Autoritățile din Germania cer sprijinul cadrelor medicale din comunitatea de români în focarul cu COVID-19 de la abatorul la care lucrează 6.000 de români
Autoritățile germane au făcut apel la oficiul consular al României pentru identificarea de personal medical în rândul comunității de cetățeni români, care să poată sprijini demersurile autorităților locale în focarul de COVID-19 de la abatorul de carne din localitatea Rheda-Wiedenbrück unde lucrează aproximativ 6.000 de români, potrivit Ministerului român de Externe. Instituția precizează că până acum au fost testate 5.899 de persoane, iar 1331 au fost depistate cu COVID-19, dar că nu are încă date despre câți români este vorba.
Ce a transmis duminică seară Ministerul Afacerilor Externe:
- „În cursul zilei de astăzi a avut loc o reuniune de lucru la nivelul autorităților de land, reuniune coordonată de către prim-ministrul de land și la care au participat ministrul muncii, sănătății și dialogului social, Karl-Josef Laumann, administratorul districtului, Sven-Georg Adenauer, coordonatorul comitetului pentru situații de urgență, Thomas Kuhlbusch, reprezentanți ai autorităților locale, ai Departamenului de Sănătate Publică și Consulul general al României la Bonn.
- În cadrul reuniunii, autoritățile locale germane au confirmat că tuturor persoanelor care se află în carantină le sunt asigurate bunurile necesare, alimente și produse de igienă. Totodată, autoritățile vor efectua verificări pentru identificarea unor eventuale abateri de la normele de igienă în cadrul abatorului și, dacă este cazul, vor fi impuse sancțiuni.
- De asemenea, conform cifrelor comunicate de autoritățile locale germane, până la acest moment, au fost testate 5899 de persoane, din care 1331 au fost depistate pozitiv pentru COVID-19. Departamentul de Sănătate Publică urmează să comunice date oficiale actualizate de îndată ce vor fi testate toate persoanele care își desfășurau activitatea în cadrul companiei. Reprezentanții oficiului consular au reiterat solicitarea de a primi cifrele oficiale cu privire la cetățenii români infectați, cât și datele de identificare ale celor 17 cetățeni români care au părăsit carantina în cursul zilei de ieri, partea germană comunicând că acestea vor fi transmise în cel mai scurt timp.
- MAE menționează că, potrivit informațiilor comunicate de către autoritățile locale, s-a optat pentru o izolare parțială a orașului respectiv, fiind prezente în zonă forțe de ordine pentru a se asigura că persoanele testate pozitiv, precum și cele care se află în așteptarea rezultatului testelor, nu părăsesc locuințele și zona de carantină.
- Totodată, autoritățile germane au solicitat sprijinul oficiului consular al României desemnarea unui reprezentant care să participe la reuniunile viitoare organizate de autoritățile locale pentru gestionarea situației și au făcut apel la oficiul consular pentru identificarea de personal medical în rândul comunității de cetățeni români, care să poată sprijini demersurile autorităților locale, având în vedere barierele lingvistice.
- După reuniunea menționată, consulul general al României la Bonn a avut o întâlnire cu lucrători români din cadrul companiei în cauză și de la alți angajatori, recomandându-le acestora să respecte măsurile impuse de autorități.
- Până la acest moment, la nivelul Consulatului General al României la Bonn nu au fost recepționate solicitări de asistență consulară din partea niciunuia dintre cetățenii români care își desfășoară activitatea în cadrul companiei respective.
- Consulatul General al României la Bonn menține legătura cu autoritățile locale, reprezentanții companiei și cu cetățenii români și este pregătit să acorde asistență consulară, conform competențelor legale și cu stricta respectare a măsurilor adoptate de autoritățile germane în contextul pandemiei de COVID-19″.
În cursul zilei, MAE a transmis că 1.300 de lucrători de la fabrică de carne a grupului Toennies din orașul Rheda Wiedenbrueck din landul Renania de Nord-Westfalia au fost depistați pozitiv la COVID-19, iar aproximativ 7.000 de persoane au fost plasate în carantină. „Reprezentanții companiei au precizat că aproximativ 50% din persoanele depistate cu COVID-19 sunt cetățeni români (datele urmând să fie confirmate de către Departamentul de Sănătate Publică, după finalizarea analizării tuturor testelor efectuate), iar conducerea companiei și autoritățile locale au decis suspendarea temporară a activității”, mai spunea MAE.