VIDEO/FOTOGALERIE Spital de triaj pentru suspecții de coronavirus construit în timp record la Fundeni, din donații strânse de medici
Mini-spitalul modular de triaj construit din 7 containere în curtea Institutului Clinic Fundeni din București, destinat pacienților suspecți de infecție cu coronavirus, va fi funcțional până la sfârșitul acestei săptămâni. Spitalul a fost construit în timp-record (puțin peste o săptămână) în urma unei strângeri de fonduri lansate de un ONG înființat chiar de medicii de la Fundeni.
Mini-spitalul de triaj „va proteja pacienții vulnerabili și cadrele medicale și ne ajută să desfășurăm corect actul medical”, declară medicul Dana Tomescu, inițiatoarea proiectului și șefa Secției ATI 3 de la Institutul Fundeni.
Suma necesară construirii spitalului de triaj, strânsă în doar o săptămână de un ONG înființat de medicii de la Fundeni
Ca urmare a acestei campanii, Institutul Clinic Fundeni a fost dotat cu un mini-spital de triaj alcătuit din 7 containere și utilările aferente, care se adaugă paturilor, ventilatoarelor și monitoarelor ce provin de la Institut.
Acest mini-spital exterior va găzdui pacienții care ajung de urgență la Institutul Clinic Fundeni și necesită spitalizare în terapie intensivă, adică pacienți critici care trebuie intubați, ventilați mecanic și stabilizați. În paralel, acești pacienți sunt testați pentru COVID-19, iar rezultatul testului determină circuitul acestora: cei cu test negativ vor fi admiși pentru tratament în spital, în timp ce pacienții testați pozitiv vor fi îndrumați către spitalele de boli infecțioase sau spitalele de suport COVID desemnate de Ministerul Sănătății.
Practic, în acest fel se asigură protecția optimă atât a pacienților din Institutul Clinic Fundeni, aflați după sau în așteptarea unor intervenții chirurgicale complicate, dar și a medicilor care operează în această unitate de elită, ce deservește Programul Național de Transplant.
Pornită cu obiectivul inițial de a strânge 295.000 de lei, campania a reușit să mobilizeze peste 100 de persoane și companii, care au donat, într-o săptămână, aproximativ 495.000 de lei pentru construcția și dotările mini-spitalului. Sumele colectate provin de la un număr de aproximativ 100 de donatori – companii, asociații/fundații și persoane fizice.
Suma necesară construirii mini-spitalului de triaj a fost colectată prin strângerea de fonduri lansată în urmă cu puțin peste o săptămână de Asociaţia Balcanică de Acces Vascular (BAVA), o organizaţie non-profit ce are drept scop creşterea calităţii actului medical în România. BAVA a fost înfiinţată de un grup de medici anestezişti de la Institutul Clinic Fundeni în anul 2014. De atunci, asociaţia s-a preocupat de formarea medicilor anestezişti, dar şi din alte specialităţi înrudite în abordul vascular, resuscitarea cardio-pulmonară şi de utilizarea tehnicilor de epurare extracorporeală la pacienţii critici din secţiile de terapie intensivă.
„Vom proteja pacienții vulnerabili și cadrele medicale și ne ajută să desfășurăm corect actul medical”
Asociația BAVA este condusă de prof. dr. Dana Tomescu, șef secţie ATI în cadrul Institutului Clinic Fundeni, prof. dr. Şerban Bubenek, șef secţie ATI la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardio-Vasculare Prof. Dr. C.C. Iliescu şi de dr. Mihai Popescu, șef lucrări, medic specialist la Institutul Clinic Fundeni. Acestora li se adaugă medici renumiţi din domeniul anesteziei şi terapiei intensive care şi-au oferit benevol serviciile şi cunoştinţele acumulate în ani de experienţă medicală de top în vederea educării colegilor din toată ţara.
„Au fost lansate toate achizițiile și așteptăm să înceapă livrările pentru a amplasa aparatele pe poziții. Solidaritatea românilor ne dă curaj și motivație în această luptă în care mini-spitalul de triaj va fi o redută importantă. Gestul vostru va proteja pacienții vulnerabili, cadrele medicale și ne ajută să desfășurăm corect actul medical. Toată stima și mii de mulțumiri pentru sprijin!”, a declarat prof. dr. Dana Tomescu, inițiatoarea proiectului, președintele BAVA și șefa Secției ATI 3 la Institutul Clinic Fundeni.
Achizițiile demarate în plus constau în aparatură de decontaminare și sterilizare, un laborator de analize point-of-care, ventilator de transport, videolaringoscop, defibrilator, un aparat de radiologie mobil digital, un ecograf portabil, echipamente de protecție pentru personal, precum și soluții de transport electrice între unitate și centrul de testare.
Racordarea la rețelele de utilități edilitare și la instalațiile de gaze medicinale este în curs, medicii ATI de la Institutul Clinic Fundeni urmând să definească, împreună cu Institutul Național de Sănătate Publică București, configurația și circuitele medicale necesare.
Odată încheiate achizițiile, Asociația BAVA va publica în mod transparent un raport financiar pe site-ul www.bavainfo.org.