Sari direct la conținut

Extremiștii de la ​AfD jubilează după numărul mare de voturi primite de la tineri: „Nu mai are efect să ne numiți naziști”

HotNews.ro
Tino Chrupalla, presedintele AfD, Foto: Daniel Lakomski / Imago Stock and People / Profimedia Images
Tino Chrupalla, presedintele AfD, Foto: Daniel Lakomski / Imago Stock and People / Profimedia Images

Atmosfera în partidul german de extrema dreaptă Alternativă pentru Germania (AfD) a fost exuberantă luni, după ce numărătoarea oficială a confirmat că a obținut la alegerile europarlamentare cel mai bun rezultat din istoria sa, ajutat de votul tinerilor, relatează Die Welt.

Ultimele date publicate luni în jurul orei 17:00 de autoritățile electorale din Germania arată că, la nivel național, AfD a obținut 15,9% din voturile exprimate. Alegerile europarlamentare din Germania au fost câștigate de alianța conservatoare formată din CDU, partidul creștin-democrat condus de Friedrich Merz, și CSU, aliații săi regionali din Bavaria. Alianța CDU-CSU a obținut 30% din voturi.

Însă o analiză publicată de televiziunea publică germană ZDF a arătat că în rândul tinerilor cu vârsta între 16 și 24 de ani AfD a obținut aproximativ 17% din voturile exprimate, același procent obținut și de CDU-CSU.

„Am câștigat între 35 până la 40% de noi alegători. Toate barierele au fost doborâte de către alegători“, a declarat luni Tino Chrupalla, liderul AfD.

„Un alt rezultat foarte îmbucurător este susținerea din partea tinerilor cu vârste între 16 și 24 de ani, ceea ce ne arată că avem familii funcționale și că ideologizarea în școli nu funcționează”, a subliniat acesta.

„Să ne numiți în mod constant naziști – asta nu mai are efect”, a spus el în fața reporterilor.

La alegerile europarlamentare de anul acesta tinerii din Germania au putut vota în premieră de la vârsta de 16 ani, nu 18, cât era înainte și este vârsta de vot în continuare în majoritatea țărilor europene.

Cum au votat tinerii germani, în premieră de la 16 ani

În afară de CDU-CSU și AfD, care și-au adjudecat în jur de o treime din electoratul cu vârsta între 16 și 24 de ani, cel mai votat partid de către tinerii germani a fost Grüne (Verzii), care a obținut 11% în rândul acestei categorii de vârstă.

Însă pentru Verzii germani rezultatul a marcat o prăbușire a susținerii lor în rândul tinerilor, una survenită pe fondul lipsei de popularitate a coaliției de guvernare din care fac parte alături de social-democrații (SPD) cancelarului Olaf Scholz și Partidul Liber Democrat (FDP).

FDP și-a adjudecat doar 6% din voturile tinerilor germani, în timp ce SPD a obținut 9% din voturile lor.

Partidul de extrema stânga Die Linke a fost votat de 7% din alegătorii din această categorie de vârstă, în timp ce BSW (Bündnis Sahra Wagenknecht), o formațiune anti-imigrație a stângii radicale, a luat 6% din voturile tinerilor germani.

Volt, formațiunea federalistă paneuropeană care se descrie „nici de stânga, nici de dreapta”, a obținut 9% din voturile tinerilor din Germania cu vârsta între 16 și 24 de ani.

FOTO: ZDF

Urmărește ultimele rezultate ale alegerilor europene LIVETEXT pe HOTNEWS.RO

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro