Sari direct la conținut

Opoziția germană îi arată „pisica” Macron cancelarului Olaf Scholz după alegerile europarlamentare

HotNews.ro
Markus Soder in timpul unei videoconferinte cu Emmanuel Macron, Foto: PETER KNEFFEL / AFP / Profimedia
Markus Soder in timpul unei videoconferinte cu Emmanuel Macron, Foto: PETER KNEFFEL / AFP / Profimedia

Markus Soeder, șeful guvernului din Bavaria și cel mai popular lider al opoziției germane, i-a cerut cancelarului Olaf Scholz să își dea demisia după rezultatele slabe ale coaliției sale la alegerile europarlamentare și să organizeze alegeri anticipate, urmând modelul Franței, relatează DPA.

„Acest guvern este terminat practic. Și acum ar trebui să fie ca în Franța: au fost cereri pentru noi alegeri, sunt noi alegeri pentru Macron”, a spus Soeder, liderul Uniunii Creștin-Sociale din Bavaria (CSU), aliata Uniunii Creștin-Democrate (CDU), formațiunea condusă de Friedrich Merz și fostul partid al Angelei Merkel.

Potrivit rezultatelor preliminare ale numărării voturilor, alianța CDU-CSU a obținut 30% din voturile exprimate de germani la alegerile pentru Parlamentul European, ușor peste estimările din primele exit poll-uri și mai mult decât dublu comparativ cu Partidul Social-Democrat (SPD) condus de Scholz. SPD a obținut 13,9% din voturi, sub partidul extremist AfD, cotat cu 15,9%.

Dacă rezultatele finale confirmă diferența, SPD urmează să piardă două mandate în legislativul european. Partidul Liberal Democrat (FDP) și Verzii (Grune), cele două formațiuni care guvernează alături de social-democrații lui Scholz, au scăzut și ele față de anterioarele alegeri euroarlamentare.

Dacă pentru FDP scăderea pare să fie una minoră, de la 5,4% la 5,2%, Verzii au cunoscut un declin dramatic: de la 20,5% la 11,9%. AfD a obținut în schimb cel mai bun scor electoral din istoria sa.

Liderul Bavariei pune ascensiunea AfD pe seama politicilor privind migrația

Markus Soder a atribuit performanța puternică a AfD în parte uciderii brutale a unui polițist din Mannheim, cu câteva zile înainte de alegeri, de către un tânăr de 25 de ani din Afganistan, incident care a declanșat o dezbatere națională privind politicile guvernamentale în materie de imigrație și azil.

„Trebuie să existe în cele din urmă o schimbare a politicilor de azil în Germania pentru a reduce AfD, astfel încât partidele democratice să poată obține din nou mai multe voturi”, a declarat premierul Bavariei.

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat duminică seara că a decis să dizolve parlamentul și să convoace alegeri parlamentare anticipate după ce Renaissance, partidul său de guvernare, a suferit o înfrângere umilitoare în fața formațiunii lui Marine Le Pen la alegerile europarlamentare.

„Nu mă pot preface că nu s-a întâmplat nimic”, a spus președintele francez. „După ce am efectuat consultarea prevăzută la articolul 12 din Constituție, am decis să vă redau alegerea viitorului nostru parlamentar prin vot”, a anunțat Macron într-un discurs național televizat.

Un purtător de cuvânt al guvernului lui Olaf Scholz a exclus însă luni o mutare similară.

„Nu a existat timp de nici măcar o secundă vreun indiciu privind organizarea de noi alegeri”, a declarat acesta în timpul unei conferințe de presă, cu referire la discuțiile din cadrul cabinetului.

Urmărește ultimele rezultate ale alegerilor europene LIVETEXT pe HOTNEWS.RO

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro