Sari direct la conținut

Alegeri UE: FIDESZ este în frunte în Ungaria, dar câștigătorul moral este partidul lui Magyar cu 31%

HotNews.ro
Peter Magyar , Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia
Peter Magyar , Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Partidul de dreapta al premierului ungar Viktor Orban, Fidesz, este în frunte cu 43,8% din voturi la alegerile pentru Parlamentul European, dar câștigătorul moral este partidul de opoziție Tisza al lui Peter Magyar cu 31%, conform rezultatelor parțiale.

Numărătoarea inițială, cu 40% din voturi numărate, prevedea că Fidesz a obținut 11 locuri în Parlamentul European, iar partidul Tisza al lui Magyar a obținut 7 locuri.

​Campania electorală extraordinară din Ungaria, unde opozantul Peter Magyar luptă împotriva dominației lui Viktor Orban, i-a scos pe cetățeni la vot în număr mult mai mare decât acum cinci, arată cifrele oficiale.

Fidesz fusese creditat în sodajele anterioare cu 50% din voturi, în timp ce partidul lui Magyar cu 27% din voturi.

Un succes pentru partidul Tisza la alegerile europarlamentare ar putea deschide ușa pentur alegerile anticipate, susține Magyar

Magyar a lăsat să se înţeleagă că un succes al Tisza în alegerile pentru Parlamentul European ar putea deschide uşa pentru alegeri anticipate în Ungaria.

„S-ar putea ca poporul maghiar să nu fie nevoit să aştepte până în 2026”, a declarat Magyar în timpul unei escale de campanie la Budapesta. „Vom merge în fiecare judeţ, în cel mai mic sat… vom construi o nouă patrie, cărămidă cu cărămidă”, promite el.

Magyar a lucrat pentru Ministerul de Externe şi apoi pentru Biroul premierului de la Bruxelles înainte de a se alătura unei bănci de stat şi apoi de a conduce o agenţie de împrumuturi pentru studenţi. În cele din urmă, a devenit dezamăgit de Fidesz din cauza a ceea ce el spune că este corupţia şi propaganda de stat la care a fost martor din interior.

Orban, în vârstă de 60 de ani, se află la putere de 14 ani, dar economia Ungariei este în recesiune, iar o dispută legată de graţierea prezidenţială a unui bărbat care a ajutat la muşamalizarea unor abuzuri sexuale într-un centru de plasament pentru copii a lovit în plin platforma sa privind valorile familiei.

Te-ar putea interesa și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro