Nelu Tătaru: Testarea pentru coronavirus în Bucureşti, în măsura în care şi-o asumă Primăria Capitalei / Testare în masă, fără noimă
Proiectul care presupune testarea unui eșantion al populației Bucureștiului nu este asumat de Ministerul Sănătății, ci de Primăria Capitalei și de Institutul Matei Balș și nu are deocamdată avizul ministerului, a declarat pentru Digi 24ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, care a ținut să se distanțeze de metoda de testare folosită în acest studiu epidemiologic.
Întrebat dacă Ministerul Sănătății își asumă testarea care se va face în București, ministrul Sănătății a spus că studiul pentru București este în pregătire și de acesta se ocupă Institutul Matei Balș, INS și Primăria Capitalei. „Rămâne să vedem, când va fi finalizat acest proiect al studiului, să ne dăm un acord în funcție de necesitatea lui, dar și de specificitatea acestui test”, a spus Nelu Tătaru.
Întrebat dacă acest test poate fi desfășurat și fără avizul Ministerului Sănătății, ministrul a spus că el poate fi realizat, în măsura în care și-l asumă Primăria Capitalei.
Ministrul dă de înțeles că se teme că populația, în urma unor eventuale teste rapide care ar ieși negative la coronavirus – teste a căror fiabilitate este oricum mai mică decât a celor făcute cu aparate Real Time PCR – , se va relaxa și își va slăbi vigilența în privința protecției față de virus.
„Avem în vedere că o testare trebuie să existe în condițiile unei anchete epidemiologice, nu o testare în masă, fără noimă. Sunt testate anumite categorii, sunt izolate anumite categorii, vor urma ca anumite categorii din izolare să poată reveni mai devreme în societate, când avem două teste negative – implicit mă refer la cadrele medicale -, dar trebuie să înțeleagă toată lumea că aceste testări sau un rezultat negativ nu poate înlocui o izolare, nu pot înlocui niște măsuri de precauție, precum nu pot înlocui la un moment dat nici acea distanțare socială pe care ne-am impus-o și restricțiile pe care le vedem”, a afirmat Nelu Tătaru.
În următoarea Ordonanță militară, pe care guvernul o pregătește odată cu apropiata intrare în scenariul 4 al epidemiei de coronavirus, Ministerul Sănătății va propune regulile sugerate de INSP legate de testare și carantinare, dar și de spitalizarea celor testați: dacă au simptome sau nu, dacă au peste 65 de ani etc.
În ceea ce privește studiul pentru testarea unui vaccin pentru noul coronavirus SARS-CoV-2, la care va participa și România, acesta va începe peste aproximativ o lună, la nivel național, pe persoane sănătoase, pe bază de voluntariat, a confirmat Nelu Tătaru în interviul, acordat sâmbătă, pentru Digi 24.
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a susținut sâmbătă că testarea în masă a bucureştenilor va începe cel mai probabil la jumătatea săptămânii viitoare și că vor fi folosite teste rapide, dar care sunt omologate și care vor fi achiziţionate „din surse validate de către Institutul Matei Balş”.
Firea a spus, la Digi 24, că vor fi testate peste 10.000 de persoane, inclusiv persoane care locuiesc în Capitală, dar care nu au aici domiciliul stabil. Eșantionul va fi ales pe baza unor studii realizate împreună cu Institutul Național de Statistică, nu preşedinţii asociaţiilor de proprietari vor fi implicaţi în selectarea celor care vor fi testaţi, a precizat primarul general al Capitalei.