Sari direct la conținut

Olguța Vasilescu renunță deocamdată la reorganizarea Filarmonicii din Craiova după protestul angajaților / Ansamblul „Maria Tănase” și Casa de Cultură, comasate cu Teatrul Colibri

HotNews.ro
Lia Olguta Vasilescu, Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca
Lia Olguta Vasilescu, Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Primăria Craiova a amânat, luni, reorganizarea Filarmonicii Oltenia, după protestul angajaților. Proiectul de reorganizare prevedea comasarea mai multor departamente, desființarea a două posturi, de la 195 la 193, iar printr-un amendament propus de consilierul local PSD, Ionuţ Pârvulescu, se solicita desfiinţarea coralei academice a instituţiei, unde sunt circa 50 de persoane. Consiliul Local a aprobat însă comasarea Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” şi a Casei de Cultură „Traian Demetrescu” cu Teatrul pentru Copii si Tineret „Colibri”.

Artiştii Filarmonicii „Oltenia” au protestat, luni, în faţa Stadionului de fotbal din Craiova, unde s-a desfăşurat şedinţa Consiliului Local, în semn de nemulţumire faţă de amendamentul propus de consilierul local PSD Ionuţ Pârvulescu. Pentru salvarea Filarmonicii a fost inițiată și o petiție online – Salvati Corala Academică a Filarmonicii „Oltenia” – Craiova – care a strâns în câteva zile peste 12.000 de semnături.

Artiştii Ansamblului „Maria Tănase” au iniţiat și ei o petiţie online, care în 24 de ore a strâns mii de semnături, prin care solicită Consiliului Judeţean Dolj să salveze instituţia, „înfiinţată în anul 1992, cu rolul de a valorifica şi promova cultura tradiţională din zona Olteniei, fiind unicul ansamblu profesionist din judeţul Dolj”.

De cealaltă parte, primarul Olguța Vasilescu spune că instituțiile de cultură consumă foarte mulți bani, sumele alocate anual de la bugetul local fiind de circa 19 milioane lei, atât cât se alocă şi pentru investiţii în infrastructura de sănătate şi învăţământ.

  • „Pentru că tot s-au discutat în aceste zile foarte multe lucruri despre instituţiile de cultură, aş vrea să vă spun şi care este situaţia centralizatoare pe cultură şi care sunt cheltuielile care au fost anul acesta. Ansamblul „Maria Tănase”, de exemplu, total cheltuieli – 5.576.922 lei, din care 227.863 lei venituri propria, 50.000 lei sume provenite de la Consiliul Judeţean Dolj, 5.249.059 lei – subvenţia de la primărie, deci 1 milion de euro.
  • În decursul acestui an, Ansamblul a avut 5 spectacole, asta înseamnă cam la 200.000 de euro fiecare spectacol; Casa de Cultură „Traian Demetrescu” – 2.616.761 lei dintre care venituri propria 115.365 lei; Teatrul pentru copii şi tineret „Colibri” – 4.441.581 lei, dintre care venituri proprii – 272.170 lei; Filarmonica „Oltenia” – 17.063.669 lei dintre care venituri proprii 223.158 lei; Opera Română – 44.226.456 lei, dintre care venituri proprii – 2.906.111 lei; Sport Club Municipal – 16.876.825 lei, dintre care venituri proprii – 531.021 lei.
  • Deci în total 91 milioane lei, dintre care 4.325.688 lei venituri proprii, iar 89.098.900 lei este subvenţia de la primărie. Este o cifră destul de mare, se apropie de 19 milioane euro, cam cât investim anual în şcoli şi spitale: investiţiile la şcoli sunt cam de 10 milioane, la spitale sunt cam de 10 milioane şi din această cauză am decis ca în bugetul de anul viitor să fie reduse cheltuielile şi automat va trebui ca fiecare subordonată a primăriei să facă nişte compromisuri.
  • Atunci când nu faci compromisuri nici măcar la reducerea posturilor vacante, înseamnă că este o problemă”, a spus Olguţa Vasilescu.

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a afirmat că Filarmonica „Oltenia” a fost singura instituţie din subordinea primăriei care nu a venit cu nicio propunere de reducere a posturilor.

„Retragem, deocamdată, organigrama, pentru că vreau să avem o întâlnire cu grupurile politice. De asemenea, vreau să vă spun că eu m-am întâlnit de dimineaţă cu cei de la Filarmonică, am avut câteva comunicări. În primul rând, dintre toate instituţiile din subordinea primăriei, singura entitate cu care nu am reuşit să ajungem la niciun fel de compromis, nici măcar să reducă posturile vacante, a fost Filarmonica. Aşa cum ne-a parvenit de la Filarmonică organigrama, practic nu se făcea niciun fel de reducere de post, absolut nimic, asta în condiţiile în care toate celelalte instituţii subordonate primăriei au înţeles că trebuie să facă eforturi ca să se încadreze în limitările pe care le avem din cauza acestei OUG”, a spus Vasilescu, potrivit Agerpres.

Acesta le-a propus consilierilor locali constituirea unui grup de lucru din care să fie reprezentanţi ai consilierilor locali de la fiecare partid, reprezentanţi de la direcţiile Economic şi Resurse Umane, atât din Filarmonică, cât şi de la Primăria municipiului Craiova, „pentru că este clar că nişte reduceri vor trebui să fie făcute şi trebuie discuţii nu doar pe organigramă, ci şi pe reducerea de cheltuieli”.

Despre comasarea Ansamblului „Maria Tănase” cu Teatrul Colibri

În ceea ce privește comasarea Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” şi a Casei de Cultură „Traian Demetrescu” cu Teatrul pentru Copii si Tineret „Colibri”, proiectul de hotărâre a fost aprobat de Consiliul Local, cu votul consilierilor PSD.

„În urma reorganizării, Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri” Craiova va funcţiona cu un număr de 68 de posturi, faţă de 103 de posturi câte erau aprobate pentru desfăşurarea activităţilor în mod individual (33 posturi aprobate pentru Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri” Craiova, 61 posturi aprobate pentru Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” Craiova şi 9 posturi aprobate pentru Casa de Cultură „Traian Demetrescu” Craiova)”, se menţionează în hotărârea CL Craiova.

Astfel, pe lângă desfiinţarea celor două posturi de manager de la cele două instituţii, vor mai rămâne fără locuri de muncă 24 de dansatori de la Ansamblul „Maria Tănase”, dar şi un dirijor, un solist vocal, un şef birou administrativ-sonorizare, doi contabili şefi, un administrator şi un economist, scrie Agerpres.

Olguța Vasilescu spune însă că prin comasare instituțiile vor fi salvate.

  • „În ceea ce priveşte celelalte instituţii de cultură…ca să putem să salvăm Casa de Cultură Traian Demetrescu şi Teatrul Colibri a trebuit să facem o unificare cu Ansamblul Maria Tănase. Conform OUG nu poate să existe nicio instituţie care să aibă sub 50 de angajaţi. Colibri are 20 şi ceva de angajaţi, Casa de Cultură vreo şase.
  • Deci cu cele două nu am fi reuşit să avem o instituţie conformă cu prevederile OUG. Practic, prin ceea ce facem noi nu desfiinţăm aceste instituţii, ci le salvăm. Ca să poată să existe şi pe viitor. Aceeaşi OUG mai are nişte prevederi. Că în cazul în care se comasează nişte instituţii trebuie să fie o reducere de personal de 15%.
  • Asta înseamnă că, orice am face, trebuie să avem o reducere de personal. A fost motivul pentru care executivul a propus ca acest compartiment de dans să nu mai facă parte din noua organigramă.
  • Vreau să vă spun că până în aprilie, când este termenul pe care îl au la dispoziţie, managerii trebuie să găsească o soluţie pentru cei care au familii, care au de suferit”, a declarat Olguța Vasilescu în cadrul ședinței de Consiliu Local, potrivit gds.ro.

Artiştii Ansamblului „Maria Tănase” au iniţiat o petiţie online care în 24 de ore a strâns mii de semnături prin care solicită Consiliului Judeţean Dolj să salveze instituţia, „înfiinţată în anul 1992, cu rolul de a valorifica şi promova cultura tradiţională din zona Olteniei, fiind unicul ansamblu profesionist din judeţul Dolj”.

„Se doreşte desfiinţarea Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” din Craiova ca instituţie de sine stătătoare şi trecerea secţiei muzicale la Teatrul de Păpuşi „Colibri”. Iar formaţia de dansuri va fi desfiinţată. Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” are mesajul lui cultural care nu are nici o legătură cu mesajul cultural transmis de Teatrul de Păpuşi. De ce este important? Înfiinţat în anul 1992, cu rolul de a valorifica şi promova cultura tradiţională din zona Olteniei, fiind unicul ansamblu profesionist din judeţul Dolj, de-a lungul timpului şi-a câştigat şi menţinut statutul de instituţie culturală etalon în păstrarea şi tezaurizarea patrimoniului tradiţional la nivel naţional şi internaţional. Folclorul, tradiţiile, dansurile populare sunt elemente constitutive care ne oferă identitate naţională şi ne oferă o imagine unică în lume”, se menţionează în textul petiţiei.

Potrivit Legii 296/2023, începând cu data de 1 iulie 2024, instituţiile publice cu personalitate juridică aflate în coordonarea/ subordonarea /autoritatea autorităţilor administraţiei publice centrale/locale îşi pot desfăşura activitatea dacă au un număr de peste 50 de posturi aprobate conform legii şi efectiv ocupate în structurile organizatorice, iar Ansamblul „Maria Tănase” are 61 de posturi, îndeplinind această condiţie de funcţionare, conform Agerpres.

„Haideţi să facem reduceri la pietricele care au 6 luni termen de garanţie, să terminăm cu toată protipendada PSD”

Consilierul local PNL Marian Vasile a afirmat că în vederea eficientizării banului public ar trebui făcute reduceri şi de la investiţiile inutile, precum şi reduceri ale posturilor de directori din regiile şi societăţile subordonate, posturi care sunt ocupate cu membri de partid.

  • „În vederea eficientizării banului public, haideţi să facem reduceri la pietricele care au 6 luni termen de garanţie după care iar sunt vopsite. Haideţi să terminăm cu toată protipendada PSD din toate instituţiile subordonate Primăriei Craiova, pentru că toţi cei care au funcţii mari la PSD sunt şi directori sau directoraşi în regii, de la RADPFL şi până la RAT şi până unde vreţi.
  • Aţi scos de pe ordinea de zi organigrama RADPFL, păi acolo sunt 4 directori (avem un director la Sala Polivalentă peste 20 de oameni, tot din boierimea PSD face parte). Avem la SC Pieţe şi Târguri, la 100 de angajaţi, 4 directori, care după cum vom vedea din şedinţa de azi renunţă şi la Piaţa Chiriac şi la Piaţa Brazdă şi înţeleg că o să renunţe şi la târg şi ar putea să se numească doar SC Piaţa Centrală SRL.
  • Dacă vreţi să facem eficienţă economică, haideţi să o facem cum trebuie, nu cu nişte oameni amărâţi care să rămână în pragul sărbătorilor pe drumuri”, a spus Marian Vasile, citat de Agerpres.

La rândul său, primarul Craiovei i-a spus că ar fi trebuit să aibă discuţii pe tema reducerii posturilor bugetare cu ministrul Marcel Boloş, înainte ca acesta să dea ordonanţa de urgenţă.

Consilierul USR Cezar Drăgoescu le-a propus consilierilor PSD şi PNL să solicite Guvernului ca instituţiile de cultură din Craiova să fie preluate la Ministerul Culturii.

„Cultura ne diferenţiază de maimuţe şi aici, la cultură, nu aş fi aşa drastic să fac o analiză venituri-cheltuieli. Aş vrea să propunem o soluţie colegilor de la PSD şi PNL: aveţi prim-ministrul, cei de la PSD, iar cei de la PNL aveţi ministrul Culturii. De ce nu vorbiţi dvs cu doamna Turcan să preia Filarmonica, Opera etc. să le finanţeze de la Ministerul Culturii în integralitate, că nu este o sumă mare,

dacă ne raportăm la bugetul naţional şi este ceva fezabil pentru că municipiul Craiova nu are foarte multe instituţii finanţate direct de la minister. Adică dvs. aveţi pâinea şi cuţitul, mingea este la dvs.”, a spus Drăgoescu.

Potrivit Olguţei Vasilescu, de la toate instituţiile subordonate Primăriei Craiova se desfiinţează peste 500 de posturi de execuţie, plus 55 de posturi de conducere.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro