictu (cu executare imediată) de 13,5 milioane lei, data plății urmând a fi comunicată cel mai târziu la data de 27.08.2021. Compania Romprest Service solicită ca această plată garantată să fie suplimentată până la o valoare cuprinsă între 15 şi 20 milioane lei, urmând a fi defalcată până la data de 25.09.2021, Primăria Sectorului 1 urmând a realiza o primă plată din suma de 13,5 milioane lei in primele 10 zile ale lunii septembrie 2021”, se arată în minuta încheiată pe 26 august între cele două părți.

Primăria Sectorului 1, prin Poliția Locală, își asumă că își va îndeplini obligaţiile legale și contractuale care ii revin privind controlul şi sancționarea agenţilor economici al căror comportament conduce la acumularea de deşeuri in depozite necontrolate dar și faptul că va identifica urgent o soluție, chiar și cu caracter temporar, în ceea ce priveşte eliminarea finală prin depozitare a deșeurilor generate pe raza Sectorului 1.

Potrivit anexei minutei, prestațiile pentru lunile septembrie și octombrie se reduc.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro