Sari direct la conținut

REZULTATE ALEGERI 2024: La primul scrutin la care au putut vota de la vârsta de 16 ani, tinerii germani au contribuit la ascensiunea AfD, dreapta radicală – analiză ZDF

HotNews.ro
Alegeri Germania, Foto: BERND WEISSBROD / AFP / Profimedia
Alegeri Germania, Foto: BERND WEISSBROD / AFP / Profimedia

Tinerii din Germania care au împlinit vârsta de 16 ani au putut vota în premieră la alegerile europarlamentare de duminică iar votul exprimat de aceștia a contribuit la scorul fără precedent obținut de partidul de extrema dreapta AfD, arată o analiză a televiziunii publice ZDF, citată de Euronews.

Aproximativ 17% din alegătorii cu vârsta între 16 și 24 de ani au votat pentru AfD (Alternativă pentru Germania), în timp ce alți 17% dintre tinerii germani au pus ștampila pe coaliția conservatoare formată din creștin-democrații (CDU) conduși de Friedrich Merz și aliații lor din Bavaria, Uniunea Creștin-Socială (CSU).

Partidul Liber Democrat (FDP) și-a adjudecat doar 6% din voturile tinerilor germani, în timp ce social-democrații (SPD) cancelarului Olaf Scholz au obținut 9% din voturile lor.

Partidul de extrema stânga Die Linke a fost votat de 7% din alegătorii din această categorie de vârstă, în timp ce BSW (Bündnis Sahra Wagenknecht), o formațiune anti-imigrație a stângii radicale, a luat 6% din voturi.

FOTO: ZDF

Prăbușire a susținerii tinerilor pentru Verzii germani

Verzii germani (Grüne) au asistat la o prăbușire a susținerii lor în rândul tinerilor pe fondul lipsei de popularitate a coaliției de guvernare din care fac parte alături de SPD și FDP.

Verzii au obținut doar 11% din voturile alegătorilor germani cu vârsta între 16 și 24 de ani, o categorie în rândul căreia în mod tradițional s-au bucurat de o susținere puternică.

Volt, formațiunea federalistă paneuropeană care se descrie „nici de stânga, nici de dreapta”, a obținut 9% din voturile tinerilor din Germania.

Cum se distribuie mandatele de eurodeputați ale Germaniei

În Parlamentul European 96 din cele 720 de mandate sunt alocate Germaniei. Potrivit numărătorii preliminare a voturilor, 29 dintre acestea ar urma să meargă la alianța CDU-CSU, 15 la AfD, 14 la SPD, 12 la Verzi, 6 la BSW și 5 la FDP.

Întrucât Germania nu are un prag electoral pentru alegerile europarlamentare, 3 mandate de eurodeputați vor merge la Die Linke, 3 la Volt și alte 3 la Freie Wähler (FW), un partid umbrelă sub care candidează persoane fără afiliere politică. Alte 6 mandate au fost câștigate de formațiuni politice germane mai mici.

Toate cele trei partide din coaliția cancelarului Olaf Scholz au suferit pierderi în alegerile europarlamentare de duminică. Verzii s-au prăbușit cel mai mult, așa cum sugerau sondajele de opinie, scăzând la 12% de la 20,5% în 2019, o lovitură înainte de alegerile naționale de anul viitor. Social-democrații lui Scholz au scăzut la 14% de la 15,8%, iar Partidul Liberal Democrat, pro-business, a scăzut la 5% de la 5,4%.

AfD, în schimb, a înregistrat cel mai bun scor din istoria sa.

Urmărește ultimele rezultate ale alegerilor europene LIVETEXT pe HOTNEWS.RO

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro