O treime din blocurile din București nu au apă caldă de câteva săptămâni / Ce spun cetățenii și ce explicații are Termoenergetica
De câteva săptămâni, aproape în fiecare zi, o treime din blocurile din București racordate la sistemul de termoficare sunt fără apă caldă. Oamenii spun că după câteva zile de așteptare primesc apă caldă o zi, apoi iar sunt probleme câteva zile, astfel că se spală la ligean. Reprezentanții Termoenergetica spun că CET Sud este oprit în iulie pentru revizie, iar rețeaua este atât de stricată încât apa caldă nu mai ajunge de la CET Progresu până în Colentina, Pantelimon sau Vitan. De la 1 august va fi mai bine, promite directorul Termoenergetica.
”Vecinii au început să-și ia dușuri de camping, în care bagă apă încalzită pe aragaz”
Nicoleta locuiește în Aviației, unul dintre cele mai bune cartiere din oraș, însă în luna iulie și-a spălat aproape în fieccare zi copiii la lighean, cu apă încălzită pe aragaz. Ea spune că apa caldă vine căte o zi, apoi dispare timp de mai multe zile.
- ”Pot număra pe degetele de la o mâna zilele în care am avut apă caldă în această lună. Aseară (n.r. duminică) a venit apa caldă, în sfârșit, după mai mult de o săptămâna în care am spălat copiii la lighean (8-9 zile).
- Înainte de asta, am rămas fără apă caldă vreo 5 zile, apoi o singură zi a curs apă caldă, după care s-a oprit din nou.
- Inițial, era vorba să fie oprită 6 zile. Dar când trebuia să vină au extins termenul cu încă câteva zile”, a declarat Nicoleta pentru HotNews.ro.
Ea spune că mai mulți vecini și-au cumpărat boilere.
- ”Toți vecinii fără centrală și-au pus boiler și în aceeași direcție vom merge și noi. Sincer, apa caldă a devenit așa o raritate în Aviației încât când mă întreabă cineva când am avut ultima oară apă caldă chiar nu știu ce să îi răspund pentru că nu îmi mai amintesc”, a explicat femeia.
Laurențiu locuiește în cartierul Timpuri Noi. Nici aici nu a fost apă caldă aproape toată luna.
- ”Pe 5 iulie s-a oprit apa caldă. Pe site-ul Termoenergetica era anunțat că e o avarie și că îi dau drumul pe 8. Pe 8 iulie însă, o amânare, până pe 10. Nici pe 10 iulie n-a fost să fie, s-a anunțat că pe 12, apoi pe 15, iar acum pe 22. Oamenii din bloc spun că va fi, de fapt, pe 25. Practic, trei săptămâni fără apă caldă”, a explicat Laurențiu.
El spune că unii vecini și-au cumpărat dușuri de camping.
- ”Vecinii au început să-și ia dușuri de camping, în care bagă apă încalzită pe aragaz. Asta acum. La iarna va fi bataie și pe sacii de dormit în magazinele de profil, la cum se arată lucrurile”, ne-a mai povestit Laurențiu.
Alina locuiește în cartierul Berceni, lângă CET SUD. Ea spune că aici nu au fost niciodată probleme cu apa caldă și căldura, până acum.
- „Din luna iunie și până la începutul lunii iulie, nu am avut apă caldă timp de 3 săptămâni, atunci când primarul Capitalei a spus că „cetățenii au fost anunțați”. În acea perioadă, au fost și zile cu temperatura de 38 de grade.
- Am sperat că după cele 3 săptămâni nu vor mai fi probleme cu apa caldă. Numai că, chiar în săptămâna în care apa caldă a fost redeschisă, ea a curs doar vreo două zile, după care a fost din nou rece.
- Acum, zilele în care este apă caldă și în care nu este alternează, dar sunt mereu perioade de câte 2-3 zile sau chiar mai mult când nu este apă caldă.
- În plus, nu suntem niciodată anunțați, și cum pe țeavă apa nu este oprită, ci curge rece, trebuie să lași mereu apa să curge minute sau zeci de minute ca să vezi dacă vine caldă sau nu”, a povestit ea pentru HotNews.ro.
Ce explicații are Termoenergetica
Claudiu Crețu, directorul Termoenergetica, a declarat pentru HotNews.ro că în luna iulie CET sud este oprit pentru revizie și, deși se furnizează apă caldă din alte CET-uri, rețeaua este atât de deteriorată încât apa caldă nu mai ajunge la capetele de rețea.
- ”Pe perioada de vară sunt revizii și reparații în vederea pregătirii sistemului pentru sezonul de iarnă. În luna iulie, CET Sud este oprit și se funcționează cu CET Progresu și CET Vest.
- Din cauza faptului că rețeaua are pierderi foarte mari și se funcționează cu presiuni scăzute este foarte greu ca agentul termic să ajungă din CET Progresul sau din CET Vest tocmai în Colentina, Pantelimon, Aviației sau zona Vitan.
- Din această cauză o avarie pe o magistrală presupune oprirea apei calde și lucrări de reparații pe magistrala respectivă pentru a relua funcționarea. Atunci când sunt toate CET-urile în funcțiune, dacă avem o problemă pe o magistrală alimentăm pe celălalt CET, pe altă magistrală, avem soluții.
- Acum vara nu avem această posibilitate deoarece și CET-urile au reviziile lor, necesare pentru buna funcționare a sistemului, și atunci când se sparge magistrala suntem nevoiți să oprim”, a explicat Claudiu Crețu.
Întrebat de ce se tot schimbă termenul anunțat pentru pornirea apei calde și nu se spune de la bun început cât vor sta oamenii fără apă caldă, Claudiu Crețu spune că datele sunt corecte, se remediază avaria la timp, dar când încarcă sistemul, țeava crapă în altă parte:
- ”Se întâmplă o avarie pe magistrală, se remediază, iar la momentul încărcării rețelei, se sparge din nou la câteva sute de metri distanță și suntem nevoiți să oprim din nou pentru a remedia si cealată avarie. Sau au apă o zi-două, iar apoi se sparge în altă parte și trebuie să oprim iar”.
Întrebat de ce nu se oprește apa caldă dacă nu este în parametri, acesta spune că uneori este oprită, dar alteori nu, din motive tehnice:
”În unele locuri este oprită, în unele locuri se începe încărcarea instalației și se sparge țeava atunci, deci vine apă rece. Este foarte multă apă rece care se introduce în sistem ca să mențină presiunea, sunt cele 2000 t pe oră care curg din țevi în pământ și trebuie înlocuite cu apă rece, iar spre capetele de rețea ajunge apă rece.
Deci, oprim cât lucrăm, iar când începem încărcarea, spre capetele de coloană durează o zi-două până ajunge apa caldă”.
Directorul companiei mai spune că, pe lângă avarii, apa caldă este oprită și pentru lucrări de investiții:
- ”Are legătură și cu lucrările de investiții. Fiind aceste lucrări pe magistrală suntem, nevoiți să folosim alte trasee de conductă pentru a putea livra mai departe și debitul și presiunea nu mai sunt aceleași. Dar fără aceste lucrări, riscăm iarna să nu mai putem da căldură deloc”.
Întrebat când va fi mai bine, directorul Termoenergetica a spus că din luna august:
- ”Avem lucrări care în două-trei zile se vor închide. Noi sperăm ca la finalul acestei săptămâni să avem apă caldă. Ce nu știu însă este dacă joi sau vineri se sparge conducta în altă parte.
- CET Sud va fi pornit de la 1 august, de atunci va fi cu siguranță mai bine.
- Până atunci ne chinuim în fiecare săptămână să remediem din avariile existente și să punem sistemul în funcțiune. Dacă nu se mai sparge țeava, vor fi zile cu apă caldă, dacă se sparge, nu va fi apă caldă”.
El susține că vara viitoare nu vor mai fi probleme de acest fel.
- ”Sperăm ca această vară să fie ultima în care avem probleme așa mari cu apa caldă deoarece se lucrează și la instalarea unor cazane pe amplasamentul fostului CET Titan și vara viitoare, când CET Sud va fi în revizie, vom putea să dăm apă caldă din zona Titan pentru cartierele adiacente, Vitan, Pantelimon, Iancului.
- Din păcate acum nu avem nicio altă sursă și trebuie să dăm apă caldă tocmai din CET Progresu, pe țevile ciuruite pe care le avem, să ducem apa caldă până în Pantelimon”, a mai explicat directorul companiei.
Cine plătește apa caldă care e rece?
Te-ai trezit dimineața și vrei să faci un duș, înainte să pleci la muncă. Dai drumul la apă caldă și aștepți un minut, două, trei, cinci, zece, douăzeci. În loc de apă caldă curge apă rece, dar apometrul înregistrează consum de apă caldă, care se regăsește apoi pe factura la întreținere. De ce plătesc cetățenii apa rece la preț de apă caldă?
În primul rând, Compania Municipală Termoenergetica trebuie să asigure o temperatură a apei calde de minim 50 de grade. Practic apă caldă este ce depășește această temperatură, potrivit contractului.
Acum, sunt două situații în care apa caldă vine rece.
Prima – Termoenergetica livrează apă caldă sub parametri, adică mult sub 50 grade, deci apa caldă nu prea e caldă. Oamenii dau drumul la robinet, așteaptă, dar curge doar apă călâie. Uneori este atât de rece încât nici nu pot să facă duș. Apometrul înregistrează consumul, iar metri cubi consumați astfel se găsesc pe factură la final de lună.
Termoenergetica, furnizorul de apă caldă, spune că facturează cât livrează, numărul de gigacalorii furnizate fiind înregistrat pe contorul de la subsolul blocului. Adică dacă livrează apă mai rece, consumatorii plătesc mai puțin fiindcă se înregistrează mai puține gigacalorii.
Dacă întrebi asociațiile de proprietari, acestea au însă alt punct de vedere și spun că sistemul este incorect, iar consumatorul iese în pierdere.
Radu Opaina, fondator Federația Asociațiilor de Proprietari din România și fost director RADET spune că populația nu ar trebui să plătească apa caldă dacă aceasta nu are temperatura stipulată în contract.
- „Nimeni nu respectă contractul, legea. Este adevărat, Termoenergetica facturează câte gigacalorii furnizează, dar prin contract au obligația să asigure o anumită temperatură. Iar dacă nu respectă, au obligația să despăgubească clientul, fiindcă populația suferă din cauza asta, nu poate să se spele.
- Așa spune legea, să stabilească despăgubiri celor care nu le pot asigura parametri contractuali.Dar oamenii fie nu se duc, și dacă s-au dus nu au primit nimic”, a explicat Opaina pentru HotNews.ro.
Doar puțin peste 10% din rețeaua de termoficare din București este modernizată
În București, doar 10-12% din rețeaua principală de termoficare este modernizată, iar pierderile sunt colosale – undeva la 2.200.000 l/h în 2020.
- ”În 2010, pierderile din rețea însumau 25% din totalul de agent termic livrat către bucureșteni, iar după 10 ani, aceste pierderi au crescut vertiginos, la 37%. Pe scurt, am asistat la o degradare cu 50% a eficienței sistemului de transport a energiei termice. În mandatele lui Sorin Oprescu și Gabriela Firea, investițiile în reabilitarea conductelor de termoficare au fost extrem de mici, ceea ce a dus la o deteriorare accelerată a conductelor montate pe vremea lui Ceaușescu.
- Toată această politică inconștientă a celor doi edili, care au preferat panseluțele, pomenile electorale și populismele în locul asumării unor proiecte esențiale pentru buna funcționare a orașului, a avut ca rezultat apariția, în 2019, a marilor probleme în ceea ce privește furnizarea agentului termic către bucureșteni”, a scris Nicușor Dan, marți pe pagina de Facebook.
În 2021, primăria Capitalei a reușit să schimbe doar 20 de kilometri din rețeaua primară de termoficare.
”O stabilizare insuficientă pentru a fi simțită la robinet sau în calorifere de către bucureșteni, dar esențială în ceea ce privește trendul dezastruos în care ne găseam”, a scris Nicușor Dan.
Anul acesta municipalitatea dorește să schimbe din fonduri proprii 30-35 de kilometri de conductă din rețeaua primară, plus reparațiile punctuale făcute de Termoenergetica, ceea ce va mai reduce din pierderi.
”Conform unor date preliminarii, în anul 2022, pierderile din rețeaua de distribuție vor fi de 34%, iar în următorii doi ani, tot ca urmare a investițiilor, vom reveni la pierderi sub pragul de 30%. Acest lucru va însemna pentru bucureșteni mai puține avarii și, implicit, o furnizare mai bună a agentului termic”, a explicat Nicușor Dan.
Potrivit informațiilor făcute publice de compania Termoenergetica, în cei 4 ani de mandat ai Gabrielei Firea s-au modernizat peste 200 de km de rețea de termoficare, din care doar puțin peste 30 km de rețea primară.
În sistemul de termoficare s-au înregistrat, în primele șase luni ale anului 2021, 836 de avarii pe circuitul primar și alte 844 de avarii pe circuitul secundar. În ceea ce privește cantitatea de apă de adaos, adică pierderile din rețea, care a fost cumpărată în primul semestru din anul 2021, aceasta este de 9.422.357 mc.
Instalațiile sistemului centralizat de alimentare cu energie termică aflate în exploatarea Termoenergetica, se compun din:
- 46 centrale de cvartal şi o centrală termică de zonă;
- rețelele termice primare – 987,34 km;
- puncte termice și module termice – 1.012 buc.;
- rețele termice secundare – 2.964,64 km.
Peste 500.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat de încălzire
De sistemul de alimentare cu energie termică al Capitalei beneficiază circa 1.200.000 de locuitori (aproximativ 50% din populația Bucureştiului), respectiv 562.000 de apartamente aflate în 8.200 blocuri şi 600 imobile, 5.600 instituții bugetare, agenți economici şi sere.
Un raport aprobat de Consiliul General al Municipiului București în 2018 arată starea extrem de proastă în care se află sistemul centralizat de termoficare la vremea respectivă, iar de atunci lucrurile s-au înrăutățit:
- din 987,34 km conductă rețea primară de transport apă fierbinte, 68,8% are o vechime mai mare de 25 ani, 11,3% între 20 și 25 de ani, și 9,4% vechime între 10 şi 20 de ani. Doar 10,5% are o vechime mai mică de 10 ani;
- din 2.963,27 km conductă rețea secundară (de distribuţie a apei calde de consum şi agentului termic de încălzire), 48% are o vechime de peste 25 ani, 14% o vechime între 20 și 25 de ani, 16% o vechime între 10 și 20 de ani și doar 22% o vechime mai mică de 10 ani.
Pentru modernizarea întregii rețele de distribuție și transport este nevoie de 1,4 miliarde de euro desfășurate pe o perioadă de 20 de ani, mai preciza documentul.