Sari direct la conținut

UE avertizează împotriva folosirii hidroxiclorochinei și clorochinei citând „potențiale efecte secundare letale”

HotNews.ro
Pacient cu coronavirus in spital, Foto: Profimedia Images/Piero Cruciatti/AFP
Pacient cu coronavirus in spital, Foto: Profimedia Images/Piero Cruciatti/AFP

Instituția Uniunii Europene responsabilă cu evaluarea produselor medicamentoase a avertizat din nou, joi, împotriva folosirii clorochinei și hidroxiclorochinei pentru a trata COVID-19, boala produsă de noul coronavirus, în afara studiilor clinice sau a programelor naționale pentru situații de urgență, citând potențiale efecte secundare letale, anunță Reuters.

Agenția Europeană a Medicamentului a îndemnat personalul medical să monitorizeze îndeaproape pacienții diagnosticați cu noul coronavirus care sunt tratați cu cele două medicamente și să „evalueze cu atenție potențialele efecte secundare, în special în cazul utilizării unor doze ridicate”.

Precauții suplimentare sunt necesare dacă acestea sunt folosite alături de alte medicamente.

Clorochina și hidroxiclorochina cauzează aritmie cardiacă, o condiție care poate fi agravată dacă acestea sunt folosite în combinație cu alte medicamente precum antibioticul azitromicină.

Hidroxiclorichina, un medicament vechi de zeci de ani, a fost folosit pe scară largă, în special în Statele Unite, pentru a trata problemele respiratorii asociate cu COVID-19, pe baza unor raportări empirice că ar produce ameliorări.

Președintele american, Donald Trump, a descris hidroxiclorochina drept un „game changer” în lupta contra noului coronavirus care a provocat aproape 184.000 de decese la nivel mondial.

Însă o analiză a unui grup de experți americani aflați sub egida Institutului Național de Sănătate a arătat că hidroxiclorochina nu are efect în tratarea COVID-19 iar utilizarea sa a dus la o incidență a morbidității mai ridicată în rândul celor cărora le-a fost administrată în spitalele pentru veterani din Statele Unite.

Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că mai multe studii investighează eficacitatea celor două medicamente ca tratament pentru COVID-19 dar deocamdată rezultatele sunt neconcludente și nu au demonstrat beneficii până acum, reiterându-și poziția exprimată și la sfârșitul lunii martie.

Agenția a mai arătat că printre efectele secundare cunoscute ale clorochinei și hidroxiclorochinei, folosite pentru a trata malaria, lupus și artrita reumatoidă, se numără, de asemenea, probleme cu ficatul și rinichii, deteriorarea neuronilor și scăderea glicemiei în sânge.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro