Firme fictive ”domiciliate” pe servere din Europa de Est încearcă să deturneze banii Germaniei destinați companiilor afectate de coronavirus
Autoritățile germane luptă să oprească valul de fraude prin care firme fictive- multe dintre ele cu sediul în estul Europei- încearcă să obțină fonduri guvernamentale, deturnând generosul program de sprijin destinat companiilor lovite de pandemie, scrie Financial Times.
Hubertus Heil, ministrul muncii, a declarat că toți cei depistați vor fi cercetați și urmăriți penal. „Pe aceia care comit fraude, îi vom prinde și îi vom pedepsi”, a declarat el săptămâna aceasta la postul de stat ARD TV. Joi, poliția din Berlin a declarat că un bărbat identificat ca fiind Ahmad A. este cercetat pentru „exploatarea crizei coronavirusului” și tentativa de a obține 18.000 de euro ca ajutor financiar de la IBB, banca de dezvoltare a Berlinului.
Bărbatul, despre care poliția a spus că are legături cu o mișcare islamistă militantă, susținea că are o firmă care fusese lovită din cauza coronavirusului, deși el trăia din beneficii sociale. Ofițerii i-au percheziționat locuința și au confiscat bani în numerar și câteva dispozitive electronice.
În cel mai spectaculos caz de abuz de până acum, guvernul local din Renania de Nord-Westfalia- cel mai populat stat din Germania- a fost nevoit să-și suspende programul de ajutor timp de o săptămână, după ce a descoperit că infractorii deturnau sute de mii de euro în propriile lor buzunare.
Prezumptivii fraudulenți au construit peste 90 de site-uri web false care colectau datele unor firme reale și apoi aplicau în numele acestora pentru fonduri federale, banii urmând să intre de fapt în conturile deținătorilor acestor site-uri fictive.
Autoritățile au declarat că în prezent investighează 104 astfel de site-uri false, unele fiind depistate pe servere din Slovacia și SUA. „Vorbim despre profesioniști absoluti, cu expertiză IT excelentă”, a declarat Herbert Reul, ministrul de interne al regiunii.
El a spus că infractorii se lăudau pe așa-numitul dark web, o zonă a internetului care poate fi accesată doar folosind software specializat. Isabel Skierka, cercetătoare în domeniul securității digitale la ESMT Berlin, a declarat că pandemia a oferit noi oportunități lucrative pentru cibercriminali. „Oamenii sunt mai puțin precauți și mai dispuși să descarce documente sau link-uri legate de virus și de situația lor financiară în această criză”, a spus ea.
Cu tot mai mulți angajați care lucrează de acasă, infractorii pot de asemenea obține mai ușor ”acces la rețeaua internă a unei companii pe fondul unor setări nu foarte bine criptate”, a adăugat ea.
Germania a fost una dintre primele țări care a înființat mari programe de ajutor pentru întreprinderile afectate de pandemia coronavirusului, despre care FMI crede că va provoca cea mai gravă criză economică de la Marea Depresiune din anii 1930. Producția a scăzut brusc după ce întreprinderile din Germania au suspendat producția în urma unui lockdown care a închis zeci de mii de companii.
În ultimele săptămâni, guvernul german a înființat un fond de salvare de 600 de miliarde de euro pentru companii mari, o schemă susținută de stat care oferă împrumuturi rapide de până la 500.000 de euro pentru întreprinderile mici și mijlocii și un fond de 50 miliarde de euro care oferă numerar pentru întreprinderile mici, angajații independenți și freelanceri.
Oficialii au subliniat de la bun început că rapiditatea și simplitatea distribuirii fondurilor vor fi prioritare. Ministerul economiei a declarat că a aprobat deja 1,1 milioane de cereri în cele trei săptămâni de la lansarea fondului și a acordat un ajutor total de 9 miliarde de euro.
De asemenea, state individuale precum Renania de Nord-Westfalia și Bavaria și-au pus la punct propriile scheme.
Tentativele de fraudă s-au răspândit în alte părți ale țării. În estul statului Saxonia, banca de dezvoltare locală SAB a declarat joi că a încetat să mai acorde subvenții întreprinderilor mici din cauza prevalenței site-urilor false. Banca a declarat că a „luat toate măsurile necesare pentru a evita alocarea eronată a fondurilor publice”.
Poliția germană a avertizat, de asemenea, publicul să se ferească de e-mailurile care ar proveni de la Organizația Mondială a Sănătății sau de la alte organizații similare. Mai sunt de asemenea escroci care trimis hărți false despre care susțin că arată răspândirea bolii în timp real. Atunci când deschizi emailul, acesta instalează un malware care citește parolele victimei și detaliile contului bancar, au mai spus polițiștii.