Orban: Izolarea în cazul şoferilor care fac curse de transport durează până la plecarea într-o nouă deplasare / Care sunt noile reglementări
Izolarea în cazul şoferilor care efectuează curse de transport durează din momentul reîntoarcerii dintr-o cursă până la plecarea într-o nouă deplasare, spune Ludovic Orban. El a susținut că noile reglementări în acest sens, impuse prin ordonanța militară nr. 4, au fost interpretate eronat.
„(…) aici vreau să fie foarte clare lucrurile, să le explicăm firmelor de transport şi şoferilor firmelor de transport că reglementarea emisă prin Ordonanţa Militară are ca obiectiv stabilirea modalităţii prin care între curse şoferul se află în izolare. În primul rând, izolarea durează din momentul reîntoarcerii şoferului până la plecarea în cursă, poate să fie o zi, două zile, trei zile, nu 14 zile, aşa cum s-a prezentat în mod eronat. În cuprinsul Ordonanţei Militare este o perioadă de maximum 14 zile, nu o perioadă de 14 zile”, a declarat Ludovic Orban, luni, la începutul ședinței de guvern.
El a spus că atunci când se întoarce din cursă șoferul poate să stea până când pleacă din nou în cursă, indiferent că este vorba despre 24 de ore, 48 de ore sau de un alt interval.
„Şoferul revenit din cursă se poate autoizola într-un spaţiu de carantină pus la dispoziţie de compania de transport marfă, se poate izola la domiciliu, dacă aşa decide, sau într-un alt spaţiu locativ, dacă nu vrea să stea cu familia, pe care-l deţine sau la care are acces, iar dacă nu se poate autoizola nici într-un spaţiu pus la dispoziţie de companie, nici la domiciliu, nici într-un alt spaţiu locativ, atunci poate să ceară să fie izolat într-un spaţiu de carantină din spaţiile existente la nivel judeţean şi contractate de direcţiile de sănătate publică. Ca atare, repet, şoferul nu este împiedicat să plece în cursă după revenirea din cursă. Poate să plece imediat, după o zi, după două zile sau după patru zile, în funcţie de cum sunt comenzile firmei”, a susținut Orban.
Ce prevede ordonanța militară 4, emisă duminică, în domeniul transportului de marfă:
- „Art.4 – (1) La intrarea în țară, pentru protejarea propriilor familii, conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone optează pentru carantinare/izolare, dar nu mai mult de 14 zile, în perioada dintre curse, pentru una dintre următoarele modalități de protecție împotriva răspândirii COVID-19:
- a) carantinarea în spații puse la dispoziție de către angajator;
- b) izolarea la domiciliu împreună cu toate persoanele cu care locuiesc/se gospodăresc, sau singuri, în alt spațiu locativ disponibil;
- c) carantinarea la cerere, în spațiile puse la dispoziție de autoritățile administrației publice, cu suportarea cheltuielilor aferente carantinării.
- (2) Opțiunea pentru una dintre modalitățile prevăzute la alin. (1) se materializează prin completarea, de către conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone, a unei declarații pe propria răspundere prin care își asumă una dintre cele 3 variante de carantinare/izolare.
- (3) Prevederile alin. (1) și (2) se aplică în mod corespunzător și piloților de aeronave și personalului navigant.
- (4) Măsura se aplică începând cu data de 31 martie 2020″.