Sari direct la conținut

Atacarea ambasadei Suediei din Bagdad: 18 ofițeri de poliție irakieni au fost condamnați

HotNews.ro
Irakieni furiosi patrund in ambasada Suediei, Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP / Profimedia
Irakieni furiosi patrund in ambasada Suediei, Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP / Profimedia

Optsprezece ofițeri de poliție irakieni au fost condamnați marți la pedepse de până la trei ani de închisoare pentru că nu au împiedicat manifestanții să invadeze și să incendieze ambasada Suediei din Bagdad în iulie, au declarat pentru AFP două surse din domeniul securității.

La 20 iulie, în toiul nopții, susținători ai puternicului lider religios Moqtada Sadr au dat foc ambasadei Suediei la Bagdad, ca represalii la două evenimente organizate la Stockholm, în timpul cărora un exemplar al Coranului a fost profanat de un refugiat irakian, Salwan Momika.

Marți, un tribunal al Forțelor de Securitate Internă din Bagdad a găsit 18 polițiști vinovați de „neîndeplinirea sarcinilor de serviciu”, permițând manifestanților să invadeze și să incendieze ambasada, potrivit unei copii a verdictului consultată de AFP, a cărei autenticitate a fost confirmată de un înalt responsabil al Ministerului de Interne prezent la audiere.

Cei condamnați pot face apel, potrivit aceleiași surse. Un al doilea oficial de rang înalt din Ministerul de Interne a confirmat, sub rezerva anonimatului, că toți cei 18 ofițeri au fost condamnați.

Opt ofițeri au fost condamnați la trei ani de închisoare, șapte ofițeri au fost condamnați la doi ani și trei luni de închisoare, în timp ce alți trei au fost condamnați la un an și șase luni de închisoare.

Unii dintre acești ofițeri au fost excluși definitiv din poliție, potrivit verdictului. Cei condamnați proveneau din diferite departamente, inclusiv din forțele de poliție din Bagdad și din forțele care protejează ambasadele și diplomații.

Profanarea Coranului în mai multe rânduri în această vară în Suedia și Danemarca a declanșat un val de indignare în lumea musulmană și a dus la tensiuni între aceste țări scandinave și mai multe țări musulmane din Orientul Mijlociu.

În iulie, Bagdadul a anunțat expulzarea ambasadorului suedez.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro