Sari direct la conținut

Cât ar costa exproprierea în cazul celor 12 hectare retrocedate din Parcul IOR / Nicușor Dan vorbește de lacune legislative și îl acuză pe Robert Negoiță de complicitate cu proprietarii

HotNews.ro
Nicusor Dan, Foto: Inquam Photos / George Calin
Nicusor Dan, Foto: Inquam Photos / George Calin

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a acuzat, duminică, o „lacună legislativă” în ceea ce priveşte modul în care se realizează exproprierile, subliniind că, în prezent, suma cu care este răscumpărat un spaţiu verde nu ţine cont de suprafaţa construibilă a terenului. Astfel, valoarea celor 12 hectare retrocedate din Parcul IOR ar putea ajunge la 80 de milioane de euro.

Conform primarului Nicușor Dan, în cazul unei exproprieri în Parcul IOR, valoarea celor 12 hectare retrocedate ar putea ajunge la 80 de milioane de euro, în condiţiile în care, raportat la preţurile din zonă, s-ar achita aproximativ 700 – 800 de euro/metrul pătrat.

Totodată, Nicuşor Dan l-a acuzat pe primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, că ar fi „în conivenţă” cu proprietarul terenului retrocedat din Parcul IOR.

  • „Acolo primarul e în conivenţă cu proprietarul. În litigiul în care s-a pus problema dacă retrocedarea a fost sau nu ilegală, nu au adus nicio probă că ar fi fost acolo parc, deşi proba cea mai evidentă ar fi fost să aducă cetăţenii care să depună mărturie, dincolo de investiţiile pe care Primăria le-a făcut acolo. Asta s-a întâmplat acum şase – şapte ani. (…) Dar s-a întâmplat şi acum cinci – şase luni. Într-un litigiu în care Primăria Sectorului 3 a dat o amendă minusculă de 100 – 200 de lei, pentru că s-a tăiat un copac, proprietarul a contestat. Primarul Sectorului 3 nu s-a apărat. Instanţa a zis că acolo nu e parc. Şi primarul Sectorului 3 nu a făcut nici măcar apel. Şi, acum, în litigiul pe care noi îl avem pe acea amendă de 35 de milioane de euro, vine proprietarul şi zice: ‘Uite ce a spus instanţa! Că nu e parc. Pentru că s-a anulat amenda aia de 100 de lei, hai să anulăm şi amenda de 35 de milioane de euro'”, a indicat Nicuşor Dan, potrivit Agerpres.

Lacunele legislative privind modul în care se realizează exproprierile

Primarul a declarat că există o „problemă de practică” la nivelul notarilor, adăugând că suma pentru exproprieri ar trebui să fie proporţională cu suprafaţa construibilă a unui teren.

Pentru exemplificare, el a atras atenţia că, potrivit regulamentului de urbanism, în cazul unui teren construibil, valoarea coeficientului de utilizare a terenului (CUT) este 2, în timp ce pentru un spaţiu verde este 0,2. Astfel, pe 10.000 de metri pătraţi care au regim de teren construibil se poate construi o suprafaţă desfăşurată de 20.000 de metri pătraţi, în timp ce pe un spaţiu verde s-ar putea construi mult mai puţin: o suprafaţă desfăşurată de 2.000 de metri pătraţi (de exemplu, un restaurant, un teren de sport). Nicuşor Dan a apreciat că suma cu care este răscumpărat un teren ar trebui să ţină cont de acest lucru.

  • „În momentul în care vrei să expropriezi, legea trimite la grila notarilor, iar grila notarilor se referă la nişte tarife pe care notarii le practică, dar nu se referă la folosinţa pe care tu poţi să o dai terenului. (…) E logic ca suma de expropriat să fie proporţională cu acea suprafaţă desfăşurată pe care tu poţi să o construieşti, nu cu cât, în mod arbitrar, spun notarii că ar trebui să fie taxa pe care ei o percep pe acel teren”, a explicat edilul general.

Nicuşor Dan a evidenţiat că, în cazul unei exproprieri, conform legii, preţul pentru răscumpărarea spaţiului verde nu este de 10% din valoarea terenului construibil din zonă, ci de 60%. Edilul general a apreciat că această metodă de calcul este „total nerezonabilă”, motiv pentru care metoda exproprierii nu funcţionează.

În ceea ce priveşte amenda de 35 de milioane de euro dată de către Poliţia Locală proprietarului suprafeţei retrocedate din Parcul IOR, el a menţionat că prima înfăţişare ar urma să fie în lunile martie – aprilie.

„Este un dosar format. În acest dosar, persoana amendată, doamna Cocoru, a depus plângere. Poliţia Locală a formulat întâmpinare la plângere. În 5 februarie este un termen administrativ, mâine. Nu e cu participare publică. Foarte probabil în martie – aprilie o să fie prima înfăţişare”, a transmis primarul general.

Citește și:

Nicușor Dan: Primăria Capitalei va face demersurile pentru exproprierea celor 11 ha retrocedate în Parcul Titan, dacă retrocedarea s-a făcut corect

Instanța a respins cererea unui dezvoltator imobiliar care dorea să oblige Consiliul Local Sector 3 să-i aprobe un bloc de 6 etaje în buza parcului IOR

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro