Sari direct la conținut

Ce spune Nicușor Dan despre un nou acces către cartierul Greenfield din Șoseaua de Centură

HotNews.ro
Greenfield 2022, Foto: Google Earth
Greenfield 2022, Foto: Google Earth

Pentru două din cele trei ieșiri din cartierul Greenfield, propuse în 2017, dezvoltatorul cartierului nu a mai depus niciun act la Primăria Capitalei, pentru avizarea documentațiilor de urbanism necesare construirii drumului, a declarat primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, miercuri. Pentru cel de-al treilea drum, o ieșire în Șoseaua de Centură, dezvoltatorul a depus documentația completă abia în decembrie 2022. Nicușor Dan spune că după ce arhitectul șef al Capitalei va da avizul de urbanism, va propune în Consiliul General aprobarea proiectului.

  • „A existat un PUZ în 2019 (n.r. pentru extinderea cartierului cu încă 50 de blocuri), care nu prevedea nicio altă ieşire din cartier şi a mai existat, începând din 2019, trei cereri din partea dezvoltatorului, pentru trei ieşiri la Şoseaua de Centură.
  • Pentru aceste trei proiecte, în anul 2019, Primăria Capitalei a dat aşa numitul aviz preliminar. Este actul emis de Primăria Capitalei, care-i spune investitorului ce avize să obţină de la alte instituţii.
  • Cu acest aviz preliminar investitorul se duce la toate instituţiile, deţinătorii de reţele, ministere care sunt în vecinătate, aviz de mediu şi se întoarce la Primăria Capitalei ca să obţină avizul arhitectului şef, cu care primarul se duce în faţa Consiliului şi solicită votarea unui PUZ. Pentru două din cele trei proiecte din 2019 investitorul nu s-a mai întors la Primăria Capitalei, deci nu și-a luat avizele, iar pentru cel de-al treilea a venit ultima oară, după mai multe discuții în Comisia Tehnică, a depus o documentație completă în decembrie 2022.
  • Pe această documentație, când va veni avizul arhitectului șef, eu voi propune Consiliului general aprobarea acestui PUZ”, a declarat Nicușor Dan.

Acesta spune că în primul PUZ-ul prin care s-a aprobat cartierul au fost propuse două ieșiri din cartier, pe lângă cea din Aleea Teișani, dar investitorul nu a făcut demersuri pentru construirea lor.

”Există două ieşiri prevăzute în PUZ-ul din 2007-2008, dacă nu mă înşel. Pentru aceste două ieşiri nu s-a făcut niciodată niciun demers. Acolo este un investitor care avea obligația din 2007-2008 să facă două drumuri până în șoseaua de centură pe care nu le-a făcut nici până azi. A cerut în 2017 aprobare pentru drumuri, el le-a promis în 2007”, a declarat Nicușor Dan.

În ceea ce privește un drum definitiv prin Pădurea Băneasa, primarul general spune că nu este de acord.

”Așa cum am spus, nu sunt de acord cu un drum permanent, asfaltat, prin pădure. Ca lucrul acesta ar trebui să existe un Plan Urbanistic Zonal, pe care eu nu o să-l inițiez vreodată pentru că acolo este o pădure”, a spus edilul.

În ceea ce privește accesul provizoriu, Nicușor Dan spune că Primăria Sectorului 1 a fost mandatată să obțină drepturile de administrare a drumului de la Romsilva, iar după ce va parcurge procedura, în calitate de administrator poate deschide provizoriu drumul, până se face alt acces în cartierul Greenfield.

”Pe provizoriu, Consiliul General a mandatat primarul Sectorului 1 să obţină dreptul de administrare şi în felul ăsta să poată să schimbe, fiind administrator, funcţiunea acelei suprafeţe de teren în cale de circulaţie provizorie. E o chestiune pe care primarul Sectorului 1 este mandatat să o facă”, a declarat Nicuşor Dan.

Sâmătă dimineață, Romsilva, însoţită de Poliţia Română, a închis drumul forestier folosit pentru accesul în cartierul Greenfield, în paralel cu accesul din Aleea Teișani. La scurt timp după, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a declarat că măsura blocării drumului locuitorilor din cartierul Greenfield este „greşită” şi solicită deblocarea acestuia. Reacția a stârnit o mulțime de comentarii negative la adresa primarului.

„Înţeleg că, astăzi (sâmbătă, 7 ianuarie 2023,n.r.), Poliţia română şi Romsilva au decis să închidă drumul locuitorilor din Greenfield. O măsură luată (posibil politic) înaintea începerii şcolii. Să fie foarte clar, Primăria Sectorului 1 va face tot ce este posibil pentru a susţine accesul locuitorilor în complexul Greenfield. Măsura blocării acestui drum este una greşită şi solicit reprezentanţilor Romsilva să deblocheze urgent drumul”, a scris Armand, pe Facebook.

Circulația este interzisă pe drumurile forestiere, iar o sentință definitivă a instanței consfințește că drumul din Pădurea Băneasa este drum forestier.

Apoi, luni, atât primarul general al Capitalei cât și primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, au declarat că se opun construirii unui drum definitiv prin pădure.

”E una din sutele de dezvoltări pe același calapod, ale căror consecințe le simt bucureștenii blocați în trafic. Nu sunt de acord și nu voi face niciun demers pentru un drum permanent prin pădure (cu atât mai mult cu cât s-au parcelat terenurile de o parte și alta a drumului de către proprietari care vor să construiască). Nu există nicio documentație de urbanism care să-l prevadă, iar eu nu voi propune vreuna”, a scris Nicușor Dan.

Primarul general a spus că, în măsura în care este legal, este de acord cu soluția provizorie de traversare a pădurii pe drumul forestier existent până la construirea unor ieșiri definitive în șoseaua de centură.

”Am toată susținerea pentru proiectele investitorului care prevăd drumuri de ieșire în șoseaua de centură. Investitorul are din anul 2019 avizul preliminar de la PMB pentru trei PUZ-uri care prevăd ieșiri din cartier în șoseaua de centură. În baza acestor avize preliminare trebuie să obțină avizele de la alte instituții și să revină la PMB pentru avizul arhitectului-șef. Pentru două dintre proiecte nu a mai revenit la PMB. Pentru al treilea a venit la PMB cu documentația completă în decembrie 2022”, a scris Nicușor Dan pe pagina de Facebook.

  • ”Un primar trebuie să găsească soluții pentru comunitate, nu împotriva ei. (…) Văd că mulți au citit reacția mea privind blocarea drumului forestier din Greenfield de către Romsilva distorsionat. În plus, unele redacții s-au grăbit să spună că vreau să asfaltez un drum prin pădure și au dat drumul imaginației despre cum distrug eu Pădurea Băneasa. Fals, oameni buni.
  • Ceea ce am declarat este că susțin accesul pe acest drum forestier pentru rezidenți până la construirea unor drumuri de acces de către dezvoltator. FOARTE IMPORTANT: Acest drum TREBUIE să rămână FORESTIER. Nu stradă, nu alee, nu altceva. Fiindcă schimbarea statutului implică o dezvoltare imobiliară care ar distruge Pădurea Băneasa. Pentru că nu putem ține captivi și ostatici 6.000 cetățeni Romsilva trebuie să lase accesul temporar pentru cei care locuiesc acolo.”, a explicat Clotilde Armand, luni, pe pagina de Facebook.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro