Coronavirus: Cum și-au schimbat țările occidentale opinia față de măștile de protecție
Vor deveni obligatorii măștile de protecție? După ce inițial s-a afirmat că măștile sunt inutile împotriva coronavirusului dacă nu ești infectat, discursul oficial s-a schimbat în mai multe țări în această săptămână, cu riscul de a alimenta confuzia oamenilor, scrie AFP.
În România, Prefectura Galați a anunțat că impune de luni purtarea mijloacelor de protecţie a gurii şi a nasului în spaţiile publice de către toţii cetăţenii din judeţ. Și în România autoritățile au recomandat purtatul măștilor doar pentru persoanele infectate.
Cea mai spectaculoasă schimbare de direcție a venit vineri din Statele Unite: președintele Donald Trump a anunțat că autoritățile sanitare sfătuiesc de acum americanii să-și acopere chipul atunci când ies din case.
„A existat o adevărată schimbare de orientare în Statele Unite iar OMS este în curs de revizuire a recomandărilor sale”, a afirmat Pr KK Cheng, specialist în sănătate publică la universitatea din Birmingham (Anglia), un adept al generalizării portului de mască.
De la începutul epidemiei, OMS (Organizația Mondială a Sănătății) și numeroase guverne repetă că măștile trebuie purtate doar de personalul medical, de persoanele infectate și anturajul apropiat, afirmând că dispune de date științifice.
Adepții portului generalizat al măștilor de protecție spun însă că discursul a avut drept scop să evite o avalanșă de achiziții din partea marelui public și agravarea unei penurii deja existente.
În Asia, unde portul măștii a devenit aproape o valoare culturală, reticența occidentală a surprins.
„Marea eroare a Statelor Unite și a Europei, în opinia mea, este că oamenii nu poartă măști”, declara șeful Centrului chinez de control și prevenire a bolilor, Gao Fu, în 27 martie, pentru revista Science.
De atunci, discursul s-a schimbat, în fața incertitudinilor marelui public și a multiplicării intervențiilor doctorilor în favoarea unei astfel de măsuri.
Ipoteza aerosolilor
Un alt factor: ipoteza potrivit căreia coronavirusul s-ar putea transmite prin aerul expirat, aerosolii.
Acest mod de transmisie nu a fost însă dovedit științific.
Dar se suspectează că „virusul ar putea să se transmită când oamenii nu fac decât să vorbească, și nu doar atunci când tușesc sau strănută”, a declarat vineri la Fox News respectatul specialist american Anthony Fauci, consilierul președintelui Donald Trump.
Dacă s-ar confirma, acest mod de transmisie ar explica gradul ridicat de contagiozitate al virusului, transmis și de pacienții fără simptome.
Pe baza acestei eventualități, autoritățile sanitare americane au recomandat portul măștilor de protecție.
Primul pas fusese făcut de New York: primarul Bill de Blasio a cerut joi locuitorilor metropolei să-și acopere fețele atunci când ies din case.
„Poate fi o eșarfă, ceva făcut în casă, o bandană”, afirma el.
Pentru a evita presiunea asupra măștilor medicale, autoritățile recomandă portul de măști făcute în casă sau de către industria textilă.
Cercetătorii care le promovează subliniază că acestea servesc la evitarea contaminării altor persoane, și nu pentru auto-protecție.
„Multe persoane cred că portul măștii protejează de contaminare, când de fapt permite reducerea surselor de transmisie”, a subliniat Pr Cheng.
„Acest lucru funcționează dacă toată lumea le poartă și, în acest caz, o mască de bază e suficientă, deoarece un țesut poate bloca proiecțiile” contaminate aruncate în aer de un potențial bolnav. „Nu e perfect, dar e mult mai bine decât nimic”.
În Germania, Institutul Robert-Koch, reperul în materie de sănătate publică, a recomandat cetățenilor să iasă în public cu măști realizate în casă.
Nu este încă „dovedit științific” că limitează propagarea virusului, dar acest lucru „pare plauzibil”, a spus președintele institutului, Lothar Wieler.
O părere împărtășită în Franța de Academia de medicină, care a afirmat tot vineri că portul măștilor ar trebui să fie făcut obligatoriu la ieșirile din case în timpul și după ridicarea carantinei.
Minciună pentru o cauză superioară?
Și guvernul francez și-a schimbat abordarea și a anunțat producerea de măști „alternative”, altele decât cele medicale.
„Încurajăm publicul, dacă dorește, să poarte (…) aceste măști alternative care sunt în curs de fabricație”, a declarat vineri numărul 2 în ministerul Sănătății, Pr Jérôme Salomon.
Miercuri, populara animatoare de televiziune Marina Carrère d’Encausse, care este și doctor, a afirmat că declarațiile oficiale privind inutilitatea portului măștilor ar putea fi de fapt o „minciună” făcută „pentru o cauză bună”, respectiv pentru a le rezerva personalului medical.
Tutoriale cu producerea de măști artizanale circulă intens pe internet.
În Europa de Est, masca a devenit obligatorie în Cehia și Slovenia, iar Austria o impune în supermarketuri.
OMS menține încă propunerea inițială, temându-se că folosirea generalizată a măștilor oferă un „fals sentimente de securitate” uitându-se măsurile-barieră indispensabile (distanțarea socială, spălarea mâinilor etc).
Totuși, directorul OMS, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, a afirmat miercuri că organizația va continua să „evalueze folosirea potențială a măștii de o manieră mai extinsă”.
„Pandemia evoluează, dovezile și avizele noastre de asemenea”, a spus el.
Un studiu publicat vineri în revista Nature concluzionează că purtatul măștilor chirurgicale reduce cantitatea de coronaviruși în aerul expirat de bolnavi (experiența a fost făcută cu alți coronaviruși decât SARS-CoV-2, responsabil pentru epidemia actuală).
„Acest studiu vine cu un nivel puternic de probe în favoarea purtatului măștilor”, a comentat un cercetător care nu a participat la studiu, Dr Rupert Beale, de la Francis Crick Institute din Londra. „Responsabilii pentru sănătatea publică trebuie să ia notă imediat”.